Tiramisu som tallriksdessert

9 augusti, 2023

tiramisu på tallrik

En förenklad version av tiramisu där du serverar varje portion på en tallrik. Den går snabbt att slänga ihop och smakar helt ljuvligt!

tiramisu på tallrik

Det var på ett besök på restaurang Solen i Stockholm som jag blev inspirerad att göra den här desserten. Den var så god och så vackert presenterad i all sin enkelhet. Deras tiramisu är säkert mycket mer ”äkta” än min, men eftersom det ofta efterfrågas tips på snabba desserter så är den här ju helt perfekt! Du gör den på 10 minuter, och ingenting behöver vänta eller sätta sig.

tiramisu på tallrik

Du delar ett savoiardikex på mitten och doppar i kaffet (och spriten om du vill) och lägger dem i en hög på tallriken. Sen spritsar du krämen över i en boll så att den täcker kexet. Jag gjorde sen en liten swirl i krämen, men det gör man som man vill. Sen strör du över mindre bitar av kex och pudrar med kakao. Voila, klart! Servera direkt! Så gott med krispet från kexen också!

Det man ska tänka på är att krämen med mascarpone och grädde ska vara väldigt lös. Du måste inte spritsa den utan kan bara skeda den över kexen, men man vill inte att den ska kännas stabbig, utan väldigt mjuk och fluffig, så sluta vispa i tid! När den är klar ska den vara som lättvispad grädde snarare än en frosting.

tiramisu på tallrik

Det GÅR att förbereda dessa, men varför skulle du egentligen? Du gör dem klara på nolltid och det är svårt att ha plats till många små tallrikar i kylen. Men du kan absolut göra klart dem ett par timmar i förväg om du vill.

Här kan du hitta mina andra recept med tiramisu >>

tiramisu på tallrik

tiramisu på tallrik

Tiramisu som tallriksdessert

Va först med att betygsätta :)
Röster
Portioner: 4 portioner

Ingredienser:

6 st savoiardikex

1 dl espresso eller starkt kaffe

0,5 dl marsalavin eller mörk rom (eller 0,5 dl mer kaffe)

3 dl vispgrädde

100 g mascarpone

60 g florsocker (1 dl)

2 tsk vaniljpasta eller 4 tsk vaniljsocker

1 msk kakao att pudra över

Instruktioner:

1. Dela 4 kex på hälften. Skär de 2 andra kexen i cm-stora bitar.

2. Blanda grädde, mascarpone, florsocker och vanilj i en bunke och vispa med elvisp tills det blir krämigt, men inte för tjockt. Om det blir för tjockt, spä med med grädde. Den ska vara fluffig men nästan rinnig. Mer som lätt vispad grädde i konsistensen än frosting.

3. Blanda kaffet med spriten om du vill ha sprit. Doppa de halva kexen i vätskan, de suger snabbt åt sig så här får du jobba ganska snabbt. Lägg två stycken lite omlott på i mitten på varje tallrik.

4. Spritsa eller skeda över krämen så att den lägger sig som en stor boll över kexen. Det kan vara så att lite kaffe rinner ut, men det gör inte så mycket. Gör en liten svirl i bollen med baksidan av en sked.

5. Strö över kex-kuberna och pudra kakaon över med en te-sil eller en liten sil.

Dela det här inlägget:
0 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera

Lämna den första kommentaren

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg