Sticky toffee pudding

28 oktober, 2020
DETTA INLÄGG INNEHÅLLER SPONSRADE LÄNKAR

En brittisk dessertklassiker och så mycket godare än jag kunnat ana. Som en kladdig mjuk pepparkaka med kolasås.

Yes, det är kladdigt, men är det sticky toffee pudding så är det. En mjuk saftig kaka med dadlar och mörkt muscovadosocker som sedan serveras med en kolasås och gärna med lite lättvispad grädde eller glass. Helst ska den serveras lite ljummen, men jag tyckte att det var god när den hade fått svalna i rumstemperatur också.

Sticky toffee pudding har stått på min lista länge och det var nog Jamie Oliver som först fick upp mina ögon för den. Detta receptet är en blandning av hans, Nigellas och Tarek Taylors recept, men en liten egen touch från mitt håll. Jag bakade tre små kakor i min jubilieumsform från Nordic Ware, men om du bakar i en stor form så måste den vara upp mot 1,5-2 liter stor.

I alla de brittiska recepten jag hittade har man använt 1 tsk bikarbonat i vattnet för att mjuka upp dadlarna. Tydligen så mjukar det upp dem bättre och ger dem mer sötma medan det minskar syran som kan göra dem bittra.

Du kan servera kakan som den är med såsen till, men helst ska man hälla såsen över kakan och sedan servera. Om du lägger den på ett fat med lite kant så undviker du att det kladdar så mycket som mitt gjorde.

Jag spetsade min kolasås med lite mörk rom, det kan man hoppa över om man vill!

Sticky toffee pudding

4.3/5(19)
Röster
Portioner: Till en form som rymmer 1,5-2 liter

Ingredienser:

Kakan

225 g färska dadlar utan kärnor

2 dl kokande vatten

1 tsk bikarbonat

85 g rumstempererat smör

45 g strösocker (0,5 dl)

80 g mörkt muscovadosocker (1 dl)

2 ägg (rumstempererade)

170 g mjöl (knappt 3 dl)

1 tsk bakpulver

0,5 tsk bikarbonat

0,5 tsk salt

1 tsk pepparkakskrydda (eller 1 krm kanel, 1 krm ingefära, 1 krm muskot och 1 krm kryddnejlika)

100 g creme fraiche (1 dl)

Kolasås

100 g smör

120 g ljust muscovadosocker (eller mörkt om du vill) (1,5 dl)

1,5 dl grädde

0,5 tsk salt

1 msk mörk rom

Instruktioner:

Kakan

1. Koka upp vattnet. Klipp dadlarna i mindre bitar, blanda dem med bikarbonat och häll vattnet över. Låt stå i 20-30 minuter. Mixa eller mosa sedan dadlar och vatten till en puré.

2. Sätt ugnen på 160 grader varmluft (175 grader vanlig ugn) och smörj en sockerkaksform som rymmer minst 1,5 liter.

3. Vispa smör, socker och muscovadosocker tills det blir vitt och fluffigt.

4. Tillsätt 1 ägg i taget medan du vispar.

5. Blanda mjöl, bakpulver, bikarbonat, salt och kryddor.

6. Vänd ner dadlarna och creme fraiche i smeten och vänd  till sist ner de torra ingredienserna. Häll smeten i formen och grädda i ca 35 minuter. Det är lite olika beroende på vilken form du använder då de leder värme väldigt olika. Men kolla med en trästicka, den ska komma ut torr eller med några kladdiga smulor på sig. Stjälp sedan upp kakan och låt den svalna något.

Kolasås

1. Smält smöret och sockret i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt grädden och koka upp. Låt sjuda i 5 minuter. Tillsätt salt och rom och rör om. Låt såsen svalna och häll den sedan över kakan.

Servera ljummen med grädde eller glass.

Se fler recept med:
Dela det här inlägget:
3 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Populärt just nu
Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg