Sommartårta med jordgubbar och italiensk maräng

14 juni, 2022

En riktig sommardröm med mjuka ljusa bottnar varvade med jordgubbsmousse, jordgubbskompott och bränd italiensk maräng.

Om du vill göra det lilla extra för sommarens festligaste tårta så är detta tårtan för dig. Den innehåller alla delar av en klassisk jordgubbstårta men med några fler moment och kanske ett lite mer uppstramat yttre.

Mellan mjuka bottnar så finns ett lager smakrik jordgubbkompott och gräddig jordgubbsmousse. Runt om hela ett tunt lager mjuk maräng som får samsas med färska jordgubbar och moussekupoler på toppen.

Jag har stöpt tårtan i en ställbar tårtring, en sån hittar du här.

Kolla in alla mina andra sommartårtor här >>

Sommartårta med jordgubbar och italiensk maräng

4.8/5(2)
Röster
Portioner: 8-10 bitar

Ingredienser:

Tårtbotten

280 g socker (3 dl)

4 ägg

2 tsk vaniljpasta

60 gram smör

2 dl mjölk

240 g vetemjöl (4 dl)

2 tsk bakpulver

Jordgubbskompott

300 g frusna eller färska jordgubbar

150 g syltsocker (1,5 dl)

Jordgubbsmousse

1 gelatinblad

250 g marscarponeost

3 dl vispgrädde

60 g florsocker (1 dl)

Hälften av jordgubbskompotten

Italiensk maräng

150 äggvitor (ca 4 st)

100 g vatten

275 g strösocker (3 dl)

Dekoration

Färska jordgubbar

Färsk mynta

Instruktioner:

Tårtbotten

1. Sätt ugnen på 160 grader (vanlig ugn) och smörj 1 form, 20-22 cm i diameter.

2. Vispa ägg, socker och vanilj riktigt vitt och poröst.

3. Smält smöret och blanda med mjölken tills det är fingervarmt.

4. Vänd ner mjöl och bakpulver i äggblandningen.

5. Vänd till sist ner smör och mjölk i smeten och fördela den i formarna.

6. Baka i 30-35 minuter tills botten är färdiga. Känn med en sticka, den ska komma ut torr.

7. Låt tårtbottnen svalna helt. Dela den sen i tre lager.

Jordgubbskompott

1. Lägg jordgubbar och syltsocker i en kastrull och koka upp. Låt sjuda i ca 7 minuter och sedan svalna helt.

Jordgubbsmousse

1. Lägg gelatinet i kallt vatten.

2. Vispa marscarpone och florsocker tills det gått ihop.

3. Vispa 2,5 grädde fluffigt. Värm 0,5 dl grädde och smält gelatinet där i. Rör ner i marscarponen. Vänd till sist ner jordgubbskompotten.

Montera tårtan

1. Lägg den första tårtbotten i en tårtring med tårtplast runt om. Häll på hälften av jordgubbsmoussen. Sätt in tårtan i frysen i 15 minuter. Stryk sedan på hälften av jordgubbskompotten. Lägg på nästa tårtbotten. Häll på den sista av moussen. Frys i 15 minuter och stryk sedan på resten av jordgubbskompotten och lägg på den sista botten.

2. Sätt in tårtan in kylen i ca 4-5 timmar, gärna över natten, så att den sätter sig ordentligt.

3. Vispa upp marängen och spritsa den på tårtan. Bränn av med en gasolbrännare och dekorera med färska jordgubbar och mynta. Servera.

Italiensk maräng

1. Häll äggvitorna i en vispskål. Häll vatten och sockret i en kastrull och koka upp till 121 grader. Börja vispa äggvitan när du närmar dig 115 grader. När du når 121 grader, häll sockerlagen i en sakta stråle ner i äggvitan medan du vispar. Vispa sedan tills du har en glansig maräng. Den kan fortfarande vara lite ljummen när den är klar.

2. Lägg över i en spritspåse och spritsa den på tårtan direkt.

Dela det här inlägget:
2 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera
  • Jättegod tårta! Jag funderar på att göra den, men jag har en fråga – kan jag frysa tårtan utan marängen?

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg