Tallriksdessert med vispad cheesecake, äppelkompott och smuldeg

5 september, 2023

cheescake, äppelkompott och bakad smuldeg

En krämig cheesecake med brunt socker som du enkelt vispar ihop och serverar med kaneäpplen och bakad smuldeg.

En enkel dessert som du kan välja om du vill servera i glas genom att varva de olika delarna, eller helt enkelt på tallrik genom att spritsa cheesecaken och sedan addera äpplen och smulor. Jag har spritsat med tyllen Wilton 8D och Wilton 1A.

cheescake, äppelkompott och bakad smuldeg

Du kan förbereda cheesecakeskrämen och i förväg om du vill och lägga upp på tallrik innan servering.

Skålarna som jag serverar desserten i hittar du här >>

Smuldegen kan du göra flera dagar i förväg och förvara i en tät burk, den går också fint att frysa. Och även äpplena kan du göra några dagar i förväg och ha i kylen.

cheescake, äppelkompott och bakad smuldeg

Jag har valt att dekorera med torkat äpple, chokladkulor och oxalis.

Om du vill göra en snarlik dessert men med lite mer finess så rekommenderar jag dig att kolla in den här höstdesserten.

cheescake, äppelkompott och bakad smuldeg

cheescake, äppelkompott och bakad smuldeg

Tallriksdessert med vispad cheesecake, äppelkompott och smuldeg

3.9/5(37)
Röster
Portioner: 6 portioner

Ingredienser:

Vispad cheesecakekräm

100 g cream cheese

80 g ljust muscovadosocker (1 dl)

2 dl vispgrädde

1 tsk vaniljpasta

Bakad smuldeg

50 g smör

20 g havregryn (drygt 0,5 dl)

45 g strösocker (0,5 dl)

60 g vetemjöl (1 dl)

1 nypa salt

Kaneläpplen

130 g äpplen i tärningar (ca 2 äpplen)

2 msk pressad citron

1 tsk kanel

60 g syltsocker (2/3 dl)

Övrigt

Karamellchokladkulor (jag använde dessa)

Torkade äppelskivor (skiva tunt och torka i ugnen på 100 grader i ca 30 minuter)

Oxalis

Instruktioner:

Vispad cheesecakekräm

1. Vispa cream cheese med muscovadosocker tills det blir krämigt och sockerkristallerna är borta.

2. Vispa grädden med vaniljen och vänd sedan ner den med cream cheese tills du har en fluffig kräm. Häll över på spritspåse med valfri tyll.

Bakad smuldeg

1. Sätt ugnen på 175 grader varmluft (200 grader över- undervärme.

2. Nyp samman alla ingredienser till en smulig deg. Lägg den på ett bakplåtspapper på en plåt och grädda i 12-15 minuter tills den fått fin färg. Rör om med en stekspade efter halva tiden. Låt sen svalna helt.

Kaneläpple

1. Skala och kärna ur äpplena och dela i cm-stora kuber. Lägg i en kastrull med resten av ingredienserna och lätt på spisen på medel till hög värme. Låt koka upp och sjuda i 5-6 minuter. Äppelna ska ha mjuknat något men behålla sin form och lite spänst. Häll över i en skål och sätt in i kylen för att bli helt kallt.

Lägg upp desserten

1. Spritsa bollar av cheesecake, klicka upp äpplena och strö över smuldegen. Dekorera med äppelskivor, chokladkulor och oxalis om du vill.

Dela det här inlägget:
0 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera

Lämna den första kommentaren

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg