Ellens Vaniljkaka

22 april, 2019
DETTA INLÄGG INNEHÅLLER SPONSRADE LÄNKAR

Formen som jag bakat i heter Elegant Party Bundt och kommer från Nordic Ware. Ni hittar den här.

Kakan brukar också kallas för Sverigekaka, pensionärskaka eller sommarkaka, men det är som Ellens vaniljkaka som jag och min familj känner den.

Vaniljkaka. En klassiker i Brink-familjen. När jag var barn bodde det en tant längre upp på gatan (eller tant och tant, hon var mamma till en klasskompis till mig, så jag gissar strax över 30? Hrmm). Hon hette i alla fall Ellen och hon var den gulligaste man kan tänka sig. Varför berättar jag detta? Jo, det var HON som introducerade vaniljkakan till familjen Brink och för det är vi henne evigt tacksamma.

På den tiden, vi pratar mitten av 80-talet, var det margarin och vanillinsocker två ingredienser i den här kakan, de har jag nu bytt ut mot riktigt smör och vaniljpulver. Dessutom så bakades kakan oftast i en rund springform, och delades sen på mitten, fylldes och sen lades ihop igen. Jag gillar ju mina sockerkaksformar och vill använda dem så mycket det går och det går lika fint att baka i dem. Jag använde sen en grillpinne för att göra lite hål i kakan där den goda fyllningen kunde rinna ner.

Den här tog jag med till mitt jobb och folk nästan dog. In a good way. Det ser liksom ut som en vanlig sockerkaka och sen när man tar en tugga så svimmar man nästan av hur gott och saftigt det är. Tack för det tant Ellen!

Följ @brinkenbakar på Instagram för fler bilder, filmer, tips och inblick bakom kulisserna.

Ellens vaniljkaka

3.8/5(51)
Röster
Portioner: Bakas i en form som är ca 2 liter

Ingredienser:

Kaka

3 ägg

270 g socker (3 dl)

180 g vetemjöl (3 dl)

2 tsk bakpulver

1 dl kokande vatten

Glasyr

125 g smör

1 dl mjölk

2 msk vaniljsocker (och gärna någon tsk riktigt vaniljpulver eller vaniljpasta)

Instruktioner:

Kaka

1. Sätt ugnen på 165 grader varmluft (180 grader vanlig ugn).

2.Vispa ägg och socker pösigt.

3. Vänd ner de torra ingredienserna och sist det kokande vattnet.

4. Häll smeten i en smord form. För en form från Nordic Ware tar det ca 25 minuter för den att bli klar. Om du bakar den i en sprinform så tar det längre tid. Känn med en sticka, den ska komma ut torr.

Glasyr

1. Lägg alla ingredienser i en liten kastrull och värm tills smöret har smält.

2. Medan kakan fortfarande är ljummen och i formen, gör hål lite överallt i kakan med en grillpinne och häll eller pensla den varma fyllningen på och i kakan. Låt det rinna undan och sugas upp och häll lite i taget. Låt sedan kakan svalna och stå och dra sig i 15-20 minuter.

3. Vänd upp och ner på formen och tag loss den. Gör nu samma procedur fast från ovansidan av kakan tills all glasyr sjunkit in i kakan.

4. Ställ in den i kylen och låt den dra åt sig ordentligt. Allra godast är kakan dag två och tre.

Se fler recept med:
Dela det här inlägget:
13 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera
 • Hej Emma! Letade recept på sockerkaka och hamnade här, låter så otroligt gott! En fråga ang glasyren, är det halva den angivna mängden på var sida eller gör jag om glasyren en gång till för steg 3? Tack Liza

  • A
   Emma Brink Rask

   Nej, du behöver bara göra glasyren en gång. Sen räcker till hela kakan.

   • Hej,
    Gjorde enligt beskrivningen, men kakan blev alldeles poröst, blev bara en stor fluff. Känns att det är för mkt vatten eller för lite mjöl? Stämmer 180g vetemjöl och 1dl vatten?

    • A
     Emma Brink Rask

     Stämmer väl, ett beprövat recept som min familj och många andra bakat i decennier. Det blir en väldigt luftig kaka först, sen blir den med kompakt och saftig när man tillsätter glasyren. Om din kakan inte blev luftig så kan du ha vispat ägg och socker för lite, kanske rört för mycket när du rörde ner vattnet, så att all luft försvann, eller gräddat den för kort tid i ugnen.

 • Hej! Vad smörjer jag formen med ? Bara smör eller något mer att pudra den med? Ska använda springform ? Hur stor springform ska jag använda ?🌸

  • A
   Emma Brink Rask

   Smörjer bara med smör. En springform på 22-24 vem blir bra.

 • Josefine

  Min absolut Godaste kakan i världen!! Kan du inte göra en tvist på denna? Hade varit så roligt. Typ en tårta eller typ tigerkaka med samma fyllning?! Mvh Josefine

  • A
   Emma Brink Rask

   Visst är den god! Jag har gjort en variant med saffran som finns på bloggen. 🙂

 • Carolin

  (Men jeg kan jo dog nevne at selve oppskriften ser -riktigt smarrig ut-!) 🌸

 • Carolin

  Bare av ren nysgjerrighet – var det den samme glasuren som ble brukt som fyll tilbake til da du var barn? Jeg greier ikke forstå hvordan det skulle fungere? Blir rent frustrert her jeg sitter..!!

 • Hej!
  Skulle du säga att det är möjligt att frysa den här?

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg