Vaniljkräm med blåbär

9 augusti, 2023

Vaniljkräm med blåbär

Gör en variant på din vanliga vaniljkräm och byt ut en del av mjölken mot blåbär. Vilken färg! Vilken smak! Sen kan du använda den precis till alla som du använder en vanlig vaniljkräm till.

Vaniljkräm med blåbär

Det finns ju olika sätt som du kan göra krämer av och med bär. Jag har gjort krämer av lingon och havtorn, men gjort dem mer som en smörig curd. Jag har också gjort en blåbärskräm i form av en cremeaux med vit choklad.  Nu ville jag testa att göra dem på samma sätt som en vaniljkräm, alltså fortsatt med mjölk, med maizena som stabiliseringsmedel och med en mindre del smör (jämfört med curd). Och det blev så bra!
Det ska sägas att när jag först kokade upp mjölken med de frusna blåbären så skar det sig rejält, men när jag stavmixade de sen så fixade det sig, så bli inte nervös om det händer.

Vaniljkräm med blåbär

Krämen blev som du ser otrolig i sin färg och den smakade ljuvligt att blåbär. Den blev också väldigt stabil, den var perfekt att spritsa i solbullarna som jag bakade. Men jag skulle säga att den också är stabil nog att ha som fyllning i tårtor.

Vaniljkräm med blåbär

Vaniljkräm med blåbär

Vaniljkräm med blåbär

3.5/5(10)
Röster
Portioner: Ca 3 dl kräm

Ingredienser:

150 g blåbär (färska eller frusna)

1,5 dl mjölk

60 g strösocker (2/3 dl)

3 äggulor (ca 60 g)

2 msk maizena

1 tsk vaniljpasta

1 liten nypa salt

30 g smör

Instruktioner:

1. Lägg blåbären i en kastrull med mjölken och koka upp så att alla blåbär har smält. Häll över dem i en bunke med höga kanterr, mixa med stavmixer och sila tillbaka dem i kastrullen. Du ska ha 250 g vätska kvar när du har silat av bären, tryck ut vätskan med en slickepott så att du får med allt utom skalen.

2. Rör samman socker, äggulor, maizena, vanilj och salt och häll sedan den blåa vätskan över medan du vispar. Häll tillbaka allt i kastrullen och värm på medelhög värme under konstant omrörning tills det tjocknar. Det gör det vid ca 84 grader när äggulorna koagulerar. Tag bort från värmen och rör ner smöret.

3. Häll över krämen på en bunke och sätt plastfilm tätt intill ytan och sätt in i kylskåp tills den har svalnat helt.

I kylen håller den i 2-3 dagar. Den går också att frysa.

Se fler recept med:
Dela det här inlägget:
1 kommentar
Visa kommentarer eller kommentera
  • Perfekt lila vaniljkräm! Skönt att du skrivit att det kan sköra sig när man kokar upp blåbär, för det såg inte så aptitligt ut just då… Passade utmärkt som tårtfyllning!

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg