Tarte med creme fraichemousse, vallmo och röda bär

12 augusti, 2020

Frasigt pajskal med syrlig creme fraichemousse och färska hallon och vinbär.

Om du inte har silikonformar till moussen så kan du naturligtvis hälla den direkt i pajskalet och låta den stelna i kylen. Allra bäst blir det då om man penslar pajskalet med vit choklad innan så håller det sig frasigt även med mousse i.

Tarte med creme fraichemousse, vallmo och röda bär

5/5(1)
Röster
Portioner: 6-8 portioner

Ingredienser:

Pajskal

115 g smör

65 g florsocker (1 dl)

30 g mandelmjöl (0,5 dl) (kan ersättas med vetemjöl)

165 g vetemjöl (2,75 dl)

1 litet ägg

Creme fraiche mousse med vallmofrön

1 gelatinblad

2 dl vispgrädde

2 dl creme fraiche

30 g florsocker (0,5 dl)

1 tsk vaniljpasta (eller 2 tsk vaniljsocker)

2 msk vallmofrön

Dekoration

Hallon

Röda vinbär

Instruktioner:

Pajskal

1. Se till att smöret är kylskåpskallt. Skär det i kuber och blanda med florsocker, mandelmjöl och vetemjöl i en mixer och kör tills det blir som en sandig deg. Samla degen då med ägget tills det blir en fin deg. Plasta in och låt vila i kylen i minst 30 minuter.

2. Kavla ut och klä din pajform eller pajring med degen. Min form är 20×20 cm, det motsvarar en rund form som är 23 cm i diameter. Sätt den i frysen i 15 minuter och baka sedan i 14-15 minuter på 160 grader varmluft (175 grader vanlig ugn).

3. Låt pajskalet kallna.

Creme fraichemousse med vallmo

1. Lägg gelatinet i blöt i kallt vatten i minst 10 minuter.

2. Värm 0,5 dl av vispgrädden och smält sedan gelatinet där i och låt det svalna till rumstemperatur.

3. Vispa grädden luftigt och ställ åt sidan.

4. Vispa creme fraichen så att den blir fast och krämig. Först kommer den bli lösare sen blir den fast igen. Vispa då ner florsocker och vanilj i den och rör sedan ner den flytande grädden med gelatinet. Vänd till sist ner den vispade grädden och vallmofröna. Fyll moussen i silikonformar och ställ in i frysen i minst 5-6 timmar. (om du inte har silikonformar kan du hälla moussen direkt i det bakade pajskalet, pensla det gärna med vit choklad innan så att det står emot vätskan.

5. Lägg sedan de frusna moussekulorna i pajskalet och fyll på runt om med färska bär. Låt pajen tina i rumstemp i någon timme eller i kylen i 3-4 timmar. Om du har hällt moussen direkt i pajskalet räcker det att den står i kylen i 3-4 timmar tills moussen har stelnat, sen kan du dekorera den med bären.

Förvara pajen i kylen men ta gärna fram den ca 30 minuter innan den ska serveras.

Dela det här inlägget:
0 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera

Lämna den första kommentaren

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg