Tårta med chokladbrownie och saffransmousse

3 december, 2020
DETTA INLÄGG INNEHÅLLER SPONSRADE LÄNKAR

En kladdig chokladbrownie omsluten av en len och krämig saffransmousse. I mitten gömmer sig små chokladkulor och tårtan har fått en vacker glaze av vit choklad.

Den här nya formen från Silikomart (ni hittar den här), är så fin tycker jag! Och det kommer med en grej som gör att man kan täcka den med glaze eller spray bara delvis och det tycker jag blev väldigt effektfullt. Nu har jag fortfarande en del att jobba på för att få den perfekta glazade utan, men jag gör det. Jobbar på det! Den här gången blev det både lite väl tjockt och även ojämnt.

Den här saffransmoussen blev så krämig och god, nästan mer som en bavarois, alltså som en blandning mellan mousse och pannacotta, och samtidigt är den så enkel att göra.

Du kan som vanligt göra denna tårtan även om du inte har den här formen. Gör den då i en form som är 16 cm och baka först brownien i den och häll saffransmoussen över.

Vit velvetspray hittar ni här. Min höll på att ta slut så det blev inget superfint resultat, den brukar täcka bättre än så.

Jag färgade också min glaze med vit gelfärg, annars kommer den att bli mycket gulare av den vita chokladen. Men det är nog också fint. Speciellt om man häller glazen över hela tårtan. Jag utgick som vanligt från Maja Vases glazerecept.

Tårta med chokladbrownie och saffransmousse

3.4/5(6)
Röster
Portioner: 6 portioner

Ingredienser:

Brownie

80 g smör

80 g mörk choklad

100 g socker (drygt 1 dl)

2 ägg

20 g vetemjöl (2 msk) (kan uteslutas för en helt glutenfri kaka)

Saffransmousse

1 gelatinblad

200 g vit choklad

3 dl vispgrädde

0,5 g saffran

Vit chokladglaze

3 gelatinblad

75 g vit choklad

0,5 dl vispgrädde

0,25 dl vatten

75 g socker (0,8 dl)

75 g glykossirap

Övrigt

Vit velvetspray

Vita chokladkulor (mina är från Valrhona, hittar dessvärre ingen länk till dem).

Instruktioner:

Brownie

1.Sätt ugnen på 165 grader varmluft (180 grader vanlig ugn) och smörj en form med löstagbar botten, ca 16 cm i diameter. Klä den gärna i botten med bakplåtspapper så blir den enklare att få loss kakan sen.

2. Smält smöret i en skål över vattenbad.

3. Tillsätt chokladen och smält den med smöret.

4. Tag av skålen från värmen och tillsätt sockret.

5. Tillsätt ett ägg i taget under omrörning.

6. Blanda till sist i vetemjölet.

7. Häll smeten i formen och grädda i ca 18-20 minuter. Kakan ska sätta sig men inte kännas helt torr, det är en brownie så den ska vara lite kladdig.

8. Tag ut kakan och låt den svalna. Ställ den sedan i kylen och låt den bli riktigt kall.

Saffransmousse

1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i minst 10 minuter.

2. Koka upp 1 dl av grädden tillsammans med saffran och smält sedan gelatinet där i.

3. Smält chokladen och rör sedan ner den varma grädden och rör om till en slät ganache. Låt den svalna något så att den inte är varmare än fingervarm.

4. Vispa resten av grädden lätt och vänd ner lite i taget i ganachen. Häll moussen i din form och ta ut en ring av brownien (om du har den här formen så kommer den med en utstickare). Strö vita chokladkulor på moussen och lägg brownien över moussen och ställ in i frysen och låt den bli helg genomfryst.
(Du kan bygga tårtan på andra hållet också, med brownie i botten och häll moussen över, använd gärna tårtplast på kanterna då.)

Glaze

1. Lägg gelatinet i kallt vatten i minst 10 minuter.

1. Lägg chokladen i en hög kanna.

2. Koka upp grädde, vatten, socker och gelatin. Häll det sedan över chokladen. Tillsätt gelfärgen och mixa tills du har en slät glaze. När den är ca 38-40 grader häller du den över din djupfrysta tårta.

Dela det här inlägget:
10 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera
  • Hej, hur lång tid innan servering ska man hälla på glazen? Reagerar glazen på något sätt när moussen och brownien tinar?

    • A
      Emma Brink Rask

      Det viktigaste är du häller på glazen när tårtan är djupfryst. Sen kan du tina den direkt eller sätta tillbaka den i frysen.
      Glazen behåller sin form när tårtan tinar.

  • Hej! Jag tänkte göra denna i en större springform, kan jag bara dubblera (eller trippla) receptet på moussen? Tänker om det blir knasigt att också dubblera mängden gelatin?

    • A
      Emma Brink Rask

      Hej! Det går fint att dubbla och trippla rakt av.

  • Hej,
    I steg 3 på glazen hänvisas det till socker, inkluderar det även glykossirapen? Ska den kokas upp med grädde, vatten och sockret? 🙂

    MVH
    Rasha

  • Hej!

    Vad är det för form du har använt till brownien?

    Mvh Sara

  • Charlotta

    Hej! Det står något om färg i beskrivningen för glazen men vid ingridienserna för glazen står det inte med, vad för färg är det man ska ha? 🙂

    • A
      Emma Brink Rask

      Det står i texten, finns länk till färg också.

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg