Tigerkaka är ju en kär gammal klassiker. Speciellt bra när man inte kan välja. Choklad, vanilj, vanilj, choklad? Tigerkaka! Blandat med apelsin och med en hint av apelsinlikör i toppingen blir det en höjdare till fikat!
RECEPT
Tigerkaka
100 gram smör
120 gram socker
2 tsk vaniljsocker
rivet skal av en apelsin
2 små ägg
100 gram mjöl
1 tsk bakpulver
0,5 dl grädde
Till chokladsmeten
1 msk kakao
1. Sätt ugnen på 175 grader och smörj en liten sockerkaksform. Min var knappt en liter.
2. Vispa smör, socker, rivet apelsinskal och vaniljsocker riktigt poröst.
3. Tillsätt ett ägg i taget under tiden som du vispar.
4. Blanda mjöl och bakpulver och vänd ner det i smeten tillsammans med grädden och rör precis ihop till en smet.
5. Lägg hälften av smeten i en annan bunke och vänd ner kakaon.
6. Klicka ut de båda smeterna med två skedar lite omlott i formen.
7. Baka i ca 30 minuter, tills en sticka kommer ut torr.
8. Låt kakan svalna helt.
Chokladtopping med Cointreau
100 gram mörk choklad
0,5 dl grädde
1 msk Cointreau (kan uteslutas)
1. Finhacka chokladen.
2. Koka upp grädden och häll den och likören på chokladen. Rör om tills du fått en glansig ganache. Låt den svalna tills du kan hälla, eller bre den på kakan, vilket du själv föredrar.
Det finaste med tigerkaka är ju att få till ett riktigt fint mönster. Nu lyckades jag inte riktigt med det i den här kakan, förmodligen för att jag bakade den i en så liten form och sen var lite ivrig att ta ut den ur formen så att den liksom inte höll ihop. Men gott var det ändå!