En brittisk dessertklassiker och så mycket godare än jag kunnat ana. Som en kladdig mjuk pepparkaka med kolasås.
Yes, det är kladdigt, men är det sticky toffee pudding så är det. En mjuk saftig kaka med dadlar och mörkt muscovadosocker som sedan serveras med en kolasås och gärna med lite lättvispad grädde eller glass. Helst ska den serveras lite ljummen, men jag tyckte att det var god när den hade fått svalna i rumstemperatur också.
Sticky toffee pudding har stått på min lista länge och det var nog Jamie Oliver som först fick upp mina ögon för den. Detta receptet är en blandning av hans, Nigellas och Tarek Taylors recept, men en liten egen touch från mitt håll. Jag bakade tre små kakor i min jubilieumsform från Nordic Ware, men om du bakar i en stor form så måste den vara upp mot 1,5-2 liter stor.
I alla de brittiska recepten jag hittade har man använt 1 tsk bikarbonat i vattnet för att mjuka upp dadlarna. Tydligen så mjukar det upp dem bättre och ger dem mer sötma medan det minskar syran som kan göra dem bittra.
Du kan servera kakan som den är med såsen till, men helst ska man hälla såsen över kakan och sedan servera. Om du lägger den på ett fat med lite kant så undviker du att det kladdar så mycket som mitt gjorde.
Jag spetsade min kolasås med lite mörk rom, det kan man hoppa över om man vill!
Isabelle
Ska man hälla av vattnet dadlarna legat i eller ska vatten och dadlar mixas ihop?
Emma Brink Rask
Det mixas ihop till en puré.
Isabelle
Tack snälla för snabbt svar!