En förenklad version av tiramisu där du serverar varje portion på en tallrik. Den går snabbt att slänga ihop och smakar helt ljuvligt!
Det var på ett besök på restaurang Solen i Stockholm som jag blev inspirerad att göra den här desserten. Den var så god och så vackert presenterad i all sin enkelhet. Deras tiramisu är säkert mycket mer ”äkta” än min, men eftersom det ofta efterfrågas tips på snabba desserter så är den här ju helt perfekt! Du gör den på 10 minuter, och ingenting behöver vänta eller sätta sig.
Du delar ett savoiardikex på mitten och doppar i kaffet (och spriten om du vill) och lägger dem i en hög på tallriken. Sen spritsar du krämen över i en boll så att den täcker kexet. Jag gjorde sen en liten swirl i krämen, men det gör man som man vill. Sen strör du över mindre bitar av kex och pudrar med kakao. Voila, klart! Servera direkt! Så gott med krispet från kexen också!
Det man ska tänka på är att krämen med mascarpone och grädde ska vara väldigt lös. Du måste inte spritsa den utan kan bara skeda den över kexen, men man vill inte att den ska kännas stabbig, utan väldigt mjuk och fluffig, så sluta vispa i tid! När den är klar ska den vara som lättvispad grädde snarare än en frosting.
Det GÅR att förbereda dessa, men varför skulle du egentligen? Du gör dem klara på nolltid och det är svårt att ha plats till många små tallrikar i kylen. Men du kan absolut göra klart dem ett par timmar i förväg om du vill.