Ugnsbakad rabarber med pistagekräm och maräng

24 mars, 2024
DETTA INLÄGG INNEHÅLLER SPONSRADE LÄNKAR

En dessert och två olika utföranden. Ungsbakad rabarber, en fluffig kräm som är gjord på pistagekräm, mascarpone och grädde tillsammans med frasig maräng.

Den ena en vacker portionspavlova men en marängblomma toppad med pistagekräm och ugnsbakad rabarber. Och den andra en dessert på tallrik där jag istället gjort en tunn maräng med pistagenötter som jag bryter i bitar över pistagekrämen och serverar med rabarber och lagen som de ligger i. Båda otroligt goda!

Om du vill göra pavlovan som blomma så behöver du tre gånger mer maräng än till tallriksdesserten, i övrigt är det samma mängd kräm och rabarber. Receptet på maräng nedan räcker till 6 blommor.

Jag köper riktigt gröna pistagenötter från Åsö i 1 kg-påse, den förvarar jag sen i frysen där den håller sig i minst 1 år. Det man ändå gärna vill göra när man köper dessa riktigt gröna nötter är att rosta dem lite för att få fram smaken. Jag brukar rosta dem i en torr stekpanna med lite flingsalt tills de får lite färg, det gör otrolig skillnad för smaken. Även denna typ av pistagenötter funkar utmärkt.

Pistagekräm finns i bakhyllan i välsorterade mataffären eller i delikatessbutiker, men är kanske också enklast att köpa online. Jag använde denna, men även denna är väldigt god.

Du kan förbereda krämen ett par timmar innan och förvara i kylen, men den sätter sig lite och blir inte riktigt lika mjuk och följsam som att använda den direkt när den är spritsad, så det är ändå det som jag rekommenderar. Det tar ändå bara nån minut att vispa ihop det.

Desserten på tallrik ska läggas upp och serveras direkt. Om du serverar den som marängblomma så kan du förbereda den någon timme innan, men helst inte längre då blir marängen mjuk.

I båda fallen kan du baka marängen 2-3 dagar före, förvara bara torrt och i rumstemperatur.

Även rabarbern kan du göra dagen före, låt den bara stå framme i rumstemperatur med plastfolie över. Om du gör rabarbern flera dagar i förväg så rekommenderar jag dig att sätta in den i kylen, men ta fram de i god tid före servering, den ska inte vara kall utan rumstemperatur. Detta recept till de ugnsbakade rabarbern har jag inspirerats från kocken Louise Johansson.

Jag har gjort denna med glasrabarber, alltså den första skira rabarben som kommer på våren. Den behöver man inte skala och den är minder sur än den senare rabarbern. Jag har valt att göra den åt det syrliga hållet, om du tror att du vill ha den sötare så adderar du bara lite mer socker i lagen.

Här hittar du fler smarriga recept med rabarber >>

Ugnsbakad rabarber med pistagekräm och maräng

4.4/5(11)
Röster
Portioner: 6 portioner

Ingredienser:

Maräng

100 g äggvita (ca 3 st)

90 g strösocker (1 dl)

120 g florsocker (2 dl)

(Ovan är till blommorna, om du vill göra marängbräck så tar du en tredjedel av allt och adderar 2 msk hackade pistagenötter och lite flingsalt)

Ugnsbakad rabarber

600 g rabarber ( 7-8 späda stjälkar)

90 g strösocker (1 dl)

200 g vatten (2 dl)

1 citron (skal och saft)

1-2 vaniljstänger, eller 2 tsk vaniljpulver eller vaniljpasta

15 frusna hallon

Pistagekräm

120 g pistagekräm

200 g mascarpone

4 dl vispgrädde

30 g florsocker (0,5 dl)

Övrigt

Ca 0,5 dl hackade rostade pistagenötter

30 g pistagekräm (till tallriksdesserten)

Instruktioner:

Maräng

1. Sätt ugnen på 80 grader, varmluft. (100 grader över- undervärme).

2. Vispa upp äggvitorna till ett hårt skum.

3. Tillsätt strösockret lite i taget och vispa till en blank och fast maräng.

4. Sikta ner florsockret och vänd runt det tills allt är ordentligt blandat.

5. För bräck: Bred ut marängen ca 0,5 cm tjockt med en palett på ett bakplåtspapper. Strö över hackade pistagenötter och lite flingsalt.
För blomma: Häll över marängen på en påse med en rund tyll, ca 1,5-2 cm stor öppning. Spritsa 7 blomblad genom att spritsa en bollar som du drar in mot mitten av en cirkel. Det kan vara enklare att först rita ut cirklar på bakplåtspappret innan du börjar spritsa, ca 12-15 cm i diameter.

6. Grädda i 2 timmar, stäng sen av ugnen och låt marängen stå kvar i en timme till. Det är samma tid för både bräck och blommor, då blommorna ska vara lite sega i mitten medan bräcket ska vara helt frasigt så att det går att bryta av.

Ugnsbakad rabarber

1. Sätt ugnen på 150 grader varmluft (175 grader över- undervärme).

2. Skölj rabarbern och skär bort ändbitarna. Dela sedan i önskad storlek.

3. Häll socker, vatten, vanilj, hallon och citron (skär av det gula på skalet med potatisskalare och pressa ner saften) och hallon i en kastrull och koka upp.

4. Lägg rabarbern i en ugnsfast form och slå över lagen med citron, vanilj och hallon. Föredela den jämnt över rabarbern. Baka i 10 minuter och ta sedan ut den och låt rabarben svalna i lagen. Var inte orolig om du tycker att rabarben känns hård, den mjuknar i lagen. Låt rabarben ligga kvar i lagen tills du ska använda den.

Pistagekräm

1. Lägg pistagekräm, kall mascarpone, kall grädde och florsocker i en skål och vispa tills fluffigt och mjuka toppar. Vispa inte för mycket, då blir det grynigt och för hårt och tjockt.
Häll över på en spritspåse med en tyll ca 1,5-2 cm i öppning (samma som till blomman).

Montera blomman

1. Spritsa krämen på exakt samma sätt som du spritsade marängen, men börja nån cm in från kanten. Gör en grop i mitten av krämen med baksidan av en sked. Fyll gropen med ugnsbakad rabarber. Strö över lite hackade pistagenötter.

Montera tallrik

1. Spritsa 2 bollar av krämen som en trekant mitt på tallriken (välj gärna en tallrik med lite kant). Häll den lilla delen pistagekräm (30 g) på en liten spritspåse eller en plastpåse som du klipper av hörnet på. Spritsa tre små klickar av krämen där de stora bollarna möts.
Häll på rabarber i mitten av krämen, skeda på ett par matskedar av den goda lagen också.
Strö över hackade pistagenötter.
Bryt bräck av marängen och lägg på ett par rejäla bitar.

Dela det här inlägget:
0 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera

Lämna den första kommentaren

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg