Luftiga bottnar dränkta i kaffe och rom, krämig marscarponekräm och cream cheese-grädde. Luftigt och len och smakar precis som tiramisu ska!
I somras tillbringade vi en dryg vecka i Italien. Först ett par dagar i Rom och sedan hade vi hyrt ett helt magiskt hus på en vingård i Toscana. Vi åt så mycket god mat! Det inspirerade mig att laga italiensk mat här hemma. Och vilken dessert är mer italiensk än Tiramisu?
Som vanligt är min första tanke, “hur kan jag göra det här till en tårta?”. Luftiga bottnar dränkta i kaffe och rom, krämig marscarponekräm och toppad med cream cheese-grädde. Så luftigt och len och smakar precis som tiramisu ska.
Tiramisu kan man ju göra hur spritigt man vill, mitt recept är inte särskilt spritigt. Man kan hälla lite marsala-vin i marscarponekrämen och ha Amarettolikör istället för rom. Men nu var mörk rom det enda jag hade hemma så det fick bli det!
18 reaktioner på ”Tiramisutårta”
Vad för sorts formar använde du?
Jag använde formar som är 15 cm i diameter. Runda anslagsformar, som man måste smöra ordentligt och gärna lägga ett bakplåtspapper i botten för att få loss dem sen. Men man kan också använda springformar och också formar i större storlek, men då blir det inte lika många bottnar.
Hej! Jag har endast 2 formar i storlek 15 cm. Kan man hälla all smet i en form och sen skära i 3 delar efter gräddning eller riskerar de att bli ”platta” då? 🙂
Jag hade hällt smeten i de två formarna och sen delat dem på mitten. Och så köra 4 istället för 3.
Tack snälla för svar ☺️
Hej! Jag funderar på att ha dessa tårtor på mitt bröllop! Vi älskar Tiramisu och ska prova baka den nu på torsdag. Tror du att det går att frysa tårtorna? Eller måste dom göras dagen innan man ska äta dom?
Förlåt för sent svar. Jag tror inte att det är den bästa tårtan att frysa. Däremot så kan du baka och frysa bottnarna i förväg.
Hej, jag tänkte att jag ska testa baka din tiramsiutårta och jag undra vilken rom du använder?? ^.^
Jag tar oftast bara vilken spritjag gillar eller råkar ha hemma, det är inte så noga. Men om du tar rom så ska den vara mörk.
Kan man göra den dagen innan?
Det går fint! Pudra med kakao precis innan servering dock.
Jag undrar om det är fel i receptet get är så lite mjöl bottnarna. De blev lie konstiga bottnar. Mvh Milena
Nejdå, det stämmer. Knappt en dl mjöl.
Hej!
Om jag har en form som är 25 cm i diameter, behöver jag dubbla receptet?
Ja, det får du gör då. 🙂
Hej.,
Jag bara undrar varför du skriver att 1 dl vetemjöl väger 55 gr?
Jag har lärt mig att det är 60 gr och det körde vi på jobbet också.
Så nu jag gick och tittade på mjölpåsen om jag lärt mig fel och gjort fel i alla år.
Men där står det ju att 1 dl väger 60 gram. Så använder du något annorlunda vetemjöl eller varför skriver du 55 gr?
Andra mjölsorter väger lite olika beroende på sort men just vetemjöl är ju 60 gr.
Jag kör alltid 60 gr och gjorde även det med detta recept och det blev perfekt konsistens.
Så nu blev jag nyfiken på varför 55 gr.
Tack för all inspiration.
Ha en fin helg.
Hej! De flesta av mina recept utgår från gram, sen har jag som en extra service skrivit ungefär vad det motsvarar i rymdmått. I den här kakan ska det vara 55 g, men om man inte har en våg och bakar med dl-mått så blir det ca 1 dl. Måtten inom parantes kommer aldrig att vara lika exakta som de i gram, utan då blir det ca för att man ska kunna baka utan våg. Men ja, 1 dl väger 60 g, om jag räknar om från andra håller så räknar jag alltid på 60 g. Om det bara gäller 1 dl som här, så gör de 5 grammen inte så stor skillnad, men om det hade varit ett recept med flera dl så hade det ju spelat roll.
Bottnarna blev väldigt ljusa…är det meningen?