En riktigt god hemmagjord smörkola, med klassisk smak av vanilj.
Jag blev så otroligt förtjust i receptet på chokladkola där jag använde metoden som Pärlans konfektyr använder till sin populära kola. Det är mycket glykos i receptet, jag rekommenderar er att hitta flaskan från Dansukker, den rymmer mer och är billigare än den tub som Dr Oetker har. Glykosen från Dansukker hittar man i de flesta butiker utom ICA.
Glykosen, som är en form av sirap, gör att kolan inte sockrar sig, och jag upplever också att den håller formen bättre och får en mer stabil konsistens. Den blir också enklare att skära upp.
Jag stöper kolan i silikonbalkar från Pufz, de är helt outstanding till kola. De finns i 30 cm och 15 cm men du kan justera storleken på dem. Du hittar dem här ><Du hittar dem här ><
Adam
Vad är syftet med uppvärmning av glykosen och sockret till 170 grader? Varför inte dra in allt och koka till 124-125? Har ej hunnit testa båda sätten därför jag frågar.
Emma Brink Rask
Du får en kola med mycket bättre och mer hållbar konsistens.
Sofia
Tänkte göra saffranskola, tror du att det går att byta vaniljpulvret mot saffran utan att behöva göra andra modifieringar av receptet?
Emma Brink Rask
Yes! Helt säkert!
Malin
Låter fantastiskt gott 🤩 Ska provbakas nu till jul. Men en fråga, har du bakplåtspapper eller smörjer du formen innan du häller i kolan?
Emma Brink Rask
Jag lägger bakplåtspapper på en skärbräda och sedan bakbalkar i silikon på som jag stöper kolan i.
Elli
Vilket härligt recept! Kan man byta ut glukossirapen mot tex mörk sirap eller ljus sirap?
Emma Brink Rask
Hej! Nej, det kan man inte, det blir inte samma resultat. Sirap och glykos har litet olika egenskaper och glykos är mindre sött än sirap och då det handlar om ganska stora mängder så kan man inte byta.
Eva
Då jag hettade upp sockret och glukossirapen blev den bränd, inte bränd i botten utan blev alldeles mörk och luktade bränt, vad beror det på?
Emma Brink Rask
Oj, kanske värmde du för snabbt på för hög temperatur. Det ska ju mot slutet ändra färg från vitt till lite brunare dock