Timjansbavarois med hjortronkompott och vaniljsmul

30 oktober, 2023
DETTA INLÄGG INNEHÅLLER SPONSRADE LÄNKAR
Foto: Lina Eidenberg Adamo

Inspirerad av skogen och naturen är denna rustika men ändå eleganta dessert. Örter som vi av vana bara använder till mat funkar ofta väldigt fint i söta rätter, här ger timjan en gnutta mer karaktär till den söta bavaroisen.

Foto: Lina Eidenberg Adamo

Om du inte har silikonformar så kan du välja att servera den här desserten i glas. Börja då med bavaroisen. Häll upp den i glas och låt den sätta sig i kylskåp i 3–4 timmar. Gör hjortronskompotten, låt den svalna till rumstemperatur och fördela den sedan över bavaroisen. Låt den sätta sig i kylskåp i ett par timmar. Dekorera med vaniljsmulor vid servering.

Här hittar du den silikonform som jag använt för att göra dessa. Den massar till massa bra portionsdesserter och du kan även baka muffins eller göra bakelser i den.

Receptet är ursprungligen publicerat i min bok Desserter.  

Fler desserter med hjortron hittar du här >>

Foto: Lina Eidenberg Adamo

Timjansbavarois med hjortronkompott och vaniljsmul

Va först med att betygsätta :)
Röster
Portioner: 4 portioner

Ingredienser:

Hjortronkompott

200 g hjortron

135 g syltsocker (1 ½ dl)

Timjansbavarois


10 kvistar färsk timjan

50 g vispgrädde (½ dl)

50 g mjölk (½ dl)

75 g vit choklad

1 gelatinblad

100 g vispgrädde (1 dl)

50 g turkisk yoghurt (½ dl)

25 g äggula (1)

1 msk socker

Vaniljsmul

40 g rumsvarmt smör

25 g havregryn (½ dl)

45 g strösocker (½ dl)

30 g vetemjöl (½ dl)

1 tsk vaniljpulver

Dekor

Koraller (Se recept här, addera orange färg)

Färsk timjan

Färska hjortron (det går ok att använda frusna också)

Instruktioner:

Hjortronkompott

Lägg hjortron och syltsocker i en kastrull. Koka upp och låt sjuda i 4–5 minuter tills du märker att det tjocknar. Häll upp, ca 1 cm djupt, i silikonformar.

Timjanbavarois

1. Hacka timjan grovt och lägg i en kastrull, häll på ½ dl vispgrädde och ½ dl mjölk, koka upp och låt sedan stå och dra i 30 minuter. Sila sedan bort timjanen.

2. Finhacka chokladen och lägg i en bunke. Lägg gelatinet i vatten i minst 10 minuter.

3. Vispa grädden lätt, vänd ner yoghurten och ställ åt sidan.Koka upp den timjansinfuserade gräddmjölken igen. Vispa samman äggulan med socker. Häll sedan ner den varma gräddmjölken medan du vispar. Häll tillbaka allt i kastrullen och sjud under omrörning tills det tjocknar, ca 84 grader. Ta kastrullen från värmen och rör ner gelatinet. Häll den varma krämen över chokladen och rör om tills du har en jämn smet. Låt smeten svalna till 37 grader och vänd sedan ner den vispade grädden. Häll krämen över den frusna hjortronkompotten i formarna och frys till djupfryst.

Vaniljsmul

Sätt ugnen på 175 grader varmluft (200 g vanlig ugn). Nyp ihop alla ingredienser till en smuldeg. Sprid ut på ett bakplåtspapper på en plåt och grädda i 10–12 minuter tills det fått fin färg. Låt svalna.

Servering

Ta fram de frusna bakelserna och lägg dem på en tallrik. Låt dem tina i 30 minuter. Strö ut vaniljsmulet runt bakelserna. Lägg ut några färska eller försiktigt tinade hjortron och dekorera med korallen och färsk timjan.

Dela det här inlägget:
0 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera

Lämna den första kommentaren

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg