Syltkakor med blåbär

12 juli, 2020

Skivade syltkakor med pärlsocker och blåbärssylt.

Syltkakor är generellt inte min favorit, men när man spexar till dem så här så blir de riktigt goda. Jag gjorde en rulle av degen, rullade i pärlsocker. Skar sen tjocka skivor som jag gröpte ur med ett melonjärn, (funkar nog med tesked också). Sen fyllde jag hålet med en god blåbärssylt. Så gott!

Syltkakor med blåbär

4.1/5(39)
Röster
Portioner: Ca 15-20 kakor

Ingredienser:

270 g vetemjöl (4,5 dl)

90 g strösocker (1 dl)

1 tsk vaniljpulver

200 g smör

Dekoration

1 dl pärlsocker

1-2 dl blåbärssylt

Instruktioner:

1. Lägg mjöl, socker, smör och vanilj i en matberedare och kör tills det går ihop till en deg. Eller knip ihop degen för hand.

2. Rulla ut degen till en rulle. Rulla den i pärlsocker och lägg den i kylen i minst 1 timme.

3. Sätt ugnen på 175 grader (vanlig ugn, ej varmluft).

4. Skär 1,5 cm tjocka skivor och gröp ut ett hål i mitten med ett melonjärn eller med en tesked (degen som blir över kan man göra ett par kakor till av på slutet.)

5. Fyll hålen med en fast blåbärssylt (jag använde IKEAs).

6. Baka i ca 12 minuter tills de fått lite färg. Låt dem svalna på plåten.

Kakorna kan förvaras i rumstemperatur i någon vecka. De går utmärkt att frysa.

Se fler recept med:
Dela det här inlägget:
4 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera
  • Hej!
    Ser fantastiskt goda ut! Jag tänkte baka dessa till min sons 1 års dag nästa helg, fungerar det även att frysa in degen i förväg och grädda dem sen dagen de ska serveras? Eller är det bäst att göra dem färdiga och frysa in dem därefter? Tinas de isåfall bara i rumstemp?

    Tror du dom blir goda med en blåbärs-marmelad??

    Varm o vänlig hälsning Emelie

    • A
      Emma Brink Rask

      Jag skulle baka färdigt kakorna och sen frysa dem, det är absolut enklast. Bara låt dem tina i rumstemperatur.
      Det blir säkert gott med blåbärsmarmelad.

  • Annika Ström

    Smart och bra recept! För att få pärlsockret att fästa ordentligt – är det att trycka till som gäller? Eller kan man pensla med vatten eller nåt?

    • A
      Emma Brink Rask

      Hej! trycka skulle jag säga. Annars blir det nog mest kladdigt.

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg