Tigerkaka

27 augusti, 2020
DETTA INLÄGG INNEHÅLLER SPONSRADE LÄNKAR

En supersaftig tigerkaka, om man inte kan välja om det är choklad eller vanilj man är sugen på. Dessutom späckad med chokladbitar.

Att baka kakor i Nordic Wareformar är en sån fröjd, det blir lika vackert varje gång. En av mina favoriter är formen som heter Brilliant. Nu har jag fått testa den i miniformat. Exakt den verkar inte ha kommit ut i handeln i Sverige än, men samma plåt med lite annat mönster hittar ni här, här och här.

Det här receptet blir 4 minikakor, men det går lika fint att baka den i en vanlig sockerkaksform, då ska den vara ca 1-1,5 liter.

Trixet för att det inte ska fastna är att antingen hitta ett smörspray, eller smälta smör och sen pensla formen, så att det verkligen kommer in i alla skrymslen och vrår. Jag märkte dock att det fastnade lite där choklad kommit direkt emot formen, så det får man se upp med.

När du bakar en sån här kaka så är det viktigt med rumstempererade ingredienser. Se till att både smör, ägg och grädde har stått framme en stund.

Tigerkaka

4/5(31)
Röster
Portioner: 8 portioner

Ingredienser:

100 g smör

120 g socker (1,3 dl)

2 tsk vaniljsocker

2 små ägg

100 g mjöl (1,6 dl)

1 tsk bakpulver

0,5 dl grädde

1 msk kakao

30 g vita chokladknappar (eller hackad choklad)

30 g mörka chokladknappar (eller hackad choklad)

Instruktioner:

1. Sätt ugnen på 160 grader varmluft (175 grader vanlig ugn) och smörj en sockerkaksform på ca 1 liter (eller fler små, som jag gjort)

2. Vispa smör, socker och vaniljsocker vitt och poröst.

3. Tillsätt ett ägg i taget under tiden som du vispar.

4. Blanda mjöl och bakpulver och vänd ner det i smeten tillsammans med grädden och rör precis ihop till en smet.

5. Lägg hälften av smeten i en annan bunke och vänd ner kakaon. Blanda ner den vita chokladen i den mörka smeten och den mörka chokladen i den ljusa smeten.

6. Klicka ut de båda smeterna med två skedar lite omlott i formen.

7. Baka i ca 30 minuter om du gör en hel kaka, ca 12-15 minuter om du gör mindre kakor, tills en sticka kommer ut torr.

8. Låt kakan svalna något i formen innan du stjälper upp dem.

Se fler recept med:
Dela det här inlägget:
0 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera

Lämna den första kommentaren

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg