Gör en variant på din vanliga vaniljkräm och byt ut en del av mjölken mot blåbär. Vilken färg! Vilken smak! Sen kan du använda den precis till alla som du använder en vanlig vaniljkräm till.
Det finns ju olika sätt som du kan göra krämer av och med bär. Jag har gjort krämer av lingon och havtorn, men gjort dem mer som en smörig curd. Jag har också gjort en blåbärskräm i form av en cremeaux med vit choklad. Nu ville jag testa att göra dem på samma sätt som en vaniljkräm, alltså fortsatt med mjölk, med maizena som stabiliseringsmedel och med en mindre del smör (jämfört med curd). Och det blev så bra!
Det ska sägas att när jag först kokade upp mjölken med de frusna blåbären så skar det sig rejält, men när jag stavmixade de sen så fixade det sig, så bli inte nervös om det händer.
Krämen blev som du ser otrolig i sin färg och den smakade ljuvligt att blåbär. Den blev också väldigt stabil, den var perfekt att spritsa i solbullarna som jag bakade. Men jag skulle säga att den också är stabil nog att ha som fyllning i tårtor.
Kristin
Perfekt lila vaniljkräm! Skönt att du skrivit att det kan sköra sig när man kokar upp blåbär, för det såg inte så aptitligt ut just då… Passade utmärkt som tårtfyllning!