Tårta med valnötter, körsbär och vit choklad

11 december, 2023
DETTA INLÄGG INNEHÅLLER SPONSRADE LÄNKAR

En glutenfri tårtbotten med valnötsmaräng och chokladfudge, körsbärsgelé och vit chokladmousse. Sprayad med sammetsspray med vit choklad.

Valnötter, chokladfudge, körsbär och vit choklad. Ja men det skulle jag säga passar utmärkt både till jul- och nyår. Den här tårtan är ganska söt, så perfekt om man gillar söta bakverk utan särskilt mycket syra. Körsbären bryter såklart av lite men vit chokladmousse är ju sött i sig och även botten är söt. Men ja! Många älskar ju söta desserter.

Jag stöpte tårtan i en ny form som jag hade. Och det blev ju tjusigt. Men jag ska erkänna att den var lite svårjobbad. Dels vad det svårt att få ner interiörerna, och dels var det lite klurigt att få ut tårtan ur formen. Det är viktigt att din frys är riktigt kall, minst 22 grader, för att inte moussen ska gå sönder när du lossar den från formen. Men! Såklart kan du göra tårtan i vanliga runda formar, receptet funkar för att göra i en form på 18 cm, och interiörerna 16 cm.

(Om du väljer att köpa den formen som jag har haft så gjorde jag ett litet trick för att få toppen på tårtan, som egentligen blir en liten grop om man bara ställer formen som den är. Så jag ploppade ut toppen och satte sen formen på en tårtring för att kunna stöpa tårtan med toppen ute. När du väl har formen så kommer du att fatta vad jag menar.)

Här finns en kort film när jag gör tårtan. 

Tårtbotten bakade jag i en tårtring på 16 cm, men även den kan göras i silikonformen. Men då måste man göra i omgångar då även körsbärskompotten stöps i den formen.

Den vita chokladsprayen hittar du här. Den är ganska dyr, men den här sorten innehåller inga konstigheter, bara choklad, färg och drivgas. Och den håller i många år och räcker till minst 5-6 tårtor.

Valnötterna kan du såklart mot vilka nötter eller mandlar du vill.

Körsbärsåsen jag har använt är från Skælskør, på mitt ICA står den bland glasstillbehören och fruktkonserverna, men även den från Den gamle fabrik skulle kunna funka lika bra.

Fler recept med körsbär hittar du här >>

Tårta med valnötter, körsbär och vit choklad

Va först med att betygsätta :)
Röster
Portioner: 8-10 bitar

Ingredienser:

Valnötsbotten

100 g valnötter

70 g äggvita (ca 2 st)

75 g socker (0,7 dl)

100 g sötad kondenserad mjölk

100 g mörk choklad

1 nypa salt

Körsbärsgelé

250 g körsbärssås

1,5 gelatinblad

Vit chokladmousse

1,25 gelatinblad

250 g vit choklad

3,75 dl grädde

Övrigt

Vit velvetspray

Instruktioner:

Valnötsbotten

1. Sätt ugnen på 160 grader varmluft (175 grader vanlig ugn).

2. Lägg alla nötterna på en plåt och rosta i ca 10 minuter, skaka plåten emellanåt.

3. Låt nötterna bli helt kalla och mixa dem sedan till ett fint mjöl.

4. Vispa äggvitorna till ett skum, tillsätt sockret lite i taget och vispa tills du har en glansig maräng.

5. Vänd ner nötterna i marängen.

6. Bred ut hälften av din smet i en smord form (silikon eller tårtring kläd med bakplåtspapper på kanter och i botten, 16 cm i diameter, och grädda i ugnen i 10 minuter.

7. Under tiden den är i ugnen, smält samman kondenserad mjölk och choklad på låg värme i en liten kastrull till en enhetlig massa.

8. Tag ut din form ur ugnen, bred ut chokladfudge över den bakade marängen och bred sen resten av marängen ovanpå kolan och grädda i 15 minuter till.

9. Låt tårtbotten svalna helt. Lossa den från tårtringen och frys den. Om du bakat den i silikonform så är det enklast att frysa den först och sen lossa den från formen.

Körsbärsgelé

1. Lägg gelatinet i kallt vatten i minst 10 minuter.

2. Värm körsbärssåsen till nästan kokpunkten. Rör ner gelatinet och häll såsen i en silikonform på 16 cm. (alt en springform eller tårting som du klär invändigt med plastfolie). Sätt in i frysen för att bli djupfryst.

Vit chokladmousse

1. Lägg gelatinet i kallt vatten i minst 10 minuter.

2. Hacka chokladen och lägg den i en bunke. Smält försiktigt i mikron. 

3. Koka upp 1 dl av grädden, smält gelatinet där i och häll den över chokladen. Rör om tills du har en slät ganache. Låt den svalna något. 

4. Vispa resten av grädden tills den är fluffig men fortfarande tjockflytande. Vänd ner lite av grädden i chokladen. Vänd sen ner lite till. Rör till sist samman alla grädde med chokladen och vänd om försiktigt tills allt är blandat. 

Montera tårtan

1. Ställ formen på en skärbräda som du enkelt sedan kan lyfta in in frysen. Häll ca hälften av chokladmoussen i formen.

2. Ta ut körsbärsgelén från frysen, lossa från formen och tryck försikigt ner i moussen. Om du upplever att moussen inte är tjock nog att bära gelén, sätt då först in formen med moussen i frysen i 5 minuter innan du lägger ner gelén mitt i formen och trycker ner den i moussen, så att den hamnar ca 1 cm från botten.

3. Häll på resten av moussen. Ta fram botten från frysen och tryck ner den i moussen och tryck försiktigt så att moussen och botten hamnar på samma nivå.

4. Sätt in formen i frysen i minst 6 timmar, gärna över natten.

5. Ta fram tårtan. Lossa den från formen direkt och sätt den på en burk eller något där kanterna hänger ut lite. Se till att du har plastfolie på bänken när du ska använda velvetsprayen. Spraya tårtan med vit chokladspray över hela. Lägg sedan över på det fat som du vill servera tårtan från.

Låt tårtan tina långsamt i kylskåp i 5-6 timmar. Du kan även tina den på 2-3 timmar i rumstemperatur, men kylen är att föredra. Ta fram tårtan ca 30 minuter innan servering.

Dela det här inlägget:
1 kommentar
Visa kommentarer eller kommentera
  • God fortsättning!✨

    Tårtan låter fantastiskt!
    Kan tårtan frysas igen efter att man sprayat på med velvet spray?

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg