En kladdig chokladbrownie omsluten av en len och krämig saffransmousse. I mitten gömmer sig små chokladkulor och tårtan har fått en vacker glaze av vit choklad.
Den här nya formen från Silikomart (ni hittar den här), är så fin tycker jag! Och det kommer med en grej som gör att man kan täcka den med glaze eller spray bara delvis och det tycker jag blev väldigt effektfullt. Nu har jag fortfarande en del att jobba på för att få den perfekta glazade utan, men jag gör det. Jobbar på det! Den här gången blev det både lite väl tjockt och även ojämnt.
Den här saffransmoussen blev så krämig och god, nästan mer som en bavarois, alltså som en blandning mellan mousse och pannacotta, och samtidigt är den så enkel att göra.
Du kan som vanligt göra denna tårtan även om du inte har den här formen. Gör den då i en form som är 16 cm och baka först brownien i den och häll saffransmoussen över.
Vit velvetspray hittar ni här. Min höll på att ta slut så det blev inget superfint resultat, den brukar täcka bättre än så.
Jag färgade också min glaze med vit gelfärg, annars kommer den att bli mycket gulare av den vita chokladen. Men det är nog också fint. Speciellt om man häller glazen över hela tårtan. Jag utgick som vanligt från Maja Vases glazerecept.
Fanny
Hej, hur lång tid innan servering ska man hälla på glazen? Reagerar glazen på något sätt när moussen och brownien tinar?
Emma Brink Rask
Det viktigaste är du häller på glazen när tårtan är djupfryst. Sen kan du tina den direkt eller sätta tillbaka den i frysen.
Glazen behåller sin form när tårtan tinar.
Fanny
Hej! Jag tänkte göra denna i en större springform, kan jag bara dubblera (eller trippla) receptet på moussen? Tänker om det blir knasigt att också dubblera mängden gelatin?
Emma Brink Rask
Hej! Det går fint att dubbla och trippla rakt av.
Rasha
Hej,
I steg 3 på glazen hänvisas det till socker, inkluderar det även glykossirapen? Ska den kokas upp med grädde, vatten och sockret? 🙂
MVH
Rasha
Emma Brink Rask
Yes!
Sara
Hej!
Vad är det för form du har använt till brownien?
Mvh Sara
Emma Brink Rask
Du hittar länk till formen i receptet.
Charlotta
Hej! Det står något om färg i beskrivningen för glazen men vid ingridienserna för glazen står det inte med, vad för färg är det man ska ha? 🙂
Emma Brink Rask
Det står i texten, finns länk till färg också.