Tiramisu-eclairs

16 februari, 2022

Eclair craquelin inspirerade av tiramisu. En hålig chouxbakelse med en sött frasigt espressotäcke fylld med marscarponekräm och toppad med en mjölkchoklad- och kaffecremeux.

Alltså, wow. Detta var så gott! Jag försöker behärska mig när jag fotar bakverk för det är inte rimligt att sätta i mig allt som jag har bakat. Men här var det bara att ge med sig. Så sjukt goda eclairer! Alltså. Det frasiga söta mördegstäcket är så värt det lilla extra jobbet det innebär. Marscarponekrämen är busenkel och mjölkchoklad- och kaffecremeux, det finns inte ord för hur gott. Och så blank och fin! Den är som en extremlyxig variant av chokladpudding och bara såå tillfredsställande att spritsa.

Jag la till lite hasselnötskrokant för lite extra krisp (och för att jag har ett kilo i frysen) och det blev pricken över i:et.

Det är lätt att tro att det är svårt att baka eclair med det är det verkligen inte. Jag kan knappt minnas att jag har misslyckats med choux-deg, det är så mycket enklare än vad man kan tro.

Espressopulvret jag använder är nescafe espresso, alltså inga malda bönor. Så här ser burken ut, den står vid snabbkaffet i välsorterade matbutiker. Tänk på att cremeuxn ska stå i kylen över natten.

Tyllen jag spritsar med heter St Honorétyll, du hittar en sån här.

Här hittar du min supergoda tiramisutårta och vill du ha fler recept på eclairs och choux au craquelin så hittar du det här. 

Så gör er själva en tjänst och baka dessa godingar istället för en tårta eller bara för att det är tisdag eller nåt. Drömgott! Och ja, om du verkligen avskyr smaken av kaffe så kan du utesluta den.

Du kan baka själva eclairen i förväg. Den går även att frysa. Den tappar lite av sin frasighet men det funkar. Om du bakar dem dagen före så förvara dem i rumstemperatur utan nåt över, alltså lägg dem inte i en påse eller så.

Fyll dem så nära servering som möjligt. Förvara i kylen. Jag åt en som hade stått i kylen över natten och den smakade också supergott!

Tiramisu-eclairs

4.6/5(8)
Röster
Portioner: Ca 12 st

Ingredienser:

Eclair

Pâte à choux
65 gram mjölk (0,65 dl)

65 gram vatten (0,65 dl)

65 gram smör

1 tsk socker

0,5 tsk salt

65 gram vetemjöl (1 dl)

2 ägg

Toppdeg
50 gram mjöl (knappt 1 dl)

50 gram socker (drygt 0,5 dl)

50 gram smör

1 tsk espresso snabb-pulver

Mjölkchoklad- och kaffecremeux

1 gelatinblad

280 gram mjölkchoklad (ca 40 %)

4 äggulor

30 gram socker (1/3 dl)

150 g mjölk 3% (1,5 dl)

150 g grädde (1,5 dl)

2 tsk espresso snabb-pulver

Marscarponekräm

200 g marscarpone

60 g florsocker (1 dl)

1 tsk vaniljpasta

3 dl vispgrädde

Instruktioner:

Eclair

1. Sätt ugnen på 175 grader (vanilj, ej varmluft), förbered en plåt med bakplåtspapper och en spritspåse med en tät stjärntyll.

2. Lägg vatten, mjölk, smör, socker och salt i en liten kastrull och låt koka upp så allt smör är smält.

3. Tillsätt mjölet och rör om ordentligt tills du har en smet. Låt sedan kastrullen stå kvar på värmen och rör frenetiskt i ett par minuter så att smeten ”rostas”.

4. Lägg sedan smeten i en skål och låt den svalna något.

5. Rör ihop äggen i ett glas.

6. Under tiden du vispar eller rör kraftigt, tillsätt lite ägg i taget till smeten tills du har en smidig smet, som inte är för rinnig, men inte heller allt för fast. När du drar ett finger genom smeten så ska du kunna göra det enkelt, men smeten ska inte gå ihop igen. Då är den i rätt konsistens.

7. Spritsa ca 14 eclairer, ca 2 cm tjocka och 10 cm långa.

8. Mixa samman allt till toppdegen i en mixer till en deg.

9. Kavla ut degen tunt mellan tvåbakplåtspapper och lägg in i frysen. När du har spritsat ut choux-smeten, skär rektanglar som är ca 12 cm långa och 3 cm breda och lägg dem på den spritsade smeten.

10. Grädda i ugnen i ca 30 minuter. Öppna inte ugnen under tiden, då kommer de att falla samman och inte få det ihåliga innandömet som man vill åt.

11. Låt dem svalna helt.

Mjölkchoklad- och kaffecremeux

1. Lägg gelatinet i kallt vatten.

2. Hacka chokladen fint och lägg i en bunke.

3. Vispa samman äggulor och socker i en annan bunke.

4. Värm upp mjöl, grädde och espressopulver till kokpunkten i en kastrull. Häll den i äggblandningen under vispning och häll sedan tillbaka den i kastrullen och låt den sjuda under omrörning till den tjocknat, runt 83 grader.

5. Blanda ner gelatinet i krämen och häll sedan krämen över den finhackade chokladen medans du rör med en slickepott. Rör om tills all choklad smält och du har en blank slät kräm. Stavmixa gärna. Plasta in och låt krämen sätta sig i kylen över natten.

Marscarponekräm

1. Lägg alla ingredienser i en bunke, se till att osten och grädden är riktigt kylskåpskalla. Vispa med elvisp tills du har en tjock kräm. Häll den på en spritspåse.

Montera bakelserna

Skär av locket av eclairen med en brödkniv. Spritsa med marscarponekräm tills du fyllt håligheten. Strö över lite hasselnötskrokant. Sätt på locket och spritsa cremeux med en st honorétyll slalom på locket. Strö över lite hasselnötskrokant.

Dela det här inlägget:
4 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera
  • Caroline Morales

    Hej! För nötallergiker, vad tänker du att hasselnötskrokanten kan ersättas med? De ser för övrigt helt fantastiska ut. Det kommer definitivt bli helgens bakprojekt.
    Tack! Mvh, Caroline

    • A
      Emma Brink Rask

      Man kan skippa den helt. Eller karamellisera och hacka mandel eller solrosfrön.

  • Hej! Om man vill mandelsmaken, Amaretton. Hur mkt vågar man tillsätta i mascarponesmeten? Så den inte tappar sin krämigare/fyllighet tänker jag.
    Kanske man bara ska ge sig på mandelessens?

    • A
      Emma Brink Rask

      Det borde funka med ett par matskedar i alla fall. Tillsätt en tesked i taget så märker du konsistensen.

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Populärt just nu
Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg