Upp- och nerkaka med plommon

19 augusti, 2019

En vacker och saftig kaka med sensommarens härligaste plommon.

Jag bor i ett villområde med massor av underbart vackra sekelsskiftshus med stora trädgårdar med dignande fruktträd. Vårt hur är nyproducerat och jag har dessvärre inga egna träd på tomten. Men tack och lov så finns det generösa grannar och alla bjuder in varandra så här års att ta hand om sånt man själv inte mäktar med att ta hand om. Jag gick alltså glad i hågen upp på en stege i ett plommonträd i en trädgård och plockade hem ett par kilo plommon.

Som vanligt ville jag försöka skapa något vackert med de här guldklimparna. När jag ser den här kakan nu så kan jag inte riktigt bestämma mig för om det är en fantastiskt vacker sensommarkaka eller om det bara ser ut som en galen röd röra. God var den i alla fall!

Det är en klassisk upp- och nerkaka. När jag var barn var det min paradbakning, att göra en upp- och nerkaka med ananas från ett recept i en bakbok för barn. Aaaaanyhow, en upp- och nerkaka med saftiga plommon, där skalet under bakningen ger en underbar röd sirap till kakan. Så här gjorde jag:

RECEPT (recept inspirerat av Fredriks Fika)
Kakan är gjord i en form som är ca 22 cm i diameter och räcker till 8-10 personer

Plommonen:
Ca 20 plommon
25 gram smör
1 dl farinsocker
2 tsk kanel

1. Halvera plommonen och ta bort kärnan.
2. Lägg smör, farinsocker och kanel i en stekpanna. Smält och låt koka ihop i ett par minuter tills det börjar tjockna.
3. Lägg i plommonen och rör om. Låt de sjuda i karamellen i nån minut.
4. Smöra och mjöla en rund springform och lägg sedan plommonen med snittytan nedåt i formens botten och häll över karamellen. (Sätt gärna lite folie under formen i fall det skulle rinna ut i ugnen).

Kakan:
50 g smör
1 dl mjölk
3 ägg
2 dl strösocker
0,5 dl farinsocker
1 tsk vaniljpasta eller vaniljpulver
3,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
0,5 tsk salt

1. Sätt ugnen på 175 grader varmluft.
2. Smält smöret och låt det svalna något, tillsätt sedan mjölken.
3. Vispa ägg och socker poröst och tillsätt vaniljen.
4. Blanda samman mjöl, bakpulver och salt.
5. Rör ner smör och mjölk i äggen, vänd sedan ner mjölet försiktigt.
6. Häll smeten över plommonen och baka i ca 30 minuter tills en sticka kommer ut torr. Den kan fortfarande kännas lite fuktig i mitten, men det är ok.
7. Låt kakan stå i ca 10-15 minuter innan du vänder upp den på ett fat.

Servera gärna kakan lite ljummen med vaniljglass. Men den är säkert god kall också! Men godast att äta samma dag.

Följ @brinkenbakar på Instgram för fler bilder och bakom kulisserna-inblickar.

Se fler recept med:
Dela det här inlägget:
0 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera

Lämna den första kommentaren

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg