Syltgrottor i minimuffinsplåt

18 september, 2023
DETTA INLÄGG INNEHÅLLER SPONSRADE LÄNKAR

Det enklaste sättet att göra goda och fina syltgrottor är att baka dem i en minimuffinsplåt. Då blir de jämna och fina och de spricker inte.

Jag ska ärligt erkänna att syltkakor inte är min favoritkaka. Jag tycker att den är lite för vanlig, även om du har en god hemkokt sylt så är det liksom för lite sylt i jämförelse med mördeg. Men alltså, det är ju inte o-gott, det kan jag inte säga, bara inte det bästa jag vet.

Jag har tidigare gjort flera olika varianter av skurna syltkakor, men om jag ska göra hela klassiska syltgrottor så tar jag gärna hjälp av minimuffinsplåten. I och med att det är så mycket smör i degen så behöver du inte smörja och du behöver inga formar utan kan grädda kakorna direkt i plåten, och sen, när de har svalnat lite så är det bara att vrida lite på dem för att försäkra sig om att de inte sitter fast, och sedan försiktigt lyfta upp dem från plåten.

Du kan göra hålet i dem med en citruspress om du vill ha som en stjärna att fylla sylt i, eller bara änden på nån träslev eller liknande, doppa den gärna i mjöl mellan gångerna så att den inte fastnar i degen. Tryck försiktigt samtidigt som du snurrar lite på den så att hålet blir lite töjt och större. Om du ändå upplever att degen spricker så är degen nog för kall. Vänta en stund, eller rulla degbollarna lite mellan dina handflator så att degen blir lite varmare, då brukar man klara sig utan sprickor.

Se också till att du inte går hela vägen ner i botten, för då fastnar sylten i formen och du får inte loss kakorna.

Använd vilken sylt du vill, här har jag använt mig av en hemkokt sylt med röda vinbär, hallon och jordgubbar.

Jag vägde mina bollar och till 20 gram styck, jag tycker att det blir lagom. Då reser de sig fint rakt upp och får inte en ”muffinstop”, men om man vill ha det så kan man såklart göra dem större.

Här hittar du en bra minimuffinsplåt >>

Syltgrottor i minimuffinsplåt

4.2/5(15)
Röster
Portioner: Ca 24 syltkakor

Ingredienser:

200 g smör

90 g rörsocker (eller strösocker) (1 dl)

240 g vetemjöl (4 dl)

1 tsk vaniljpulver

1 tsk bakpulver

1 krm salt

1 dl sylt

Instruktioner:

1.Mixa ihop alla ingredienser (utom sylten) för hand eller i en mixer tills det blir en enhetlig deg. Låt gärna degen vila i kylen i 30 minuter.

2. Sätt ugnen på 175 grader varmluft (200 grader över- undervärme).

3. Dela degen i bitar om ca 20 g, eller dela den i 24 lika stora bitar. Rulla varje bit till en boll och lägg i muffinsplåten.

4. Gör en grop i varje degboll med en något som har en rund ände, ex en träslev. Doppa den i mjöl emellan om degen känns kladdig.

5. Fyll varje grop med sylt, upp till kanten. Det är enklast med en spritspåse, men går såklart att göra med en sked.

6. Grädda i ca 18-20 minuter tills kakorna har fått lite färg. Ta ut dem, låt dem svalna något innan du tar loss dem från formen.

Se fler recept med:
Dela det här inlägget:
0 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera

Lämna den första kommentaren

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg