Upp och ner banankaka

13 maj, 2019

Jag tittar på bilden ovan och kan liksom inte bestämma mig för om det ser helt sjukt suktande gott ut eller om det ser ut som en kunglig röra!  Och ser man att det är bananer, eller ser hela kakan ut som en ekivok grottmålning? Haha! Oavsett så kan jag lova er att om ni gillar banan, då är det här kakan för er! Enkel som tusan att baka är den också.

Bananerna får liksom karamellisera sig i smör och socker i ugnen och sen vänder man upp och ner på hela härligheten.
Kakan är nog godast att äta ljummen med vanlijglass, men mina kollegor som fick äta kakan efter att den hade stått i kylen över natten lovordade den också.

RECEPT
Kakan är bakad i en form som är 23 cm i diameter och räcker till 8-10 personer

Till toppingen
150 gram smör
200 gram farinsocker
3-4 bananer

Till kakan
2 bananer
80 gram smält smör
2 ägg
180 gram filmjölk
100 gram socker
1 tsk vaniljpasta eller vaniljpulver
260 gram mjöl
3 tsk bakpulver
1 tsk salt

1. Sätt ugnen på 160 grader varmluft (175 grader vanlig ugn) och smörj en rund form med löstagbar botten.
2. I en kastrull, smält smör och farinsocker till toppingen tills det blir glansigt. Värm inte för länge efter att det smält.
3. Häll det smälta sockret och smöret i botten av formen. Dela bananerna på längden  och på hälften och lägg dem i ett mönster med snittytan nedåt i det smälta sockret och smöret. Om du är osäker på om din form håller tätt, klä gärna botten  (utsidan alltså) i aluminiumfolie, det kommer ditt framtida jag att tacka dig för.
4. Mosa 2 bananer och rör ihop med smält smör, ägg, filmjölk, vanilj och socker.
5. Blanda mjöl, bakpulver och salt och vänd sedan ned det i de blöta ingredienserna.
6. Häll smeten i formen (över bananer och socker). Baka i 35-40 minuter tills en sticka kommer ut torr.
7. Ta ut kakan ur ugnen men låt den vara kvar i formen i 15-20 minuter och vänd den sedan upp och ner på ett fat.

Servera gärna ljummen med vaniljglass. Men kakan är också god dagen efter, förvara den gärna i kyl då, men ta fram den någon timme innan servering.

Följ @brinkenbakar på Instagram för fler bilder, filmer och inblick bakom kulisserna.

Se fler recept med:
Dela det här inlägget:
0 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera

Lämna den första kommentaren

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg