Strösselkakor

3 juni, 2020

Funfetti cookies, eller strösselkakor helt enkelt. En festlig mjukseg kaka till barnkalaset, eller vilket kalas som helst för den delen.

Vad är festligare än strössel? Strössel är en sån sak som jag är lite besatt av, om jag ser en sort jag inte har i en butik så måste jag köpa den. Jag har orimligt mycket strössel i min strössellåda (jo, jag har en sån).

När jag väl ska dekorera något med strössel så gillar jag att göra egna blandningar av de sorter jag har. På så sätt så får jag ett helt unikt strössel.

De här kakorna är klassiska amerikanska cookies, och blir alltså krispiga i kanterna och sådär mjuksega i mitten som är så gott.

Följ @brinkenbakar på Instagram för fler inspirerande bilder och inblick bakom bak-kulisserna!

Strösselkakor

3.9/5(154)
Röster
Portioner: Ca 16 kakor

Ingredienser:

115 gram rumsvarmt smör

150 g strösocker (drygt 1,5 dl)

1 ägg (rumstempererat)

1 tsk vaniljpulver

190 g vetemjöl (drygt 3 dl)

0,25 tsk salt

1 tsk bakpulver

0,5 tsk bikarbonat

80 g strössel (ca 1 dl)

Instruktioner:

1. Vispa smöret i ett par minuter.

2. Tillsätt sockret och vispa tills vitt och fluffigt, ca 3-4 minuter.

3. Tillsätt ägget och vaniljen och vispa in det i smeten.

4. Rör samman mjöl, salt, bakpulver och bikarbonat och rör ned i smeten, blanda till en deg.

5. Blanda ner hälften av strösslet i degen.

6. Lägg degen i kylen i minst 2 timmar. Rulla sedan bollar av degen och lägg på en plåt. Strö strössel på dem, eller rulla toppen i lite strössel om det är enklare, så gjorde jag.

7. Sätt ugnen på 175 grader varmluft (200 grader vanlig ugn).

8. Baka kakorna i 10-12 minuter, de ska vara mjuka och lite sega så baka dem inte för hårt.

Se fler recept med:
Dela det här inlägget:
10 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera
  • Madeleine

    Går dom bra att frysa? Eller försvinner den goda konsistensen då?

  • Anna-Lena

    Menar du vaniljpulver eller vaniljsocker?

    • A
      Emma Brink Rask

      Eftersom det står vaniljpulver i receptet så är det vad jag menar.

  • Natasa Mirosavic

    Hej!

    Kan man frysa in dem ogräddade?

    /N

  • De här är sååå goda! Bakade dem till ett kalas och tänkte att barnen skulle gilla dem. Men de blev minst lika populära hos de vuxna.

  • Linnéa

    Kan man ha degen i kylen över natten? 🙂

  • Googlade på lite recept och hittade just detta så tänkte testa och hela familjen älskade dom här kakorna! Super goda och man får verkligen den här amerikanska cookies konsistensen, krispiga och sega i mitten 😍

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg