En riktig sommardröm med mjuka ljusa bottnar varvade med jordgubbsmousse, jordgubbskompott och bränd italiensk maräng.
Om du vill göra det lilla extra för sommarens festligaste tårta så är detta tårtan för dig. Den innehåller alla delar av en klassisk jordgubbstårta men med några fler moment och kanske ett lite mer uppstramat yttre.
Mellan mjuka bottnar så finns ett lager smakrik jordgubbkompott och gräddig jordgubbsmousse. Runt om hela ett tunt lager mjuk maräng som får samsas med färska jordgubbar och moussekupoler på toppen.
Jag har stöpt tårtan i en ställbar tårtring, en sån hittar du här.
Emelie
Hej! Kan man förvara tårtan i kylen med marängen på? Hur skulle marängen bli efter ett dygn i kylskåp exempelvis?
Emma Brink Rask
Hej, Det går att spritsa marängen typ kvällen före. Om det inte är för fuktigt i kylen och att ex dörren öppnas och stängs hela tiden så ska den klara sig fint ett dygn i kylen.
Sofia
I steg 1 på botten anges det att man ska använda en form, men i steg 5 anges ”formarna”?
Botten är inte klar efter 50 min på 160 grader får mig att fundera på om det borde varit att man bakade den i flera anslag istället för en springform?
Emma Brink Rask
Hej, det har blvit fel att det står formarna, botten gräddas i en form och delas sen på 3. I min ugn är 35-40 minuter lagom i en form på 22 cm på 160 grader varmluft. Men olika ugnar gräddar olika, hur stor din form är och vilket material kan också spela roll, så tiden är bara vägledande.
Sofia
Tack så mycket för svar!
Botten (och tårtan) blev toppen! Saftig botten som ändå höll ihop bra när man skar bitar ifrån den!
Följde detta receptet på botten+fyllning men täckte tårtan med frostingen från detta: https://brinkenbakar.se/rosa-jordgubbstarta/
Dottern hade önskat sig en rosa tårta med jordgubbssmak till hennes födelsedag som vi firade i helgen, och då det inte finns färska jordgubbar nu så blev det toppen att kombinera recepten för att få så mycket smak från jordgubbar som möjligt!
Marie
Ser jättegod ut! En fråga, har du något tips för att få marängen att hålla en dag i kylskåp? Jag har tyvärr varit med om att marängen har börjat rinna av.
Emma Brink Rask
Om marängen rinner så kan det dels vara för att tårtan varit frusen och bildar kondens när den tinar och då kasar marängen. Eller så är marängen inte korrekt vispad och då håller den sig inte.
Elin
Gjorde denna på midsommar, och flera runt borde påstod att det var den godaste tårta de någonsin ätit. Superbra recept, även om jag fick grädda botten lite längre än i receptet. Otroligt saftig och fin botten blev det dock, så inga klagomål från mig 🙂
Emma Brink Rask
Härligt att höra!
Rasha
Hej Emma,
Gjorde denna förra året men latade mig med jordgubbskompotten/lemoncurden och upplevde att jag då gick miste om syrlig komponent för att balansera ut sötman i den italienska marängen. Noterar att du två rätt lika tårtor varav en med lemoncurd + citron i jordgubbsmousse och denna med jordgubbskompott. Skulle du säga att eventuell syra från jordgubbskompotten väger upp för att välja bort lemoncurd? Finns det en förklaring (gällande syrlighet) till att du i denna tårta valt mascarpone framför turkisk yoghurt?
Ha en fin sommar! 🙂
Emma Brink Rask
Hej! Lemoncurd är väldigt mycket syrligare än jordgubbskompott som ju ändå är ganska sött. Tanken med både mascarpone och yoghurt är att bryta av den feta grädden något, och mascarponen ger lite mer stadga.
Lovisa
Det står i receptet att du har i kompotten i moussen som sista steg. Men i montera tårtan står det att man ska ha på hälften av moussen, hälften av kompotten. Men de är ju redan blandande med varandra? Ska man ha moussen och kompotten separerade?
Emma Brink Rask
Hej! Om du tittar i ingredienslistan för moussen så ser du att du bara ska vända ner hälften av kompotten i moussen. Så när du väl ska montera tårtan så har du både mousse (med kompott i) och enbart kompott att varva.
Hannah
Hej!
Jag undrar vilken tyll specifikt du använde för att spritsa ovansidan, dvs marängerna?
Mvh Hannah
Emma Brink Rask
Wilton 8B
Diana
Jättegod tårta! Jag funderar på att göra den, men jag har en fråga – kan jag frysa tårtan utan marängen?
Emma Brink Rask
Det skulle jag inte göra då jordgubbarna blir vattniga.