Sommartårta med färska bär och marmorerat marsipanband

9 juni, 2024
DETTA INLÄGG INNEHÅLLER SPONSRADE LÄNKAR

En fräsch sommartårta med mjuka vaniljbottnar, en lätt sötsyrlig mascarponekräm,  säsongen färska bär och ett vackert marmorerat marsipanband. En fröjd för både öga och gom!

En tårta dekorerad med marsipan behöver nödvändigtvis inte vara en prinsesstårta. Ett band i marsipan runt tårtan ger intrycket av en vackert inslagen present och det ger dig fritt spelrum att dekorera ovansidan på tårtan som du vill. Om du blandar två eller flera färger kan du dessutom få en snygg marmorerad effekt på marsipanbandet. Bara fantasin sätter stopp. Du kan kavla marsipanen med en mönstrad kavel, göra en rak eller vågig kant och anpassa färg och dekoration efter säsong.

Vill du bli mer inspirerad av tårtor med marsipanband? Här har jag gjort en jordgubbstårta och här en med saffran och björnbär, och här hittar du en tårta med nougat och apelsin.

Alla mina tårtor med marsipan hittar du här >>

Jag har gräddat tårtbotten i en springform på 20 cm, min favorit hittar du här >>

TIPS!

  • Marsipan blir lätt klistrigt mot fingrarna. Att använda plasthandskar underlättar, både när du knådar och när du ska färga marsipanen.
  • Pastafärg är mest effektiv att färga marsipan med. 
  • Använd florsocker eller maizena när du kavlar så att inte marsipanen fastnar på underlaget. 
  • Hur tjockt du vill kavla marsipanen är egentligen en smaksak. Men minst 2-3 mm så att den håller sig rak längs kanten. 
  • Även moussetårtor och smörkrämstårtor kan dekoreras med marsipanband. Använd lite vispad grädde som klister runt kanten om det behövs.

Sommartårta med färska bär och marmorerat marsipanband

5/5(1)
Röster
Portioner: 8-10 bitar

Ingredienser:

Tårtbotten

1,5 dl strösocker (135 g)

2 ägg

2 tsk vaniljsocker

30 gram smör

1 dl mjölk

2 dl vetemjöl (120 g)

1 tsk bakpulver

Mascarponekräm

200 g kylskåpskall marscaronekräm

2 dl kylskåpskall vispgrädde

1 dl florsocker (60 g)

2 tsk vaniljsocker

½ citron, rivet skal och saft

Garnering

300 g marsipan

Röd pastafärg (du kan också färga med några tsk rödbetsjuice)

400 g blandade sommarbär

Instruktioner:

Tårtbotten

1. Sätt ugnen på 160 grader varmluft (175 grader över- undervärme). Spänn fast ett bakplåtspapper i botten på en springform, 18-20 cm.

2. Vispa strösocker, ägg och vaniljsocker poröst.

3. Smält smöret och rör ner mjölken i det. Blanda vetemjöl och bakpulver och sikta ner i äggblandningen, vänd om försiktigt och häll till sist ner mjölk och smör och rör försiktigt ihop till en slät smet. Häll smeten i formen.

4. Grädda i mitten av ugnen i ca 20-25 minuter tills en sticka kommer ut torr. Låt tårtbotten bli helt kall. Dela den sedan horisontellt på mitten till två delar.

Mascarponekräm

1. Häll mascarpone, vispgrädde, florsocker, rivet citronskal och saft i en bunke (se till att ost och grädde är kylskåpskallt). Vispa med elvisp tills det blir krämigt.

2. Spritsa eller bred ut ett lager på den ena tårtbotten och spritsa en ”mur” runt kanten. Spara 1/3 av krämen. Skär 1/3 av bären i mindre bitar och lägg på tårtbotten. Lägg på den sista botten och stryk ut den sista krämen på och runt om tårtan. Så här långt kan du förbereda tårtan dagen före.

Dekorera

1. Färga ¼ av marsipanen röd. Rulla korvar av den vita och den röda marsipanen och lägg dem lite omlott. Platta till och rulla ihop till en stor korv. Vrid den några varv runt sig själv, vik den dubbel och tvinna den. Rulla till en korv igen och upprepa proceduren.

2. Kavla sedan ut till ett band, ca 2-3 mm tjockt. Mät runt din tårta hur långt bandet behöver vara och mät höjden på din tårta för att veta hur brett bandet behöver vara. Mät sedan och skär bandet med en kniv eller pizzaskärare. Rulla ihop bandet till en rulle och rulla sedan ut den runt tårtan. Klipp av vid skarven om det behövs. Tryck till försiktigt med händerna så att bandet sitter fint.

3. Dekorera med resten av de färska bären på tårtan.

Dela det här inlägget:
0 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera

Lämna den första kommentaren

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg