Ugnsbakade donuts med chokladglasyr

4 november, 2018

Så himla goda, mjuka och saftiga donuts. Ingen kan gissa att de inte är friterade utan bakade i ugn. Jag är verkligen glad att jag har skaffat en donutsplåt. Att dekorera donuts är något av det roligaste jag vet. De här fick en klassisk len chokladglasyr och strössel.

RECEPT
Räcker till 10-12 donuts

Donuts
1 dl mjölk
1 tsk vitvinsvinäger
120 gram mjöl
70 gram socker
1 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
30 gram smält smör
1 ägg
1 tsk vaniljpasta

1. Sätt ugnen på 160 grader varmluft (175 grader vanlig ugn).
2. Blanda 1 tsk vitvinsvinäger i 1 dl mjölk och låt stå i 15 minuter.
3. Blanda mjöl, socker, bakpulver och salt i en bunke.
4. Blanda det smälta smöret, ägget, vaniljen och mjölken i en annan bunke och häll sedan ner i de torra ingredienserna och rör om till en smet.
5. Spritsa smeten i en donutsplåt och baka i 8-10 minuter tills en sticka kommer ut torr.
6. Tag ut donutsen och låt dem svalna på ett galler.

Chokladglasyr
90 gram mörk choklad
30 gram smör
2 tsk glykos
2 tsk grädde

1. Lägg allt i en skål och smält tillsammans över ett vattenbad.
2. Doppa donutsen i glasyren och strö över strössel.

Se fler recept med:
Dela det här inlägget:
6 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera
  • Hej! Kan man använda samma recept men göra i en form för minidonuts?

  • Det finns ju donuts-plåtar som gör stora eller små donuts. För vilken storlek är det här receptet ämnat?

  • Å vilket toppenrecept! Tänkte göra detta till jobbet någon dag men funderar på om de är goda att baka dagen innan och ta med nästa dag, eller blir de torra och tråkiga då tror du?

    • A
      Emma Brink Rask

      Om du bakar dem på kvällen, låter dem svalna och sen förvarar dem i en tät burk så är de goda nästa dag också.

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg