Tacosmörgåstårta

12 november, 2020

Uppgradera fredags-Tacon till en maffig smörgåstårta med kyckling, majs, avocado och massa annat gott som hör taco-middagen till.

Man kan tycka är det här lite knäppt. Men varför inte? I den här tårtan finns allt som man älskar med tacos. Och då menar jag det som vi här hemma kallar ”svennebanantacos”. Alltså den försvenskade varianten och så som många familjer äter tacos varje helg.

Kall köttfärs tycker inte jag är så gott så jag valde istället att ha kyckling. Jag använde färdig stekt kyckling med peppar och paprikasmak. Men du kan använda vilken grillad eller stekt kyckling du vill.

I ett lager har jag avocado och salsa. Vad händer när man blandar grönt och rött? Jo det blir brunt. Kanske inte så najs, men gott! Men där kan man välja att kanske ha salsan i det andra lagret, eller hacka färska tomater och blanda med avocadon istället.

Jag har använt ett paket Hönökaka, i en sån påse finns det 5 bröd, så det var vad som gick åt. Det blev en maffig tårta även om den bara är som en halvcirkel.

Nachoschipsen som jag satte runt kanterna blir ju lite mjuka efter några timmar i kylen. Så om du gör tårtan i förväg (vilket den BARA blir godare av), så vänta med att sätta på chipsen till innan servering. Och kanske blir det också snyggare och smidigare att skära tårtan om man krossar nachos och trycker på kanterna istället för hela chips som jag gjorde.

Ok! Som vanligt med smörgåstårta så är inte mängden i recepten supernoga, man kan höfta lite. Och! Använd den fetaste creme fraichen och vispa den tjock innan, så slipper du fyllningar som rinner iväg. Vispa med elvisp, först blir den rinnig, sen tjock, då är den klar.

Tacosmörgåstårta

4.2/5(51)
Röster
Portioner: 6-8 portioner

Ingredienser:

Fyllning 1

200 g stekt eller grillad kyckling

1 liten burk majs

1 påse tacokrydda

2-3 dl vispad creme fraiche

0,5 gurka

1-2 dl finriven ost, gärna cheddar

Fyllning 2

3 mjuka avocados

1 lime

0,5 finhackad rödlök

1 burk salsa (låt den rinna av lite så att den blir mindre rinnig)

Hackad picklad jalapeno (efter hur starkt du vill ha det)

Övrigt

1 pkt hönökaka

3 dl vispad creme fraiche

100 g cream cheese

1 påse trekantiga nachos

Lime

Färsk koriander

Körsbärstomater

Gurka

Picklad rödlök

jalapeno

Instruktioner:

Fyllning 1

1. Börja med att vispa 5 dl creme fraiche som du ska använda till hela tårtan.

2. Skär kycklingen i mindre bitar. Ta bort kärnorna på gurkan och skär i ca cm-stora bitar.

3. Blanda kyckling, majs, gurka, tacokrydda och riven ost. Vänd runt med ca 2 dl av den vispade creme fraichen. Salta och peppra.

Fyllning 2

1. Låt salsan rinna av lite i en sil så att den inte blir så rinnig. Mosa avocadon och blanda med salsan. Finhacka rödlök och jalapeno och blanda ihop.

Lägg ihop tårtan

1. Lägg hälften av kycklingröran på det första brödet. Lägg på ett bröd och lägg sedan på hälften av avocadoröran. Upprepa tills allt är använt.

2. Vispa ihop resten av den vispade creme fraichen med cream cheese. Salta och peppra. Stryk ut runt om och över tårtan, spara ca 1,5 dl till att spritsa ovanpå. (Så här långt kan du förbereda tårtan dagen före)

Dekorera

1. Sätt nachos runt om hela tårtan. Du kan också krossa nachosen istället om det blir enklare (kanske också snyggare).

2. Spritsa ut det sist av creme fraiche och cream cheese i bollar på toppen.

3. Dekorera med gurka, tomat, lime, picklad rödlök, jalapenos, lime och färsk koriander ovanpå tårtan.

Se fler recept med:
Dela det här inlägget:
1 kommentar
Visa kommentarer eller kommentera
  • Gjorde detta receptet till dotterns tvåårs kalas, vi gjorde tre lager (två med kyckling röran och ett med den andra fyllningen) men dubbla så att den blev rund. Tydligen var gästerna väldigt hungriga då nästan hela tårtan gick åt på 8 vuxna och 2 småbarn! Väldigt god blev den! Vårt tips skulle nog vara att brödet gärna får vara några dagar gammalt, ena halvan var med helt färskt bröd och den blev nog lite för mjuk.

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg