Studenttårta med jordgubb, rabarber och citroncheesecake

10 maj, 2023
DETTA INLÄGG INNEHÅLLER SPONSRADE LÄNKAR

En mandelbotten omsluten av citroncheesecake och med en gömma av jordgubb- och rabarberkompott utgör denna somriga tårta som är förklädd till en studentmössa.

Naturligtvis kan du baka den här tårtan utan att göra den till en studentmössa. Då skippar du bara den vita färgen i glazen och chokladbandet.

Detta är till att börja med en fantastiskt god tårta. En mjukseg mandelbotten med vit choklad, syrlig och söt citroncheesecakemousse och sedan en gömma av jordubbs- och rabarberkompott. Ovanpå har jag hällt mirrorglaze av vit choklad och sedan dekorerat med ett chokladband och ett märke. Men låt oss bryta ner receptet i de frågor som det kanske väcker:

Vad är det för form som du gjort den i, måste man ha en sån?
Jag har stöpt tårtan i silikonformen Universo 1200, den rymmer 1,2 liter och är 18 cm i diameter och den finns bara i den storleken. En sån här tårta räcker till 6-8 personer. Den som är fint med den formen till just en studenttårta är ju den rundade kanten. Du hittar en sån form här.
Du kan såklart göra tårtan i vilken silikonform eller springform som helst som är i samma storlek, men då får du ingen rundad kant. Du kan också dubbla receptet och göra den i en form som är ca 24 cm, men återigen du får ingen rundad kant. Om du gör tårtan i silikonform så rekommenderar jag dig att montera den upp och ner, och gör du den i springform (helst då med tårtplast längs kanten) så börjar du med botten och häller på moussen ovanpå.
Botten har jag bakat i en tårtring som är 16 cm, men den kan du också baka i en springform. Kompotten har jag stöpt i en silikonform som är 16 cm.

Hur har du fått glazen så vit?
Med några droppar vit färg så blir den så här vit. Det hittar du att köpa här. Dock så kommer man snart inte att kunna köpa sån här färg längre, då det vita färgämnet är på väg att bli förbjudet att sälja i Sverige. Men ännu går de fint att köpa, och det är som sagt ett par droppar som används i glazen.
Min glaze blev lite tjock, men jag har justerat receptet nedan så att din inte ska bli det.  Glykosen jag använder är denna.

Här kan du läsa mer om hur du lyckas med mirrorglaze >>

Hur har du gjort chokladbandet?
Jag tempererade mörk choklad som jag färgade med ett par droppar svart pastafärg. Om man inte har eller vill köpa det så blir det nog fint ändå med ett mörkbrunt band. Sen klippte jag tårtplast så att det blev långt nog att gå runt tårtan och 1,5 cm brett, bredde ut chokladen tunt över, lät det sätta sig i nån minut och satte det sedan runt en 18 cm tårtring som jag haft i frysen. Sen lossar man det försiktigt och sätter det runt tårtan.
Om du tycker att detta låter krångligt och du inte har de här grejerna så kan du såklart bara göra ett band i svart marsipan och sätta runt istället.
Det gula märket gjorde jag väldigt enkelt genom att köpa de gula och svarta godisarna som finns i engelsk lakritskonfekt och skar en skiva av en sån som jag fäste på chokladbandet (med lite smält choklad).

Hur har du gjort macaronsen?
Här finns recept >>

Hur mycket kan man förbereda?
Du kan göra klart hela tårtan, med glaze och chokladband och ha den i frysen i ett par veckor innan servering. Ta fram den och låt den tina i kylen över natten innan den ska serveras och sätt på märket samma dag.

Är det svårt?
Varje moment är inte så svårt men det är lite pyssel. Chokladbandet är kanske det som är trixigast. Men om du har gjort moussetårta förut så är det inga problem!

Studenttårta med jordgubb, rabarber och citroncheesecake

4.2/5(38)
Röster
Portioner: 6-8 bitar

Ingredienser:

Mandelbotten

50 g smör

75 g vit choklad

75 g strösocker

2 ägg

50 mandelmjöl (1 dl)

30 g vetemjöl (0,5 dl)

1 nypa salt

rivet citronskal från 1 citron

Rabarber- och jordgubbskompott

100 g frusna jordgubbskuber

100 g rabarber i ca-stora bitar

100 g syltsocker (drygt 1 dl)

1 tsk vaniljpasta eller vaniljpulver

Citroncheesecake

1,5 gelatinblad

Skalet och saften från 1 citron (0,5 dl saft)

150 g mascarpone

90 g florsocker (1,5 dl)

2 dl vispgrädde

Citronglaze

2,5 gelatinblad

75 g vit choklad

40 g vispgrädde (0,4 dl

35 g saft från citron (0,35 dl)

75 g socker (knappt 1 dl)

75 g glykossirap (0,5 dl)

Ett par droppar vit färg

Dekor

50 g mörk choklad

1 godisbit från Engelsk lakritskonfekt

Instruktioner:

Mandelbotten

1. Sätt ugnen på 160 grader varmluft (eller 175 grader vanlig ugn). Gör i ordning en form på 16 cm (smörj eller klä med bakplåtspapper).

2. Smält smöret och sedan chokladen i smöret. Rör ner sockret i kastrullen och sedan äggen. Riv ner citronzesten.

3. Blanda mandelmjöl, mjöl och salt. Vänd ner det i smeten. Häll smeten i formen och grädda i ca 15-18 minuter tills den fått fin färg och du märket att den har satt sig i mitten av kakan. Ta ut kakan och låt den svalna helt. Lägg den gärna i kylen eller frysen tills den ska användas.

Rabarber- och jordgubbskompott

1. Häll alla ingredienser i en kastrull, värm tills det kokar upp och sjud sen i 5 minuter. Låt det svalna något och häll sedan över i en silikonform på 16 cm eller någon annan form i samma storlek som du klär med plastfolie. Sätt in formen i frysen för att bli djupfryst.

Citroncheesecake

1. Lägg gelatinbladen i riktigt med vatten i minst 10 minuter.

2. Riv skalet från citronen och pressa saften i en liten kastrull. Koka upp och smällt gelatinet där i.

3. Rör samman florsocker och mascarpone, det går bra att vispa ihop för hand men det ska inte vara några klumpar kvar. Rör sedan ner citronvätskan.

4. Vispa grädden lätt och vänd samman med citron och färskosten.

Montera tårtan

1. Häll hälften av moussen i silikonformen. Tryck ner den frusna plattan med kompott så att den ligger med ca 1 cm mousse under sig. Häll på resten av moussen och tryck ner mandelbotten så att moussen går upp runt kanten. Se till att du får en jämn kant med botten och mousse.
Sätt in tårtan i frysen över natten.

Citronglaze

1. Lägg gelatinet i kallt vatten i minst 5 minuter.

2. Finhacka chokladen och lägg den i en smal hög bunke eller kanna.

3. Häll grädde, citronsaft, socker och glykos i en kastrull och koka upp. Rör ner gelatinet. Häll det över chokladen och stavmixa till en glaze. Tillsätt den vita färgen och stavmixa igen. Låt glazen svalna tills den är trögflytande men fortfarande rinnande. Det är den oftast mellan 35-40 grader. Men titta mer på konsistensen än på termometern. Testa gärna att doppa en kall sked i och se om glazen hänger kvar på den, då är det klar att använda. Läs mer om hur du lyckas med glaze här >

 

4. Ta fram den frusna tårtan och lossa från silikonformen. Sätt den på en upp- och nervänd skål så att kanterna hänger fria. Häll glazen över tårtan och låt den rinna av. Dra av det som hänger ner med en kniv. Flytta över tårtan till fatet som den ska serveras på.

Dekorera

1. Temperera chokladen och gör så som jag beskrivit i texten ovan. (Kolla in höjdpunkt i min instagram om du vill se hur det ser ut när jag gör detta moment).

2. Sätt försiktigt bandet på tårtan och fäst godismärket.

3. Låt tårtan tina i kylen över natten eller 3-4 timmar i rumstemperatur om den ska ätas direkt efter det.

Dela det här inlägget:
15 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera
  • Linn Melander

    Hej, kan man använda en elvisp istället för en stavmixer när man ska göra glazen?

  • Jag gjorde den glutenfri genom att ersätta vetemjölet med lika mycket (30 g) Semper fin mix. Det gick utmärkt. Tänkte bara tipsa om någon mer vill baka glutenfritt.

  • Hej! Jag hittar inte den vita färgen till mirrorglaze men undrar om det funkar med vit pastafärg.

  • Hej, jag följde detta receptet på vit glaze idag, men… ”några droppar” vit färg? Jag använde samma färg du länkar till men inte ens 3 matskedar gjorde att den blev vit. Fortfarande precis lika gul efter så mycket färg. 😆

  • Ska göra en tårta till student nu i veckan dock ska jag göra andra smaker men blev inspirerad av din utsida av tårtan ovan. Tror du att det går att ha en vit mirror glaze på en choklad mousse eller kommer det lysa igenom?

  • Hej! Fantastisk tårta. Ska göra till lillebrors student. Ser att man kan ha tårtan i frysen ett par veckor före men hur länge klarar den sig i kylen?

    Tack!

    • A
      Emma Brink Rask

      Hej! Den ska helst bara stå i kylen någon dag före servering. Om det blir något över så håller den sig ok i 3-4 dagar i kylen.

  • Om man nu inte får tag i den vita färg som du nämner ovan, funkar det med vanlig vit pastafärg? Eller vet du om det finns någon annan färg som skulle funka bättre i glazen? / Anna

  • Annette

    Hej, Jag är allergisk mot mandel och nötter, tror du att man kan använda något istället för mandelmjöl och har du något förslag vad det skulle kunna vara? Kanske kokos?

    • A
      Emma Brink Rask

      Hej, det funkar med kokos. Jag brukar mixa kokosflingorna först för annars blir den lite väl tuggig och svår att skära i. Men kör dem i mixern till de blir till ett grovt mjöl.

      • Carolina

        Min mandelbotten blir kladdig i mitten även fast jag har den i ugnen upp mot 30min, lite som kladdkaka. Ska det vara så?

        • A
          Emma Brink Rask

          Hej! Den är lite mjukseg när den är klar, men den ska inte vara kladdig. Då behöver den mer tid i ugnen.

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg