En fräsch sommartårta med mjuka vaniljbottnar, en lätt sötsyrlig mascarponekräm, säsongen färska bär och ett vackert marmorerat marsipanband. En fröjd för både öga och gom!
En tårta dekorerad med marsipan behöver nödvändigtvis inte vara en prinsesstårta. Ett band i marsipan runt tårtan ger intrycket av en vackert inslagen present och det ger dig fritt spelrum att dekorera ovansidan på tårtan som du vill. Om du blandar två eller flera färger kan du dessutom få en snygg marmorerad effekt på marsipanbandet. Bara fantasin sätter stopp. Du kan kavla marsipanen med en mönstrad kavel, göra en rak eller vågig kant och anpassa färg och dekoration efter säsong.
Vill du bli mer inspirerad av tårtor med marsipanband? Här har jag gjort en jordgubbstårta och här en med saffran och björnbär, och här hittar du en tårta med nougat och apelsin.
Alla mina tårtor med marsipan hittar du här >>
Jag har gräddat tårtbotten i en springform på 20 cm, min favorit hittar du här >>
TIPS!
- Marsipan blir lätt klistrigt mot fingrarna. Att använda plasthandskar underlättar, både när du knådar och när du ska färga marsipanen.
- Pastafärg är mest effektiv att färga marsipan med.
- Använd florsocker eller maizena när du kavlar så att inte marsipanen fastnar på underlaget.
- Hur tjockt du vill kavla marsipanen är egentligen en smaksak. Men minst 2-3 mm så att den håller sig rak längs kanten.
- Även moussetårtor och smörkrämstårtor kan dekoreras med marsipanband. Använd lite vispad grädde som klister runt kanten om det behövs.