Spröda skal med sockerdeg fyllda med en lila curd av blåbär och på toppen blommor spritsade med italiensk maräng. En ljuvlig liten tartlettbakelse.
Jag tycker verkligen att det är roligt att baka tartletter, men man måste vara på humör för det är lite pilligt att få till det bra. Den viktigaste nyckeln för att få fina skal är att se till att hela tiden jobba med kyld deg, annars går det inte. In och ut ur frysen hela tiden, så håller jag på. Sen ser jag även till att det har stått i frysen i minst 15 minuter innan jag gräddar dem. Ett annat trick är att ha ett ägg i degen, det gör att degen krymper ihop lite under gräddningen och då lossar tartlettskalen fint från formen så det bara är att lyfta bort formen.
Vart hittar man då bra tartlettformar? Det är en vanlig fråga som jag får och den har tyvärr inget väldigt bra svar. Jag har en uppsättning formar på 6 cm, de som jag använt i det här receptet. Jag tycker att det är en lagom och nätt storlek. Formarna har jag köpt i en bakbutik i Paris och det verkar vara svårt att hitta dem online. Sen har jag också en uppsättning med tartlettformar som är 8 cm, de passar bättre om tartletten ska vara en hel dessert exempelvis. De kommer från silikomart och du hittar dem hos Söders Gourmet. Samma sort finns i storleken 7 cm, dem hittar du här. Vilken av de båda sorterna som är bäst vet jag inte, jag gillar båda och använder olika beroende på hur stora jag vill göra dem.
Jag gräddar dem på en perforerad silikonmatta, en så kallad airmat, det måste man såklart inte, men det hjälper till så att inte botten i skalen reser sig och bildar en kupol. Du hittar en sån matta här. Jag använder den till alla sorters tarteskal och kakor som jag inte vill ska bula upp sig.
Skalen är fyllda med blåbärscurd, så himla gott. Smakar som en lyxig blåbärskräm. Jag fyller skalen med den innan den riktigt satt sig för att får en fin yta, sen låter jag den sätta sig i kylen i ett par timmar så att den inte rinner iväg när jag ska spritsa dem. Om man inte ska äta tartletterna samma dag som man gör dem så brukar jag pensla insidan av skalet med lite smält vit choklad, det hindrar skalet från att bli soggy av fyllningen.
Blommorna har jag spritsat med tyllen Wilton 125. Den som liknar en ros börjar man innifrån mitten och fyller på med blad utåt och den andra börjar du att göra bladen runt kanten på skalet och bygger på inåt.
Du kan göra skalen långt i förväg, de kan vara i en tät burk i rumstemperatur i flera veckor. Du kan även fylla skalen och spritsa marängen dagen före, men vänta med att bränna av till precis innan servering. Marängen måste du spritsa direkt när den är klar, men när den väl är spritsad så håller den formen fint.
Förvara de färdiga tartletterna i kylen. Ta fram dem 30 minuter innan servering.