Strawberry mojito cheesecake

26 maj, 2019
DETTA INLÄGG INNEHÅLLER SPONSRADE LÄNKAR

Den somrigaste drinken i tårtform. Jordgubbskompott, vit chokladcheesecake med mynta och en syrlig limecheesecake.

Mojito är en av mina favoritdrinkar. Mynta och lime är en sån magisk kombination. Jag har bakar en mojitotårta förut. Och faktiskt också gjort mojitovåfflor och mojitomacarons.

Att blanda in söta färska jordgubbar gör ju inte det hela sämre precis. Tänk er en strawberry mojito på en varm sommardag. Eller tänk er en cheesecake med samma smaker. Den här ni här! Vi har en jordgubbskompott, en mojitocheesecake med vit choklad och en en syrlig limecheescake. Dessutom en pistagemarängbotten som kompletterar hela härligheten.

Ni känner kanske igen designen från den här tårtan som jag gjorde i påskas. Ett väldigt roligt sätt att göra tårta i olika lager och kul att man kan se de olika lagren överst på tårtan, och sen dyker tårtbotten upp som gubben i lådan när man skär upp den.

Silikonformar i olika storlekar, som verkligen underlättar när man gör den här typen av tårta, hittar ni här, hos Söders Gourmet. 

Följ @brinkenbakar på Instagram för fler bilder, filmer och inblick bakom kulisserna.

Strawberry mojito cheesecake

3.8/5(15)
Röster
Portioner: 8-10 bitar

Ingredienser:

Jordgubbskompott

125  jordgubbar

40 g syltsocker (0,5 dl)

Rivet skal och juice från 1 lime

Pistagebotten

40 g äggvita (ca 1 st)

90 g socker (1 dl)

1 tsk vaniljsocker

30 g grovt hackade pistagenötter

20 g mandelmjöl (knappt 0,5 dl)

30 gram fint hackade pistagenötter (ca 0,5 dl)

0,5 tsk bakpulver

30 g grovt hackade glassrån (eller mariekex)

Vit chokladcheesecake med mynta

1,5 gelatinblad

80 g vit choklad

0,5 dl vispgrädde (att värma)

75 g cream cheese

50 g florsocker (knappt 1 dl)

3 msk fint hackad färsk mynta

1 dl grädde (att vispa)

Limecheesecake

2 gelatinblad

200 g cream cheese

1 dl vispgrädde

1 dl limejuice (saften från 3-4 limefrukter)

200 g kondenserad mjölk (En halv burk)

Pynt

50 g vit choklad

Grovt hackade pistagenötter

Färsk mynta

Instruktioner:

Jordgubbskompott

1. Mixa jordgubbarna och lägg dem i en kastrull tillsammans med resten av ingredienserna.

2. Koka upp och låt sjuda i 5-6 minuter tills det tjocknar något.

3. Låt svalna och häll sedan i en form som är 12-14 cm i diameter som du har klätt med plastfilm (eller en silikonform eller tårtring med tårtplast).

4. Ställ in i frysen och låt den bli helt genomfryst.

Pistagebotten

1. Sätt ugnen på 165 grader varmluft (180 grader vanlig ugn).

2. Vispa äggvitan, tillsätt sockret och vaniljsockret lite i taget tills du har en glansig maräng.

3. Blanda samman alla nötter, mandelmjöl, bakpulver och glassrån i smeten.

4. Bred ut smeten i en form (16 cm) och baka i 25 minuter.

5. Låt tårtbotten svalna helt och frys den sedan.

Vit chokladcheesecake med mynta

1. Lägg gelatinet i blöt i kallt vatten i minst 15 minuter.

2. Smält chokladen och låt den svalna något.

3. Värm 1 dl grädde i en liten kastrull eller i micron och smält gelatinet där i. Låt svalna något.

4. Lägg den finhackade myntan med cream cheese och socker och vispa tills det är helt utan klumpar.

5. Vänd ner chokladen i cream cheesen, vänd sedan ner grädden med gelatinet.

6. Vispa 1 dl grädde och vänd ner i smeten.

7. Ta fram den frusna jordgubbskompotten och lägg den i botten på en form som är 16 cm i diameter, om du inte har en i silikon så klä en vanlig form eller springform med plastfolie. Fyll på med myntacheesecaken runt om och över jordgubbskompotten. Sätt den sedan på frys igen och låt det bli helt genomfrusen.

Limecheesecake

1. Lägg gelatinet i blöt i kallt vatten i minst 10 minuter.

2. Vispa upp cream cheesen.

3. Vispa ner grädden i cream cheesen.

4. Pressa limen, värm hälften till minst 85 grader och smält gelatinet där i, blanda sen ihop med resten av limejuicen.

5. Blanda kondenserad mjölk med lime, rör sedan ner det i cream cheesen.

6. Tag fram den frusna jordgubbskompotten med myntacheesecake och lägg i botten på en form som är 18 cm, om du inte har en i silikon så klä en vanlig form eller springform med plastfolie. Häll limecheesecaken runt om kanten och över de andra två lagren.

7. Ta fram den frusna pistagebotten och tryck ner den i mitten på limecheesecaken så att den blir som en botten på kakan.

8. Ställ allt på frys över natten.

9. När den är helt frusen, ta fram och lossa från formen. Vänd upp och ner på den och lägg den på ett fat och låt den tina långsamt i kylen.

Pynt

1. Temperera chokladen och  bred ut den på hård plastfilm (typ tårtplast). Dra en frostingkam lite slalom så att du får vågiga pinnar. (Det finns en video i mina highlights på insta där man kan se hur jag gör liknande. Kolla under ”tips”)

2. Lägg på pistagenötterna innan chokladen stelnar.

3. Sätt in den i frysen i någon minut om de inte är hårda nog att lossa i rumstemperatur.

Servera tårtan kyld, och förvara den i kylen i 2-3 dagar.

Dela det här inlägget:
6 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera
  • Martina

    Ska det vara sötad kondenserad mjölk?

  • Hei og takk for mange fine oppskrifter! Er det riktig at det skal være 125 stk jordbær? Hos meg blir det mye kompott i en form på 12-14 cm.

    • A
      Emma Brink Rask

      Hej! Nej, det ska vara 125 gram jordgubbar!

  • Hej! Har gjort den innan och den är supergod. Men denna gången ska jag göra den och en person är allergisk mot nötter, kan man byta ut pistaschnötterna mot något annat tror du?

    • A
      Emma Brink Rask

      Hej!
      Ja, du kan byta mot mandel om de tål det. Eller solrosfrön. Eller kokos.

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg