Vaniljcupcakes med jordgubbs- och myntafrosting

31 maj, 2023
DETTA INLÄGG INNEHÅLLER SPONSRADE LÄNKAR

Mjuka och saftiga vaniljcupcakes toppade med en färskostfrosting med färska jordgubbar och mynta. En bit mjuk och fluffig sommar i din hand.

Mitt recept på cupcakes är lite annorlunda. Jag har i alla fall inte sett det någon annanstans. Men det blir så bra. De blir mjuka och saftiga och de får en lagom topp. Muffins till cupcakes vill jag ha med en ganska platt topp så att man kan spritsa frosting på dem. Inte som muffins som ska vara muffins där man gärna vill att de får en maffig topp som hänger ut från kanten av formen.

Eftersom jag ville ha en hög klick med frosting så valde jag en som är lätt och fluffig. Frostings med smör blir allt för mäktiga att spritsa så här högt, i min mening. Men färskostfrosting med lika delar färskost och grädde blir som en mer stabil grädde och är toppen att spritsa. Se bara till att grädde och färskost är riktigt kalla, och när du, som i detta recept, ska tillsätta vätska så tillsätt någon matsked i taget och vänd om så har du koll på om den håller på att bli rinnig. Du kan använda både cream cheese och mascarpone men cream cheese är lite mer stabil, och främst då Philadelphia som är den mest stabila och säkrast att använda när man vill spritsa.

Om du vill så kan du också köpa frystorkade jordgubbar, och ha ner i frostingen, för lite mer koncentrerad smak och färg. Då brukar jag ”riva” dem genom att gnida jordgubbarna genom en sil så blir det som ett fint pulver.

Här hittar du fler recept på cupcakes och muffins >>

Vaniljcupcakes med jordgubbs- och myntafrosting

3.7/5(16)
Röster
Portioner: 14 cupcakes

Ingredienser:

Muffins

100 g rumsvarmt smör

240 g vetemjöl (4 dl)

270 g strösocker (3 dl)

2, 5 tsk bakpulver

0,5 tsk salt

1 tsk vaniljpulver (eller 2 tsk vaniljsocker)

2 ägg

2 dl mjölk

Jordgubbs- och myntafrosting

2 dl vispgrädde

200 g philadelphiaost

120 g florsocker (2 dl)

10 mogna jordgubbar

Ett knippe färska myntablad

Dekor

Färska jordgubbar och mynta

Instruktioner:

Muffins

1. Sätt ugnen på 165 grader varmluft (180 grader över- och undervärme) och klä en muffinsplåt med formar.

2. Lägg det mjuka smöret, mjöl, socker, bakpulver, salt och vaniljsocker i en skål. Blanda tills det är ungefär som en smuldeg. Enklast i en köksmaskin med omrörare, men funkar att göra för hand också.

3. Tillsätt 1 dl mjölk och rör om, nu liknar det mest en deg.

4. Blanda i ägget och resterande mjölk och rör ihop till en jämn smet.

5. Fyll smeten i muffinsformarna, max till två tredjedelar. Vi vill inte ha en topp på de här muffinsen, utan en slät kaka.

6. Grädda i ca 12-14 minuter, känn med en trästicka, när den kommer ut torr är den klara.

7. Ta ut dem ur ugnen. Ta bort dem från muffinsplåten så att det inte bildas kondens, låt dem gärna svalna på ett galler.

Jordgubbs- och myntafrosting

1. Se till att grädde och färskost är riktigt kalla. Häll dem i en bunke tillsammans med florsocker och vanilj. Vispa med elvisp tills du har en krämig och fluffig frosting.

2. Mixa jordgubbar och mynta i en mixer eller med stavmixer tills det blir som en sås. Tillsätt en matsked i taget i frostingen. Vänd försiktigt och se till att den behåller sin fluffighet. Tillsätt också frystorkade jordgubbar om du vill.

3. Häll över på en spritspåse, jag använde tyllen Wilton 1M. Spritsa frostingen på cupcakesen och dekorera med jordgubbar och mynta.

Servera gärna direkt. Muffinsen är godast när de inte varit i kylskåp. Men du kan också förvara dem i kylen i 2-3 dagar.

Se fler recept med:
Dela det här inlägget:
0 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera

Lämna den första kommentaren

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg