Sommartårta med jordgubbar och italiensk maräng

14 juni, 2022

En riktig sommardröm med mjuka ljusa bottnar varvade med jordgubbsmousse, jordgubbskompott och bränd italiensk maräng.

Om du vill göra det lilla extra för sommarens festligaste tårta så är detta tårtan för dig. Den innehåller alla delar av en klassisk jordgubbstårta men med några fler moment och kanske ett lite mer uppstramat yttre.

Mellan mjuka bottnar så finns ett lager smakrik jordgubbkompott och gräddig jordgubbsmousse. Runt om hela ett tunt lager mjuk maräng som får samsas med färska jordgubbar och moussekupoler på toppen.

Jag har stöpt tårtan i en ställbar tårtring, en sån hittar du här.

Kolla in alla mina andra sommartårtor här >>

Sommartårta med jordgubbar och italiensk maräng

4/5(16)
Röster
Portioner: 8-10 bitar

Ingredienser:

Tårtbotten

280 g socker (3 dl)

4 ägg

2 tsk vaniljpasta

60 gram smör

2 dl mjölk

240 g vetemjöl (4 dl)

2 tsk bakpulver

Jordgubbskompott

300 g frusna eller färska jordgubbar

150 g syltsocker (1,5 dl)

Jordgubbsmousse

1 gelatinblad

250 g marscarponeost

3 dl vispgrädde

60 g florsocker (1 dl)

Hälften av jordgubbskompotten

Italiensk maräng

150 äggvitor (ca 4 st)

100 g vatten

275 g strösocker (3 dl)

Dekoration

Färska jordgubbar

Färsk mynta

Instruktioner:

Tårtbotten

1. Sätt ugnen på 160 grader (vanlig ugn) och smörj 1 form, 20-22 cm i diameter.

2. Vispa ägg, socker och vanilj riktigt vitt och poröst.

3. Smält smöret och blanda med mjölken tills det är fingervarmt.

4. Vänd ner mjöl och bakpulver i äggblandningen.

5. Vänd till sist ner smör och mjölk i smeten och fördela den i formarna.

6. Baka i 30-35 minuter tills botten är färdiga. Känn med en sticka, den ska komma ut torr.

7. Låt tårtbottnen svalna helt. Dela den sen i tre lager.

Jordgubbskompott

1. Lägg jordgubbar och syltsocker i en kastrull och koka upp. Låt sjuda i ca 7 minuter och sedan svalna helt.

Jordgubbsmousse

1. Lägg gelatinet i kallt vatten.

2. Vispa marscarpone och florsocker tills det gått ihop.

3. Vispa 2,5 grädde fluffigt. Värm 0,5 dl grädde och smält gelatinet där i. Rör ner i marscarponen. Vänd till sist ner jordgubbskompotten.

Montera tårtan

1. Lägg den första tårtbotten i en tårtring med tårtplast runt om. Häll på hälften av jordgubbsmoussen. Sätt in tårtan i frysen i 15 minuter. Stryk sedan på hälften av jordgubbskompotten. Lägg på nästa tårtbotten. Häll på den sista av moussen. Frys i 15 minuter och stryk sedan på resten av jordgubbskompotten och lägg på den sista botten.

2. Sätt in tårtan in kylen i ca 4-5 timmar, gärna över natten, så att den sätter sig ordentligt.

3. Vispa upp marängen och spritsa den på tårtan. Bränn av med en gasolbrännare och dekorera med färska jordgubbar och mynta. Servera.

Italiensk maräng

1. Häll äggvitorna i en vispskål. Häll vatten och sockret i en kastrull och koka upp till 121 grader. Börja vispa äggvitan när du närmar dig 115 grader. När du når 121 grader, häll sockerlagen i en sakta stråle ner i äggvitan medan du vispar. Vispa sedan tills du har en glansig maräng. Den kan fortfarande vara lite ljummen när den är klar.

2. Lägg över i en spritspåse och spritsa den på tårtan direkt.

Dela det här inlägget:
15 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera
  • I steg 1 på botten anges det att man ska använda en form, men i steg 5 anges ”formarna”?

    Botten är inte klar efter 50 min på 160 grader får mig att fundera på om det borde varit att man bakade den i flera anslag istället för en springform?

    • A
      Emma Brink Rask

      Hej, det har blvit fel att det står formarna, botten gräddas i en form och delas sen på 3. I min ugn är 35-40 minuter lagom i en form på 22 cm på 160 grader varmluft. Men olika ugnar gräddar olika, hur stor din form är och vilket material kan också spela roll, så tiden är bara vägledande.

      • Tack så mycket för svar!

        Botten (och tårtan) blev toppen! Saftig botten som ändå höll ihop bra när man skar bitar ifrån den!

        Följde detta receptet på botten+fyllning men täckte tårtan med frostingen från detta: https://brinkenbakar.se/rosa-jordgubbstarta/

        Dottern hade önskat sig en rosa tårta med jordgubbssmak till hennes födelsedag som vi firade i helgen, och då det inte finns färska jordgubbar nu så blev det toppen att kombinera recepten för att få så mycket smak från jordgubbar som möjligt!

  • Ser jättegod ut! En fråga, har du något tips för att få marängen att hålla en dag i kylskåp? Jag har tyvärr varit med om att marängen har börjat rinna av.

    • A
      Emma Brink Rask

      Om marängen rinner så kan det dels vara för att tårtan varit frusen och bildar kondens när den tinar och då kasar marängen. Eller så är marängen inte korrekt vispad och då håller den sig inte.

  • Gjorde denna på midsommar, och flera runt borde påstod att det var den godaste tårta de någonsin ätit. Superbra recept, även om jag fick grädda botten lite längre än i receptet. Otroligt saftig och fin botten blev det dock, så inga klagomål från mig 🙂

  • Hej Emma,

    Gjorde denna förra året men latade mig med jordgubbskompotten/lemoncurden och upplevde att jag då gick miste om syrlig komponent för att balansera ut sötman i den italienska marängen. Noterar att du två rätt lika tårtor varav en med lemoncurd + citron i jordgubbsmousse och denna med jordgubbskompott. Skulle du säga att eventuell syra från jordgubbskompotten väger upp för att välja bort lemoncurd? Finns det en förklaring (gällande syrlighet) till att du i denna tårta valt mascarpone framför turkisk yoghurt?

    Ha en fin sommar! 🙂

    • A
      Emma Brink Rask

      Hej! Lemoncurd är väldigt mycket syrligare än jordgubbskompott som ju ändå är ganska sött. Tanken med både mascarpone och yoghurt är att bryta av den feta grädden något, och mascarponen ger lite mer stadga.

  • Det står i receptet att du har i kompotten i moussen som sista steg. Men i montera tårtan står det att man ska ha på hälften av moussen, hälften av kompotten. Men de är ju redan blandande med varandra? Ska man ha moussen och kompotten separerade?

    • A
      Emma Brink Rask

      Hej! Om du tittar i ingredienslistan för moussen så ser du att du bara ska vända ner hälften av kompotten i moussen. Så när du väl ska montera tårtan så har du både mousse (med kompott i) och enbart kompott att varva.

  • Hej!
    Jag undrar vilken tyll specifikt du använde för att spritsa ovansidan, dvs marängerna?
    Mvh Hannah

  • Jättegod tårta! Jag funderar på att göra den, men jag har en fråga – kan jag frysa tårtan utan marängen?

    • A
      Emma Brink Rask

      Det skulle jag inte göra då jordgubbarna blir vattniga.

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg