Sommartårta med jordgubbsmousse

6 juni, 2019

En riktig sommartårta med lemoncurd, jordgubbsmousse och italiensk maräng.

En tårta som är helt perfekt till skolavslutning, nationaldagen, midsommar eller vilket sommarkalas som helst. Allra godast blir den med lemoncurd, men det kan man hoppa över om man vill!

Sommartårta med jordgubbsmousse

Va först med att betygsätta :)
Röster
Portioner: 10-12 bitar

Ingredienser:

Tårtbotten

4 ägg

180 g socker (2 dl)

60 gram vetemjöl (1 dl)

60 gram potatismjöl (3/4 dl)

1 tsk bakpulver

Jordgubbsmousse

4 gelatinblad

300 g jordgubbar

Skal och saft från 1 citron

90 g florsocker (1,5 dl)

250 ml grädde (2,5 dl)

200 g turkisk yoghurt (2 dl)

Italiensk maräng

100 g äggvita (ca 3 st)

40 g vatten (0,4 dl)

150 g strösocker (drygt 1,5 dl)

Lemoncurd

Instruktioner:

Tårtbotten

1. Sätt ugnen på 160 grader varmluft (175 grader vanlig ugn).

2. Smörj och mjöla en rund form med löstagbar botten, ca 20-22 cm i diameter.

3. Vispa ägg och socker i minst 5 minuter.

4. Rör samman de torra ingredienserna och sikta ner dem i ägg och socker, vänd försiktigt runt.

5. Häll smeten i formen och baka i ca 30 minuter.

Jordgubbsmousse

1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i minst 5 minuter.

2. Mixa jordgubbarna till en slät puré, blanda i citronskal och citronsaft.

3. Blanda i florsockret med jordgubbarna.

4. Vispa grädden lätt.

5. Värm ca 1 dl av jordgubbarna i en kastrull och smält gelatinet där i. Blanda sen ihop med de kalla jordgubbarna.

6. Vänd samman grädde och yoghurt, och vänd ner tillsammans med jordgubbarna.

Italiensk maräng

1. Häll äggvitan i en bunke till en köksmaskin.

2. Koka upp vatten och strösocker i en kastrull. När temperaturen når ca 110 grader, börja vispa äggvitan till ett hårt vitt skum.

3. När sockerlagen når 121 grader, häll den ner i äggvitan med en tunn stråle samtidigt som du vispar på maxhastighet. Fortsätt vispa tills marängen är kall.

Montera tårtan

1. Klä en tårtring med tårtplast. Dela tårtbotten i 3 delar. Lägg en del i botten i tårtringen.

2. Bred 1 dl lemoncurd på tårtbotten.

3. Häll över hälten av jordgubbsmoussen, och lägg på 4-5 delade färska jordgubbar.

4. Lägg på nästa tårtbotten och upprepa.

5. Lägg på sista tårtbotten.

6. Låt tårtan sätta sig i kyl i minst 6 timmar.

7. Ta loss tårtan från tårtring och plast. Bred italiensk maräng runt om tårtan, spritsa om du vill. Dekorera med färska jordgubbar.

8. Bränn av marängen med en gasolbrännare.

Dela det här inlägget:
6 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera
  • Min maräng börjar svettas. Jag lät väl den inte kallna tillräckligt innan jag dekorera. Två frågor: det står vispa den kallt. Hur kallt är kallt. Jag gick på fingertemperatur. Är det fel? Jag la den i kylen. Kan man rädda den på något sätt?

    • A
      Emma Brink Rask

      Den behöver inte bli kall, rumstemperatur räcker. Men jag vet inte vad du menar med att den börjar svettas? Har den skurit sig? Det kommer oavsett inte att hjälpa att kyla den. Maräng måste användas direkt när den är vispad, annars förstörs den.

  • Kan man använda frysta jordgubbar till moussen?

  • Fredrik

    Nu står tårtbotten i ugnen så håll tummarna! Blev förvånad över att ägg och socker skulle vispas minst fem minuter? Har lärt mig att vispar man för länge så ökar risken att den sjunker i mitten när den står i ugnen… Vad är din erfarenhet?

    • A
      Emma Brink

      Förlåt för supersent svar, jag får inte notifikationer om mina kommentarer.
      När det gäller den här typen av luftiga tårtbottnar kan ägg och socker vispas i upp till 15 minuter, det är till och med ett krav för att få dem luftiga.

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg