Ni vet Pinocchiotårta? Glömmingtårta? Brittatårta? Ja, kalla den vad ni vill. Men oftast gör man den i långpanna, delar den på mitten och fyller med grädde och bär och bjuder på när det är stora kalas på gång. Jag tänkte att den där måste man kunna göra som en rund våningstårta. Och ja, jo, det kunder man ju. Men det blev helt ärligt inte jättebra.
Jag fyllde den med passionsfruktscurd, jordgubbar och grädde som jag vispat med grekisk yoghurt. Och det smakade supergott, men problemet var att marängen på tårtbottnarna mjuknar och smälter när man lägger för mycket fyllning mellan och på tårtbottnarna. Men om man behåller topplagret utan dekoration så kanske marängen håller sig fin. Men, what’s the fun in that!
Oavsett så var det en smaskig tårta, så ta gärna till dig inspirationen till hela tårtan eller delar av den. Passionsfruktscurden var underbar och att blanda ut vispgrädden med grekisk yoghurt adderade en fin syra.
RECEPT
Räcker till 10-12 personer
Tårtbottnar
Sockerkaksdelen:
100 gram rumsvarmt smör
1,5 dl socker
5 äggulor (spara vitorna till marängen)
0,5 dl mjölk
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
Marängdelen:
5 äggvitor
1,5 dl strösocker
1 dl mandelspån
1. Sätt ugnen på 150 grader
2. Vispa smör och socker poröst.
3. Tillsätt en äggula i taget under vispning.
4. Rör sedan ner mjölken.
5. Blanda ihop vetemjöl och bakpulver och vänd ner i smeten.
6. Fördela smeten i tre runda formar, ca 20 cm i diameter. Eller i färre och större formar om du hellre vill det.
7. Vispa äggvitorna till ett hårt skum, tillsätt sockret under vispning lite i taget. Vispa tills du har en glansig maräng.
8. Bred ut marängen ovanpå den andra smeten och strö över mandelspån.
9. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter.
10. Låt bottnarna svalna
Passionsfruktscurd:
1,5 dl strösocker
1 helt ägg
2 äggulor
1 dl saft från passionsfrukt
50 gram smör, skuret i kuber
1. Häll socker, ägg och passionfruktssaften i en värmetålig skål och placera den över ett vattenbad i en kastrull med sjudande vatten. Rör hela tiden så att äggen inte koagulerar.
2. När curden blivit tjock (det kan ta en stund men går fort mot slutet), tar du av den från grytan. Om du vill kan du här sila bort kärnorna från passionsfrukten.
3. Lägg i smöret och rör tills det har smält.
4. Låt curden svalna.
Grädde:
5 dl grädde
0,5 dl florsocker
150 gram grekisk yoghurt
1. Vispa till ett lagom hårt vispad grädde
Montera tårtan:
1. Bred ut en lager grädde och sen passionscurd på mellan varje tårtbotten, skiva jordgubbar och lägg på. Varva tills alla bottnar gått åt. Dekorera med jordgubbar, färsk mynta, maränger och blommor eller vad du känner för!