Återigen hade jag hoppats att hitta riktigt röda och fina blodapelsiner till de här pajerna eller tartletterna, men no such luck. Men jag fick massa bra tips från mina följare på Instagram om hur man ska få tag på de riktigt röda dock. Allt i från att det är en särskild sort, till att man ska låta dem ligga i rumstemperatur hemma i några dagar för att de ska få sin fina färg.
Det är alltså blodapelsiner i de här pajerna, men det kan man knappt se, och det funkar alltså precis lika bra med vanliga apelsiner.
RECEPT
Blir två små pajer på ca 12 cm eller en större på ca 18-20 cm
Pajskal
50 gram socker
100 gram smör
150 gram mjöl
1. Mixa eller blanda ihop alla ingredienser snabbt till en deg.
2. Låt degen vila i kyl i minst 30 minuter
3. Sätt ugnen på 175 grader.
4. Kavla ut degen och klä formarna med degen. Ställ dem i frysen i 15 minuter och baka dem sedan i ugnen i 10-15 minuter tills de blivit gyllenbruna.
5. Låt pajskalen svalna.
Vaniljkräm
45 gram äggula (ca 3)
65 gram strösocker
20 gram maizena
2 dl mjölk
15 gram smör
2 tsk vaniljsocker
1. Blanda äggulor, socker och maizena i en bunke.
2. Koka upp mjölken. Häll den i äggblandningen under vispning och häll sedan tillbaka allt i kastrullen.
3. Värm på medelvärme under konstant omrörning tills krämen tjocknar.
4. Tag från plattan och tillsätt smör och vaniljsocker.
5. Häll över i en bunke och lägg över plastfolie och ställ i kylen tills det svalnat.
Topping
2-3 Apelsiner
0,5 dl Pistagenötter
Montera pajen
1. Lägg vaniljkräm i botten på pajskalen.
2. Skär ut filéer av apelsinerna och lägg på vaniljkrämen.
3. Hacka pistagenötterna och strö dem över apelsinerna.