Supergoda hembakade baguetter

10 augusti, 2023
DETTA INLÄGG INNEHÅLLER SPONSRADE LÄNKAR

baguetter

Hög värme och fukt i ugnen är knepet för att få baguetter med knaprig yta och ett mjukt innankråm. Med en baguetteplåt kan ingen tro att du inte köpt dem på bageriet.

baguetter

Jag vet inte hur många omgångar baguetter jag bakat i sommar. Med ett långt sommarlov och tonåringar som både varit hemma och dessutom behövt ha med sig lunch till sina sommarjobb så har det varit helt perfekt att ha baguetter i frysen. Jag har gjort dem i samma storlek som de mindre varianterna som du köper på ICA, lagom till en person typ.

Jag använder samma recept som när jag gör pizza till mina baguetter. När det kommer till utbakning och jäsning så kan du göra på väldigt många sätt. Du kan göra degen och ha den i kylen i ett, två eller tre dygn innan du bakar ut baguetterna och sen låter dem jäsa 1-2 timmar i rumstemperatur. Eller så kan du baka ut dem på en gång och då låta dem jäsa i 2-3 timmar i rumstemperatur. Du behöver inte justera mängden jäst, men om du har lite bråttom och ska jäsa dem i rumstemperatur direkt så kan du ta dubbelt så mycket jäst. När det kommer till baguetter, och allt matbröd egentligen så blir det dock godare ju längre och långsammare det får jäsa. De får ett mjukare innankråm och håller sig saftiga längre.

baguetter

När degen har jäst så tar jag ut bitar som är ca 160-180 gram styck. Ha gärna lite mjöl på bakbordet. Sen rullar jag dem, eller jag liksom ”viker” ut dem. Jag trycker degen in mot mitten på ”korven” så att den liksom blir rund och samtidigt bygger upp lite spänst. Men jag gör det inte så noga och på långa vägar inte så fint som bagarna. Det blir inga spetsiga kanter och de är långt ifrån jämna och likadana. Men det är inte så noga tycker jag, de blir ändå fina när man gräddat dem.

Jag har en baguetteplåt. Bara med plats för två baguetter, men jag måste nog skaffa en större. Här kan du köpa en med plats för fyra baguetter från Kitchen Time (annonslänk). För det blir faktiskt otrolig skillnad på baguetterna som får jäsa och gräddas i dem. De ser precis ut som de du köper på bageri. Resten fick jag grädda på plåt, det funkar också fint, men de får inte det där klassiska utseendet. Du ser skillnaden på baguetterna på bilden.

baguetter

När jag ska grädda dem så sätter jag ugnen på 250 grader varmluft, 275 grader över- och undervärme. Varmt alltså! Och jag sätter också en ugnsäker form med vatten i botten på ugnen. Detta vatten kommer att koka och skapa ånga i ugnen vilket hjälper till att få en frasig yta på baguetterna. Om man har en ångfunktion i sin ugn så kan man använda den. När jag sätter in plåten så sprayar jag också lite på baguetterna med vanligt vatten från en sprayflaska, allt för att maximera fraset.

baguetter

Baguetterna håller sig frasiga i några timmar. Om du fryser dem så tappar de dock sin frasighet.

Jag gillar att baguetterna får lite färg, men det är en smaksak. Du kan mäta innertemperaturen på dina baguetter med en termometer, när de är över 98 grader så är det klara.

Du kan såklart också välja att göra detta recept som frallor eller kuvertbröd. Gör dem bara mindre, för fralla kanske 75 gram och för kuvertbröd ca 45 g. Rundriv dem, lägg på plåt och jäs på samma sätt. Sen kan man köra ett kryss med en vass kniv innan man gräddar dem.

baguetter

Baguetter

3.7/5(5)
Röster
Portioner: 8 st a 160 gram

Ingredienser:

5 g färsk jäst

5 dl kallt vatten

780 g vetemjöl (13 dl) (gärna Tipo 00-mjöl eller vetemjöl special)

20 g flingsalt

2 msk olivolja

Instruktioner:

1. Häll jäst, vatten och mjölet i en bunke till en köksmaskin och kör på låg hastighet i 3 minuter, öka takten till medelhastighet i 3 minuter. Tillsätt saltet och knåda i 5 minuter till. Tiden beror mycket på hur stark din köksmaskin är. Ta gärna ett glutentest för att se när din deg är klar.

2. Täck bunken (eller häll över det i en plåt eller bunke som får plats i din kyl, som är dubbelt så stor som degen) med plastfolie och sätt in degen i kylen i ett, två eller tre dygn. Du kan också välja att baka ut baguetterna direkt, de behöver då jäsa nån timme längre.

3. Dela baguetterna i bitar om ca 160 gram och snurra och tvinna dem till ca 25 cm långa. Lägg dem på en plåt med ganska stort mellanrum. Låt de jäsa i 1-2 timmar i rumstemperatur. Du kan också redan nu sätta in formen med varm vatten i botten på ugnen och sätta in plåtarna i ugnen (utan att slå på den, eller bara sätta den på 30 grader), och låta dem jäsa där, då går det lite fortare.

3. När de jäst till ca dubbel storlek så skär du tunna snitt i dem med en vass kniv. Sätt ugnen på 250 grader varmluft (275 grader över- och undervärme) och se till att du har en form med vatten i botten på ugnen. Spraya ytan på baguetterna med vatten från en sprayflaska och sätt in dem i ugnen och grädda i 10-12 minuter beroende på hur mörka du vill ha dem. Mät gärna innertemperaturen, den ska vara 98 grader.

Se fler recept med:
Dela det här inlägget:
Du kanske också gillar
0 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera

Lämna den första kommentaren

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg