Så himla goda, mjuka och saftiga donuts. Ingen kan gissa att de inte är friterade utan bakade i ugn. Jag är verkligen glad att jag har skaffat en donutsplåt. Att dekorera donuts är något av det roligaste jag vet. De här fick en klassisk len chokladglasyr och strössel.
RECEPT
Räcker till 10-12 donuts
Donuts
1 dl mjölk
1 tsk vitvinsvinäger
120 gram mjöl
70 gram socker
1 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
30 gram smält smör
1 ägg
1 tsk vaniljpasta
1. Sätt ugnen på 160 grader varmluft (175 grader vanlig ugn).
2. Blanda 1 tsk vitvinsvinäger i 1 dl mjölk och låt stå i 15 minuter.
3. Blanda mjöl, socker, bakpulver och salt i en bunke.
4. Blanda det smälta smöret, ägget, vaniljen och mjölken i en annan bunke och häll sedan ner i de torra ingredienserna och rör om till en smet.
5. Spritsa smeten i en donutsplåt och baka i 8-10 minuter tills en sticka kommer ut torr.
6. Tag ut donutsen och låt dem svalna på ett galler.
Chokladglasyr
90 gram mörk choklad
30 gram smör
2 tsk glykos
2 tsk grädde
1. Lägg allt i en skål och smält tillsammans över ett vattenbad.
2. Doppa donutsen i glasyren och strö över strössel.
Linda
Hej! Kan man använda samma recept men göra i en form för minidonuts?
Emma Brink Rask
Absolut!
Moa
Det finns ju donuts-plåtar som gör stora eller små donuts. För vilken storlek är det här receptet ämnat?
Emma Brink Rask
Det här är för stora donuts!
Linda
Å vilket toppenrecept! Tänkte göra detta till jobbet någon dag men funderar på om de är goda att baka dagen innan och ta med nästa dag, eller blir de torra och tråkiga då tror du?
Emma Brink Rask
Om du bakar dem på kvällen, låter dem svalna och sen förvarar dem i en tät burk så är de goda nästa dag också.