Det enklaste sättet att göra goda och fina syltgrottor är att baka dem i en minimuffinsplåt. Då blir de jämna och fina och de spricker inte.
Jag ska ärligt erkänna att syltkakor inte är min favoritkaka. Jag tycker att den är lite för vanlig, även om du har en god hemkokt sylt så är det liksom för lite sylt i jämförelse med mördeg. Men alltså, det är ju inte o-gott, det kan jag inte säga, bara inte det bästa jag vet.
Jag har tidigare gjort flera olika varianter av skurna syltkakor, men om jag ska göra hela klassiska syltgrottor så tar jag gärna hjälp av minimuffinsplåten. I och med att det är så mycket smör i degen så behöver du inte smörja och du behöver inga formar utan kan grädda kakorna direkt i plåten, och sen, när de har svalnat lite så är det bara att vrida lite på dem för att försäkra sig om att de inte sitter fast, och sedan försiktigt lyfta upp dem från plåten.
Du kan göra hålet i dem med en citruspress om du vill ha som en stjärna att fylla sylt i, eller bara änden på nån träslev eller liknande, doppa den gärna i mjöl mellan gångerna så att den inte fastnar i degen. Tryck försiktigt samtidigt som du snurrar lite på den så att hålet blir lite töjt och större. Om du ändå upplever att degen spricker så är degen nog för kall. Vänta en stund, eller rulla degbollarna lite mellan dina handflator så att degen blir lite varmare, då brukar man klara sig utan sprickor.
Se också till att du inte går hela vägen ner i botten, för då fastnar sylten i formen och du får inte loss kakorna.
Använd vilken sylt du vill, här har jag använt mig av en hemkokt sylt med röda vinbär, hallon och jordgubbar.
Jag vägde mina bollar och till 20 gram styck, jag tycker att det blir lagom. Då reser de sig fint rakt upp och får inte en ”muffinstop”, men om man vill ha det så kan man såklart göra dem större.