Som en lyxigare variant av mandelmussla med hjorton och grädde är denna tartlett med vaniljpannacotta och hjortongelé.
Jag har aldrig bakat något med hjortron förut. Jag har knappt ätit något med hjortron förut! Jag får skylla på att jag är skåning och inte riktigt fattar grejen med ”skogens guld”. Men min man är norrlänning och jag fick en burk frusna hjortron av min svärmor och då ville jag verkligen prova att baka något med dem.
Jag frågade min man vad han mest av allt förknippade med hjortron och hans svar var: Mandelmusslor med hjorton och grädde. Så, detta är min take på precis det. Ett tartlettskal av mandelmussla, vaniljpannacotta och hjortongelé!
En sak som är noga, som jag fick lära mig den hårda vägen, var att verkligen se till att tartlettskalen inte har några hål i sig. Det är också viktigt att pensla dem med uppvispat ägg så fort de kommer ut ur ugnen för att de inte ska bli mjuka när man sen häller i pannacottan.
Här hittar du tartlettformarna och här hittar du spiralformen.
Du kan självklart göra de här i en större pajform också, helst med löstagbar botten, men det gör du som du vill.
Om du vill göra gelén i silikonformar som jag har gjort, gör dem gärna dagen innan och låt dem ligga i frysen över natten, lägg dem sedan på den stelnade pannacottan medan de är frusna. Men det går lika bra att hälla gelén direkt på den stelnade pannacottan och låta gelén stelna i kylen.
Chatrine
Hejsan, om en penslar med ägg – hur långt i förväg vågar jag göra dem färdiga? Tex om de klarar att jag kör i pannakottan i formarna dagen innan de ska serveras?
Christoffer
Hej! Har samma formar som du har. När tar du ut dem ur formen? Lät dem kallna i formen men då är de väldigt svåra att få loss och spricker väldigt lätt… tar man bort formarna innan de kallnar?
Med vänlig hälsning,
Christoffer
Emma Brink Rask
De måste vara djupfrusna när du tar loss dem.
Hanna
Hej! Kan man möjligtvis frysa hela färdiga desserten? 🙂
Emma Brink Rask
Det borde gå fint. Du ska dock inte tina upp och frysa om sånt som redan varit fruset. Men om du håller delarna frysta hela tiden så går det fint.
Jennifer
0.75 gram strösocker, stämmer det? Det är yttepytte lite 🤗
Emma Brink Rask
Nej, det har blivit fel. 75 g ska det vara.
Elisabeth
Hei.
Hvor får man kjøpt slike former som du bruker?
mvh Elisabeth
Emma Brink Rask
De kommer från Silikomart och heter turbuillin
Lisa Steiner
So you talk about deer. But I believe in the translation to English is different. Can you give me the correct information. It looks like it will be yummy!
Emma Brink Rask
It’s probably the cloudberries that has gotten the wrong translation. Their Swedish name is close to deer.
Elisabeth
Hei.
For noen lekre kaker:) Hvilke former har du brukt og hvor får man kjøpt slike?
mvh Elisabeth
Emma Brink Rask
De kommer från Silikomart.