Vallmobullar med mandelmassa

23 juli, 2022

Inspirerade av det danska bakverket Tebirkes är dessa saftiga bullar med mandelmassa och vallmofrön.

Tebirkes, eller birkes betyder helt enkelt vallmo på danska. Och det är ett klassiskt danskt bakverk bakat på smördeg och täckt med vallmofrön. Ofta också med en remons (fyllning) av  mandelmassa. Och de är bara  SÅ goda. Frasiga, söta, mjuka och saftiga.

Jag har ju aldrig i mitt liv vågat mig på att baka smördeg, så  jag valde att göra en variant av vanlig vetedeg, och det blev otroligt gott också!

Jag testade också, (inspirerad av bagaren Daniel Lindeberg) att baka vetedeg på vatten i stället för mjölk, och vet ni? Det smakar INGEN skillnad! Min syrra (också bagare) berättade att de också bakar bullar med vatten på hennes bageri. Jag hade ingen aning! Men det går alltså utmärkt!

Kolla in mina andra  recept på bullar här >>

Vallmobullar med mandelmassa

4.3/5(11)
Röster
Portioner: 15-17 bullar

Ingredienser:

250 g kallt vatten (2,5 dl)

560 g vetemjöl special (10 dl)

90 g strösocker (1 dl)

100 g smör

1 msk mortlad kardemumma

20 g jäst

1 tsk salt

1 ägg

Fyllning

150 g smör

150 g mandelmassa

1 dl vallmofrön

Övrigt

1 dl vallmofrön

2 dl sockerlag (1 dl vatten + 1 dl strösocker)

Instruktioner:

Vetedeg

1. Blanda alla ingredienserna i en degblandare. Kör först långsamt i 5 minuter, och sedan lite snabbare i 5 minuter till. Du ska ha en smidig och elastisk deg. Låt degen vila i kylen i en timme.

2. Kavla ut degen och bre ut fyllingen. Gör ett treslag (vik degen i tre delar) och kavla ut den ytterligare. Skär sedan 1,5 cm tjocka remsor, tvinna dem och snurra dem till snäckor. Lägg dem på plåtar och låt dem jäsa 2-3 timmar i rumstemperatur (eller 1-2 timmar i ugnen på 30 grader).

3. Sätt ugnen på 210 grader varmluft (220 grader vanlig ugn). Strö ut vallmofrön på bullarna och grädda  i 10-12 minuter. Pensla med sockerlag direkt när du tagit ut dem  ur ugnen.

Fyllning

1. Riv mandelmassan fint och blanda samman med smör och vallmofrön.

Se fler recept med:
Dela det här inlägget:
0 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera

Lämna den första kommentaren

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Populärt just nu
Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg