Världens bästa kristyr till pepparkakor

10 november, 2020

Med denna kristyr kan du pikera och pynta dina pepparkakor. Den är kritvit och fluffig och blir stenhård när den torkar.

Här kommer ännu ett tips och recept från min kära syster. Men sedan jag började göra kristyr så här så har jag till och med börjat tycka att det är roligt att pikera pepparkakor!

Kristyren blir kritvit. Den stelnar inte när du hanterar den, du kan ha den i en tät påse i kylen i veckor, och när du väl spritsat ut den på dina pepparkakor så stelnar den ganska snabbt. Den rinner inte ut och håller sig där den ska. Ja, men ni fatta! Dunderkristyr!

Man kan såklart göra pappersstrutar som proffsen när man pikerar, men jag tycker helt enkelt det är enklast att hälla i en spritspåse och sen klippa ett pyttelitet hål. Och om ni undrar över nyckeln till fin pikering så ska man liksom pikera i luften så att kristyren nästan blir en tråd som man sen lägger till rätta, snarare än att dra spetsen mot pepparkakan. Om ni förstår hur jag menar, svårt att förklara. 🙂

Du kan även välja att doppa pepparkakor eller andra kakor i den. Kolla in mina marmorerade granar och hjärtan.

Det går fint att färga kristyren och  även använda den till att bygga och dekorera pepparkakshus.

Världens bästa kristyr

3.7/5(568)
Röster
Portioner: Ca 2 dl kristyr, den läcker långt

Ingredienser:

120 g florsocker (2 dl)

35 g äggvita (1 st)

Instruktioner:

1. Blanda ihop och vispa sedan med elvisp i minst 2-3 minuter tills den blir riktigt vit och fluffig.

Förvara det som blir över i en tät plastpåse, den håller sig i flera veckor  i kylskåp.

Dela det här inlägget:
1 kommentar
Visa kommentarer eller kommentera
  • Otroligt lättarbetad kristyr och väldigt enkel att göra. Har bara köpt färdig i butik tidigare och med den har jag slitit mitt hår då den varit för hård. Ska testa att färga den nästa gång, för denna kommer jag göra fler gånger!

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg