Sommarsemlor med vaniljkräm och jordgubbar

12 juni, 2019

Nu när det är sommar och man har tid att ligga i hängmattan så måste jag tips om den nya bakpodden som jag och min kompis Camilla har startat. Det är Sveriges första podcast om bakning, den heter Tillåt Kakor och vi nördar ner oss ordentligt i ett nytt ämne inom bakning varje vecka. Lyssna här!

Nu över till det här receptet! Jag tyckte själv att jag var ett geni när jag kom på att jag kunde baka sommarsemlor. Sen gjorde jag, som man måste göra när man kommer på nåt bra, en snabb googling för att se om nån annan tänkt i samma banor. Och se där! Det där med sommarsemlor verkar redan vara en grej!

Att fylla vinterns godaste bakelse med sommarens smaker var som sagt redan påkommet. Men jag lät inte det hindra mig från att göra min egen variant. En luftig vetebulle fylld med vaniljkräm och jordgubbar, toppad med fluffig grädde och så det där signifikativa locket med pudrat socker. Ja men strunt i att det redan var påkommet, det här var gott!

RECEPT
15 semlor

Vetebulle

Fördeg
100 gram fingervarm mjölk (1 dl)
130 gram vetemjöl (2 dl)
13 gram jäst

Tillsätt sen:
80 gram vetemjöl (1 dl)
1 litet ägg
1 gram salt (0,25 tsk)
2 tsk nymald kardemumma
50 gram rumstempererat smör
45 gram socker (0,5 dl)

1 ägg för pensling

1. Blanda ut jästen med mjölken och rör ihop med mjölet. Blanda i bakmaskin tills i ett par minuter tills det går ihop till en deg. Låt vila i ca 15 minuter.
2. Tillsätt sedan övriga ingredienser till degen och blanda med degkrok i maskin i 10-15 minuter tills du har en riktigt blank och smidig deg som går att ta i utan att bli kladdig.
3. Låt degen vila i 30 minuter.
4. Dela degen i 15 delar, ca 30 gram styck, rulla till runda bollar och lägg på en plåt. Låt jäsa till dubbel storlek, ca 2 timmar.
5. Sätt ugnen på 210 grader varmluft (220 grader vanlig ugn). Baka bullarna i ca 5 minuter och pensla dem direkt när de kommer ut ur ugnen med ett tunt lager uppvispat ägg.
6. Låt bullarna svalna.

Vaniljkräm
50 gram socker
15 gram majsstärkelse
1 liten nypa salt
15 gram smör
2 äggulor
2,5 dl mjölk
1 tsk vaniljpasta (eller 2 tsk vaniljsocker)

1. Häll alla ingredienser utom vaniljen i en kastrull. Värm på medelhög värme under konstant omrörning tills det börjar koka. Låt det sjuda i nån minut under intensiv omrörning och tag sen från värmen.
2. Sila krämen ner i en bunke och tillsätt vaniljen. Sätt plastfolie över, tätt intill krämen och låt den sedan bli helt kall i kylen.

Montera semlorna
Vetebullar
Vaniljkräm
3 dl grädde
30-40 jordgubbar

1. Vispa grädden lätt.
2. Dela hälften av jordgubbarna i små bitar.
3. Skär eller klipp av locket på bullarna och gröp ur dem något.
4. Vispa grädden.
5. Blanda en tredjedel av vaniljkrämen med ett par klickar vispgrädde och vänd försiktigt ner de skurna jordgubbarna. Fyll bullarna med 1-2 matskedar av fyllningen.
6. Spritsa en cirkel med vaniljkräm på fyllningen.
7. Skär jordgubbar i skivor och lägg på vaniljkrämen.
8. Spritsa grädde på jordgubbarna.
9. Sätt på locket och pudra med florsocker och dekorera med en fjärdedels jordgubbar.
10. Servera så snart som möjligt!

Följ @brinkenbakar på Instagram för fler bilder, filmer och inblick bakom kulisserna.

Dela det här inlägget:
0 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera

Lämna den första kommentaren

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg