Sverigekaka med saffran och marscarponeglasyr

26 november, 2020

Detta inlägg är ett betalt samarbete med Hippie de Luxe

Den klassiska Sverigekakan, nu med saffran. Mjuk saffranskaka som blir supersaftig med en fyllning av smör och mjölk. Bakad i en vacker form från Nordic Ware.

Sverigekaka, vaniljkaka eller pensionärskaka bakas ofta i springform. Men jag älskar att baka dem i sockerkaksformar! Kolla in min vaniljkaka i Nordic Wares Elegant Party bundt.

Nu fick jag möjligheten att baka i den allra nyaste formen från Nordic Ware, den heter Swirl och har en vacker och följsam form. Precis som alla andra formar från Nordic Ware så är den robust och hållbar. De är enkla att smörja med smält smör och en pensel och sen blir kakan magiskt fin när man lyfter på formen. Den är rymmer över 2 liter och kräver ett lite större recept.

Jag har samlat på mig ett gäng sockerkaksformar från Nordic Ware genom åren. Men de är så vackra, så jag kan inte låta bli. Det blir inte enklare än så att baka en kaka som blir en show stopper. Dessutom är de robusta och vackra att ha framme och jag ser framför mig att de kommer att ärvas av mina syskonbarn och finnas kvar i generationer.

Glasyren med florsocker och marscarpone kan man såklart hoppa över om man vill, men jag tycker att det blev så vackra kontraster med det vita och det gula. Men den innehåller en hel del florsocker, men det krävs om den ska bli tjock nog och täcka hela. Men det kan ju också vara fint att bara ringla lite på toppen, då räcker halva glasyrreceptet långt.

Ni hittar den nya formen Swirl här.

Saftig saffranskaka med marscarponeglasyr

4.5/5(12)
Röster
Portioner: Till en form som rymmer drygt 2 liter

Ingredienser:

Saffranskaka

3 ägg

270 g socker (3 dl)

180 g vetemjöl (3 dl)

2 tsk bakpulver

1 dl kokande vatten

0,5 g saffran

Fyllning

125 g smör

1 dl mjölk

1 tsk vaniljpulver

Marscarponeglasyr

400 gram florsocker (7 dl florsocker)

0,75 dl mjölk

50 gram marscarponeost

½ salt

Dekoration

Granatäppelkärnor

Färska lagerblad

Instruktioner:

Saffranskaka

1.Koka upp vattnet  med saffran.

2. Sätt ugnen på 165 grader varmluft (180 grader vanlig ugn).

3.Vispa ägg och socker pösigt.

4. Vänd ner de torra ingredienserna och sist det kokande vattnet med saffran.

5. Häll smeten i en smord form. För en form från Nordic Ware tar det ca 25 minuter för den att bli klar. Om du bakar den i en sprinform så tar det längre tid. Känn med en sticka, den ska komma ut torr.

Fyllning

1. Lägg alla ingredienser i en liten kastrull och värm tills smöret har smält.

2. Medan kakan fortfarande är ljummen och i formen, gör hål lite överallt i kakan med en grillpinne och häll eller pensla den varma fyllningen på och i kakan. Låt det rinna undan och sugas upp och häll lite i taget. Låt sedan kakan svalna och stå och dra sig i 15-20 minuter.

3. Vänd upp och ner på formen och luft av formen. Gör nu samma procedur fast från ovansidan av kakan tills all glasyr sjunkit in i kakan.

4. Ställ in den i kylen och låt den dra åt sig ordentligt. Gärna till nästa dag.

Marscarponeglasyr

1. Rör samman alla ingredienser och häll glasyren över kakan. Du kan  behöva upprepa proceduren ett par gånger med glasyr som rinner av.

Se fler recept med:
Dela det här inlägget:
0 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera

Lämna den första kommentaren

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg