Tiramisutårta

10 maj, 2020

Luftiga bottnar dränkta i kaffe och rom, krämig marscarponekräm och cream cheese-grädde. Luftigt och len och smakar precis som tiramisu ska!

I somras tillbringade vi en dryg vecka i Italien. Först ett par dagar i Rom och sedan hade vi hyrt ett helt magiskt hus på en vingård i Toscana. Vi åt så mycket god mat! Det inspirerade mig att laga italiensk mat här hemma. Och vilken dessert är mer italiensk än Tiramisu?

Som vanligt är min första tanke, ”hur kan jag göra det här till en tårta?”. Luftiga bottnar dränkta i kaffe och rom, krämig marscarponekräm och toppad med cream cheese-grädde. Så luftigt och len och smakar precis som tiramisu ska.

Tiramisu kan man ju göra hur spritigt man vill, mitt recept är inte särskilt spritigt. Man kan hälla lite marsala-vin i marscarponekrämen och ha Amarettolikör istället för rom. Men nu var mörk rom det enda jag hade hemma så det fick bli det!

Tiramisutårta

3.7/5(67)
Röster
Portioner: 6-8 bitar

Ingredienser:

Tårtbottnar

3 ägg

100 g socker (drygt 1 dl)

2 tsk vaniljsocker

55 g mjöl (1 dl)

1 matsked maizena

30 g smält smör (ca 2 msk)

Marscarponekräm

2 äggulor

50 g socker (drygt 0,5 dl)

250 gram marscarpone

1,5 dl grädde

Kaffesyrup

1,5 dl hett vatten

2 msk nescafe espresso

2 msk mörk rom eller amaretto

2 tsk florsocker

Cream cheesegrädde

200 g cream cheese

60 g florsocker (1 dl)

2,5 dl iskall vispgrädde

Instruktioner:

Tårtbottnar

1. Sätt ugnen på 160 grader varmluft (175 grader vanlig ugn).

2. Smöra 3 formar, 15-16 cm i diameter.

3. Vispa ägg, socker och vaniljsocker riktigt krämigt och fluffigt, ca 10 minuter med maskin.

4. Smält smöret.

5. Sikta mjöl och maizena så att det blir riktigt blandat.

6. Sikta ner mjölet i äggblandingen, och vänd ner försiktigt så att luftigheten finns kvar.

7. Vänd ner smöret på samma sätt.

8. Fördela i formarna och grädda i ca 12-14 minuter tills de är genombakade.

Marscarponekräm

1. Vispa äggulor och socker över ett vattenbad tills sockerkristallerna smält och smeten är vit och fluffig.

2. Ta från värmen och rör ner marscarponen i äggen.

3. Vispa grädden ganska hårt och vänd ner den i marscapone och ägg.

Kaffesyrup

1. Blanda samman alla ingredienser i en liten skål.

Cream cheesegrädde

1. Mät upp grädden och låt den stå i frysen i ca 10 minuter.

2. Vispa cream cheese och florsocker krämigt.

3. Tillsätt lite i taget och grädden och vispa tills du har en fast frosting.

Montera tårtan

1. Lägg en tårtbotten på ett fat.

2. Pensla en tredjedel av kaffesyrupen över botten.

3. Bred eller spritsa på hälften av marscaponekrämen på botten.

4. Upprepa tills du lagt på och penslat alla bottnar.

5. Låt tårtan stå i kylen i ca 30 minuter för att sätta sig lite.

6. Bred cream cheesegrädden runt och och över tårtan. Spritsa det som blir över på tårtan. Pudra med kakao.

Se fler recept med:
Dela det här inlägget:
23 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera
  • Jessica Wikström

    Hej!

    Tänkte baka den här tårtan till helgen. Har dock bara 23cm stora formar. Går det att dubbla receptet och baka dem i två formar som man sedan delar på mitten, så det blir 4 bottnar? Eller hur hade du gjort? 😊

  • För cream cheesegrädden, ska man inte vispa den kylda grädden innan den tillsätts till cream cheese och sockerblandningen?

    • A
      Emma Brink Rask

      Nej, jag vispar allting tillsammans. Se bara till att grädde och Cream cheese är kalla.

      • Jessica Wikström

        Hej!

        Tänkte baka den här tårtan till helgen. Har dock bara 23cm stora formar. Går det att dubbla receptet och baka dem i två formar som man sedan delar på mitten, så det blir 4 bottnar? Eller hur hade du gjort? 😊

  • Hej.,
    Jag bara undrar varför du skriver att 1 dl vetemjöl väger 55 gr?
    Jag har lärt mig att det är 60 gr och det körde vi på jobbet också.
    Så nu jag gick och tittade på mjölpåsen om jag lärt mig fel och gjort fel i alla år.
    Men där står det ju att 1 dl väger 60 gram. Så använder du något annorlunda vetemjöl eller varför skriver du 55 gr?
    Andra mjölsorter väger lite olika beroende på sort men just vetemjöl är ju 60 gr.

    Jag kör alltid 60 gr och gjorde även det med detta recept och det blev perfekt konsistens.
    Så nu blev jag nyfiken på varför 55 gr.
    Tack för all inspiration.
    Ha en fin helg.

    • A
      Emma Brink Rask

      Hej! De flesta av mina recept utgår från gram, sen har jag som en extra service skrivit ungefär vad det motsvarar i rymdmått. I den här kakan ska det vara 55 g, men om man inte har en våg och bakar med dl-mått så blir det ca 1 dl. Måtten inom parantes kommer aldrig att vara lika exakta som de i gram, utan då blir det ca för att man ska kunna baka utan våg. Men ja, 1 dl väger 60 g, om jag räknar om från andra håller så räknar jag alltid på 60 g. Om det bara gäller 1 dl som här, så gör de 5 grammen inte så stor skillnad, men om det hade varit ett recept med flera dl så hade det ju spelat roll.

  • Hej!
    Om jag har en form som är 25 cm i diameter, behöver jag dubbla receptet?

  • Milena grandi

    Jag undrar om det är fel i receptet get är så lite mjöl bottnarna. De blev lie konstiga bottnar. Mvh Milena

  • Marianne

    Kan man göra den dagen innan?

    • A
      Emma Brink Rask

      Det går fint! Pudra med kakao precis innan servering dock.

  • Hej, jag tänkte att jag ska testa baka din tiramsiutårta och jag undra vilken rom du använder?? ^.^

    • A
      Emma Brink Rask

      Jag tar oftast bara vilken spritjag gillar eller råkar ha hemma, det är inte så noga. Men om du tar rom så ska den vara mörk.

  • Hej! Jag har endast 2 formar i storlek 15 cm. Kan man hälla all smet i en form och sen skära i 3 delar efter gräddning eller riskerar de att bli ”platta” då? 🙂

    • Evelina

      Hej! Jag funderar på att ha dessa tårtor på mitt bröllop! Vi älskar Tiramisu och ska prova baka den nu på torsdag. Tror du att det går att frysa tårtorna? Eller måste dom göras dagen innan man ska äta dom?

      • A
        emmabrink

        Förlåt för sent svar. Jag tror inte att det är den bästa tårtan att frysa. Däremot så kan du baka och frysa bottnarna i förväg.

    • A
      Emma Brink Rask

      Jag hade hällt smeten i de två formarna och sen delat dem på mitten. Och så köra 4 istället för 3.

  • Vad för sorts formar använde du?

    • A

      Jag använde formar som är 15 cm i diameter. Runda anslagsformar, som man måste smöra ordentligt och gärna lägga ett bakplåtspapper i botten för att få loss dem sen. Men man kan också använda springformar och också formar i större storlek, men då blir det inte lika många bottnar.

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg