Strawberry Mojito Pavlova

14 juli, 2019

Krispseg marängbotten toppad med grädde, färska jordgubbar och lime- och myntacurd. Så somrigt, gott och fräscht.

Nä men jag får tydligen inte nog av mojitovarianter av bakning. Kombinationen mynta och lime kan man göra så mycket med. Jag har gjort en tårta, våfflor, en cheesecake och macarons tidigare.

Här har vi en frasig pavlovabotten med seg kärna, den är gjord på schweizisk maräng, alltså varmvispad. På den  lättvispad grädde, färska svenska jordgubbar och en curd på lime och mynta. Så ljuvligt gott!

Jag gjorde botten som en blomma. Det gör man enkelt genom att rita upp en cirkel på ett bakplåtspapper, sen vänder man på det (så att man fortfarande ser ringen, men inte får bläck/blyerts i marängen). Men en rund tyll, min var 2 cm i öppningen, så trycker man ut bollar som man drar in mot mitten. Sen brer man ut resten av marängen i mitten.

Följ @brinkenbakar på Instagram för fler bilder, filmer och inblick bakom kulisserna.

Strawberry Mojito Pavlova

4.5/5(8)
Röster
Portioner: 6-8 portioner

Ingredienser:

Marängbotten

100 g äggvita (ca 3 st)

220 g florsocker (drygt 3,5 dl)

1 tsk pressad citron

Lime- och myntacurd

135 g strösocker (1,5 dl)

1 helt ägg

2 äggulor

1 dl saft och finrivet skal från lime (ca 3-4 limefrukter)

0,5 dl löst packade färska myntablad hackade i grova bitar

50 gram smör, skuret i mindre bitar

Till dekoration

3 dl vispgrädde

2-3 dl färska jordgubbar

Instruktioner:

Marängbotten

1. Sätt ugnen på 130 grader varmluft (150 grader vanlig) och rita en cirkel på ett bakplåtspaper. Gör också i ordning en spritspåse med en rund tyll.

2. Häll alla ingredienser i en metallskål och värm över ett vattenbad. Rör hela tiden och när det når 50-60 grader så tar du marängen från värmen och vispar den på medelhastighet tills marängen svalnat.

3. Spritsa ut den på plåten, se ovan där jag beskrivit hur.

4. Sätt in i ugnen och grädda i 5 minuter och sänk sedan temperaturen till 80 grader varmluft (100 grader vanlig ugn) och grädda i 45 minuter till. Ta sedan ut plåten och låt marängen svalna helt. Det här kan du göra någon dag innan servering.

Lime- och myntacurd

1. Häll socker, ägg, limeskal, limesaft och myntablad i en värmetålig skål och placera den över ett vattenbad i en kastrull med sjudande vatten. Rör hela tiden så att inte äggen koagulerar.

2. När curden blivit tjock (det kan ta en stund, men går fort mot slutet), tar du av den från grytan och häller den genom en sil ner i en annan skål. Detta för att få bort limeskal och mynta.

3. Lägg i smöret och rör tills det har smält.

4. Låt curden svalna innan den används. I en burk med tätslutande lock håller den minst en vecka i kylskåp.

Lägg ihop tårtan

1. Vispa grädden till den är lättvispad och fluffig.

2. Varva grädde, curd och jordgubbar på marängbotten.

3. Servera genast. Den håller sig absolut ett par timmar i kyl, men är bäst nyihoplagd.

Dela det här inlägget:
0 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera

Lämna den första kommentaren

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg