Tartletter med blåbärscurd och italiensk maräng

16 februari, 2022

Spröda skal med sockerdeg fyllda med en lila curd av blåbär och på toppen blommor spritsade med italiensk maräng. En ljuvlig liten tartlettbakelse.

Jag tycker verkligen att det är roligt att baka tartletter, men man måste vara på humör för det är lite pilligt att få till det bra. Den viktigaste nyckeln för att få fina skal är att se till att hela tiden jobba med kyld deg, annars går det inte. In och ut ur frysen hela tiden, så håller jag på. Sen ser jag även till att det har stått i frysen  i minst 15 minuter innan jag gräddar dem. Ett annat trick är att ha ett ägg i degen, det gör att degen krymper ihop lite under gräddningen och då lossar tartlettskalen fint från formen så det bara är att lyfta bort formen.

Vart hittar man då bra tartlettformar? Det är en vanlig  fråga som jag får och den har tyvärr inget väldigt bra svar. Jag har en uppsättning formar på 6 cm, de som jag använt i det här receptet. Jag tycker att det är en lagom och nätt storlek. Formarna har jag köpt i en bakbutik i Paris och det verkar vara svårt att hitta dem online. Sen har jag också en  uppsättning med tartlettformar som är 8 cm, de passar bättre om tartletten ska vara en hel dessert exempelvis. De kommer från silikomart och du hittar dem hos Söders Gourmet. Samma sort finns i storleken 7 cm, dem hittar du här. Vilken av de båda sorterna som är bäst vet jag inte, jag gillar båda och använder olika beroende på hur stora jag vill göra dem.

Jag gräddar dem på en perforerad silikonmatta, en så kallad airmat, det måste man såklart inte, men det hjälper till så att inte botten i skalen reser sig och bildar en kupol. Du hittar en sån matta här. Jag använder den till alla sorters tarteskal och kakor som jag inte vill ska bula upp sig.

Skalen är fyllda med blåbärscurd, så himla gott. Smakar som en lyxig blåbärskräm. Jag fyller skalen med den innan den riktigt satt sig för att får en fin yta, sen låter jag den sätta sig i kylen i ett par timmar så att den inte rinner iväg när jag ska spritsa dem. Om man inte ska äta tartletterna samma dag som man gör dem så brukar jag pensla insidan av skalet med lite smält vit choklad, det hindrar skalet från att bli soggy av fyllningen.

Blommorna har jag spritsat med tyllen Wilton 125. Den som liknar en ros börjar man innifrån mitten och fyller på med blad utåt och den andra börjar du att göra bladen runt kanten på skalet och bygger på inåt.

Du kan göra skalen långt i förväg, de kan vara i en tät burk i rumstemperatur i flera veckor. Du kan även fylla skalen och spritsa marängen dagen före, men vänta med att bränna av till precis innan servering. Marängen måste du spritsa direkt när den är klar, men när den väl är spritsad så håller den formen fint.

Förvara de färdiga tartletterna i kylen. Ta fram dem 30 minuter innan servering.

Kolla in mina limetartletter med blåbärsmaräng här. 

Tartletter med blåbärscurd och italiensk maräng

4.8/5(4)
Röster
Portioner: 18-20 tartletter (6 cm)

Ingredienser:

Mördeg

115 g smör

65 g florsocker (1 dl)

30 g mandelmjöl (0,5 dl)

165 g vetemjöl (2,75 dl)

1 litet ägg

Blåbärscurd

200 g blåbär (150 g puré)

0,5 gelatinblad

90 g socker (1 dl)

15 g citronsaft (1 msk)

2 äggulor

1 ägg

50 g smör

Italiensk maräng

100 äggvitor (ca 3 st)

65 g vatten

180 g strösocker (2 dl)

Övrigt

Ev vit choklad att pensla insidan av skalen med

Instruktioner:

Mördeg

1. Se till att smöret är kylskåpskallt. Skär det i kuber och blanda med florsocker, mandelmjöl och vetemjöl i en mixer och kör tills det blir som en sandig deg. Samla degen då med ägget tills det blir en fin deg. Plasta in och låt vila i kylen i minst 30 minuter.

2. Kavla ut och klä dina tartlettformar med degen. Sätt den i frysen i 15 minuter och baka sedan i 10-12 minuter på 160 grader varmluft (175 grader vanlig ugn) tills de fått fin färg.

3. Låt tartlettskalen bli helt kalla. Baka i omgångar om du inte har så många formar.

Blåbärscurd

1. Mixa och sila blåbären (går fint från frusna) tills du har 150 g puré.

2. Lägg gelatinet i kallt vatten.

3. Häll blåbärspuré, äggulor, ägg, socker och citronsaft i en skål och ställ över ett vattenbad. Värm under omrörning tills krämen tjocknat (det sker vid 84 grader).

4. Rör ner gelatinet och låt curden svalna till ca 60 grader. Tillsätt smöret och mixa med en stavmixer i ca 2-3 minuter. Häll över curden på en spritspåse och förslut med en knut. Låt den svalna till rumstempererad.

Italiensk maräng

1. Häll äggvitorna i en vispskål. Häll vatten och sockret i en kastrull och koka upp till 121 grader. Börja vispa äggvitan när du närmar dig 115 grader. När du når 121 grader, häll sockerlagen i en sakta stråle ner i äggvitan medan du vispar. Vispa sedan tills du har en glansig maräng. Den kan fortfarande vara lite ljummen när den är klar.

2. Lägg över marängen på en spritspåse med en stor droppformad tyll, ex Wilton 125. Spritsa direkt. Om inte all maräng får plats i påsen, låt resten vara kvar i bunken och låt vispen gå i den på lägsta hastighet.

Montera

1. Smält chokladen och pensla på insidan av tartlettskalen. Fyll med blåbärscurden. Låt dem sätta sig i kylen i ett par timmar. Gör marängen och spritsa den direkt på tartletterna. Bränn av med en gasolbrännare.

Dela det här inlägget:
0 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera

Lämna den första kommentaren

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Populärt just nu
Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg