Eclair craquelin inspirerade av tiramisu. En hålig chouxbakelse med en sött frasigt espressotäcke fylld med marscarponekräm och toppad med en mjölkchoklad- och kaffecremeux.
Alltså, wow. Detta var så gott! Jag försöker behärska mig när jag fotar bakverk för det är inte rimligt att sätta i mig allt som jag har bakat. Men här var det bara att ge med sig. Så sjukt goda eclairer! Alltså. Det frasiga söta mördegstäcket är så värt det lilla extra jobbet det innebär. Marscarponekrämen är busenkel och mjölkchoklad- och kaffecremeux, det finns inte ord för hur gott. Och så blank och fin! Den är som en extremlyxig variant av chokladpudding och bara såå tillfredsställande att spritsa.
Jag la till lite hasselnötskrokant för lite extra krisp (och för att jag har ett kilo i frysen) och det blev pricken över i:et.
Det är lätt att tro att det är svårt att baka eclair med det är det verkligen inte. Jag kan knappt minnas att jag har misslyckats med choux-deg, det är så mycket enklare än vad man kan tro.
Espressopulvret jag använder är nescafe espresso, alltså inga malda bönor. Så här ser burken ut, den står vid snabbkaffet i välsorterade matbutiker. Tänk på att cremeuxn ska stå i kylen över natten.
Tyllen jag spritsar med heter St Honorétyll, du hittar en sån här.
Här hittar du min supergoda tiramisutårta och vill du ha fler recept på eclairs och choux au craquelin så hittar du det här.
Så gör er själva en tjänst och baka dessa godingar istället för en tårta eller bara för att det är tisdag eller nåt. Drömgott! Och ja, om du verkligen avskyr smaken av kaffe så kan du utesluta den.
Du kan baka själva eclairen i förväg. Den går även att frysa. Den tappar lite av sin frasighet men det funkar. Om du bakar dem dagen före så förvara dem i rumstemperatur utan nåt över, alltså lägg dem inte i en påse eller så.
Fyll dem så nära servering som möjligt. Förvara i kylen. Jag åt en som hade stått i kylen över natten och den smakade också supergott!
Caroline Morales
Hej! För nötallergiker, vad tänker du att hasselnötskrokanten kan ersättas med? De ser för övrigt helt fantastiska ut. Det kommer definitivt bli helgens bakprojekt.
Tack! Mvh, Caroline
Emma Brink Rask
Man kan skippa den helt. Eller karamellisera och hacka mandel eller solrosfrön.
Johanna
Hej! Om man vill mandelsmaken, Amaretton. Hur mkt vågar man tillsätta i mascarponesmeten? Så den inte tappar sin krämigare/fyllighet tänker jag.
Kanske man bara ska ge sig på mandelessens?
Emma Brink Rask
Det borde funka med ett par matskedar i alla fall. Tillsätt en tesked i taget så märker du konsistensen.