En dessert och två olika utföranden. Ungsbakad rabarber, en fluffig kräm som är gjord på pistagekräm, mascarpone och grädde tillsammans med frasig maräng.
Den ena en vacker portionspavlova men en marängblomma toppad med pistagekräm och ugnsbakad rabarber. Och den andra en dessert på tallrik där jag istället gjort en tunn maräng med pistagenötter som jag bryter i bitar över pistagekrämen och serverar med rabarber och lagen som de ligger i. Båda otroligt goda!
Om du vill göra pavlovan som blomma så behöver du tre gånger mer maräng än till tallriksdesserten, i övrigt är det samma mängd kräm och rabarber. Receptet på maräng nedan räcker till 6 blommor.
Jag köper riktigt gröna pistagenötter från Åsö i 1 kg-påse, den förvarar jag sen i frysen där den håller sig i minst 1 år. Det man ändå gärna vill göra när man köper dessa riktigt gröna nötter är att rosta dem lite för att få fram smaken. Jag brukar rosta dem i en torr stekpanna med lite flingsalt tills de får lite färg, det gör otrolig skillnad för smaken. Även denna typ av pistagenötter funkar utmärkt.
Pistagekräm finns i bakhyllan i välsorterade mataffären eller i delikatessbutiker, men är kanske också enklast att köpa online. Jag använde denna, men även denna är väldigt god.
Du kan förbereda krämen ett par timmar innan och förvara i kylen, men den sätter sig lite och blir inte riktigt lika mjuk och följsam som att använda den direkt när den är spritsad, så det är ändå det som jag rekommenderar. Det tar ändå bara nån minut att vispa ihop det.
Desserten på tallrik ska läggas upp och serveras direkt. Om du serverar den som marängblomma så kan du förbereda den någon timme innan, men helst inte längre då blir marängen mjuk.
I båda fallen kan du baka marängen 2-3 dagar före, förvara bara torrt och i rumstemperatur.
Även rabarbern kan du göra dagen före, låt den bara stå framme i rumstemperatur med plastfolie över. Om du gör rabarbern flera dagar i förväg så rekommenderar jag dig att sätta in den i kylen, men ta fram de i god tid före servering, den ska inte vara kall utan rumstemperatur. Detta recept till de ugnsbakade rabarbern har jag inspirerats från kocken Louise Johansson.
Jag har gjort denna med glasrabarber, alltså den första skira rabarben som kommer på våren. Den behöver man inte skala och den är minder sur än den senare rabarbern. Jag har valt att göra den åt det syrliga hållet, om du tror att du vill ha den sötare så adderar du bara lite mer socker i lagen.