Vaniljkola

16 december, 2020

En riktigt god hemmagjord smörkola, med klassisk smak av vanilj.

Jag blev så otroligt förtjust i receptet på chokladkola där jag använde metoden som Pärlans konfektyr använder till sin populära kola. Det är mycket glykos i receptet, jag rekommenderar er att hitta flaskan från Dansukker, den rymmer mer och är billigare än den tub som Dr Oetker har. Glykosen från Dansukker hittar man i de flesta butiker utom ICA.

Glykosen, som är en form av sirap, gör att kolan inte sockrar sig, och jag upplever också att den håller formen bättre och får en mer stabil konsistens. Den blir också enklare att skära upp.

Jag stöper kolan i silikonbalkar från Pufz, de är helt outstanding till kola. De finns i 30 cm och 15 cm men du kan justera storleken på dem. Du hittar dem här ><Du hittar dem här ><

Vaniljkola

3.7/5(77)
Röster
Portioner: Ca 50 kolor

Ingredienser:

170 g glykossirap (1,2 dl)

250 g strösocker (2,75 dl)

80 g smör

2 dl vispgrädde

1 tsk havssalt

1 tsk vaniljpulver

Instruktioner:

1. Mätt upp socker och glykossirap i en kastrull med tjock botten. Koka upp och låt sjuda på ganska hög värme tills det når 170 grader. Mellan 150 och 170 grader kommer färgen att ändras från genomskinlig till ljust brun. Rör om ibland men inte för ofta.

2. Under tiden mäter du upp smör, grädde, salt och vanilj i en annan kastrull och kokar upp. Ställ åt sidan tills socker och glykos är färdigt.

3. När socker och glykos når 170 grader, tag kastrullen från värmen och häll försiktigt ner smörgrädden, samtidigt som du hela tiden rör. Var försiktigt för här bubblar och ryker det mycket! Sätt sedan tillbaka på spisen på medelvärme och låt det sjuda tills det når 124-125 grader. Tag från värmen och häll kolan i en form som är ca 20×25 cm (eller motsvarande). Låt kolan stelna i några timmar innan du skär upp den.

Se fler recept med:
Dela det här inlägget:
10 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera
 • Vad är syftet med uppvärmning av glykosen och sockret till 170 grader? Varför inte dra in allt och koka till 124-125? Har ej hunnit testa båda sätten därför jag frågar.

  • A
   Emma Brink Rask

   Du får en kola med mycket bättre och mer hållbar konsistens.

 • Tänkte göra saffranskola, tror du att det går att byta vaniljpulvret mot saffran utan att behöva göra andra modifieringar av receptet?

 • Låter fantastiskt gott 🤩 Ska provbakas nu till jul. Men en fråga, har du bakplåtspapper eller smörjer du formen innan du häller i kolan?

  • A
   Emma Brink Rask

   Jag lägger bakplåtspapper på en skärbräda och sedan bakbalkar i silikon på som jag stöper kolan i.

 • Vilket härligt recept! Kan man byta ut glukossirapen mot tex mörk sirap eller ljus sirap?

  • A
   Emma Brink Rask

   Hej! Nej, det kan man inte, det blir inte samma resultat. Sirap och glykos har litet olika egenskaper och glykos är mindre sött än sirap och då det handlar om ganska stora mängder så kan man inte byta.

 • Då jag hettade upp sockret och glukossirapen blev den bränd, inte bränd i botten utan blev alldeles mörk och luktade bränt, vad beror det på?

  • A
   Emma Brink Rask

   Oj, kanske värmde du för snabbt på för hög temperatur. Det ska ju mot slutet ändra färg från vitt till lite brunare dock

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg