Sötpotatistårta med cream cheesefrosting

15 oktober, 2019

Den här kryddiga tårtan blir extra saftig med mosad sötpotatis i smeten. Den krämiga cream cheesefrostingen tillsammans med crunchet av kanderade pumpakärnor är det en riktig hit!

Det är inte ofta jag gör naked cakes, mest för att jag tycker klädda tårtor är så mycket vackrare. Men helt ärligt, den här blev ju superfin!

Det är säkert fler än jag som har märkt att det är lite knepigt att få tag på pumpapuré, och man kan ju såklart göra egen, men ibland är det inte så lätt att ens få tag på matpumpa i butiken. Men då tänkte jag att sötpotatis påminner ju ganska mycket om pumpa så det borde ju gå lika bra, och vet ni? Det gör det!

Det här är alltså en kryddig sötpotatiskaka med smaka av kanel och ingefära, och sötpotatis. Sötpotatis hjälper också till att göra den saftig. Sen har jag parat ihop den med en av mina favorittoppings, nämligen cream cheesefrosting. Som grädde på moset har jag också kanderade pumpakärnor i alla lager vilket ger fantastiskt smak och textur.

Sötpotatistårta med cream cheesefrosting

4.2/5(8)
Röster
Portioner: 8-10 bitar

Ingredienser:

Sötpotatiskaka

300 g kokt och mosad sötpotatis

260 g socker (knappt 3 dl)

1,5 dl smakneutral olja (jag tog raps)

3 ägg rumstempererade

1,5 tsk vaniljpasta eller vaniljpulver

225 gram mjöl (3,75 dl)

1 tsk bakpulver

1,5 tsk bikarbonat

2 tsk kanel

1 tsk ingefära

0,5 tsk salt

Frosting

250 gram mjukt smör

150 g  florsocker (2,5 dl)

1 tsk vaniljpasta eller vaniljpulver (eller 2 tsk vaniljsocker)

400 gram kylskåpskall cream cheese

Kanderade pumpakärnor

90 g socker (1 dl)

0,5 dl pumpakärnor

Instruktioner:

Sötpotatiskaka

1. Sätt ugnen på 160 grader varmluft (175 grader vanlig ugn).

2. Blanda och rör ihop sötpotatispurén, socker, olja, ägg och vanilj i en bunke.

3. Blanda alla torra ingredienser i en annan skål och rör sedan ihop dem med de blöta ingredienserna.

4. Smörj tre formar, 16 cm i diameter, och fördela smeten mellan dem. Baka i 20-25 minuter tills en sticka kommer ut torr.
.

5. Stjälp upp tårtbottnarna och låt dem bli helt kalla

Frosting

1. Vispa smöret tills det blir vitt och fluffigt.

2. Tillsätt florsockret och vaniljen och vispa i nån minut till.

3. Tillsätt den kalla cream cheesen och vispa tills du har en tjock och jämn frosting.

Kanderade pumpakärnor

1. Smält sockret i en stekpanna tills det blivit gyllenbrynt och helt smällt.

2. Rör i pumpakärnorna och häll upp på ett bakplåtspapper. Låt kallna helt.

3. Bryt ett par större bitar till prydnad och hacka resten i lite mindre bitar.

Montera tårtan

1. Häll frostingen på en spritspåse med en stor rund tyll. Spritsa bollar på första tårtbotten.

2. Strö över hackade kanderade pumpakärnor.

3. Upprepa med resterande bottnar och frosting. Dekorera med de stora bitarna kanderad pumpa på toppen.

Dela det här inlägget:
3 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera
  • Hur klarar sig en tårta med denna frosting i rumstemperatur? Tänker både på stabilitet och hygien. Ska göra en bröllopstårta och den kommer troligtvis stå i rumstemperatur 2-3 timmar innan den serveras.

  • Hej! Jag hade tänkt baka denna till min examensfest, men har bara två formar som är 16 cm i diameter. Har du något tips på lösning?

    • A
      Emma Brink Rask

      Fördela smeten och grädda i två formar. Sen kan du nog dela dem och göra tårtan med 4 bottnar.

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg