Solbullar med saffranskräm

26 oktober, 2021

Mjuka fluffiga bullar fyllda med en gyllengul saffranskräm. Doppade i strösocker och lingonpulver.

En av mina absoluta favoritbullar. Jag har gjort dem som klassiska solbullar och fyllda med karamelliserad vaniljkräm. Jag har också gjort likande saffransbullar fyllda med vaniljkräm och doppade i socker och lingon.

När jag hade gjort vaniljkrämen med saffran så hade jag många möjligheter till vad jag skulle göra med den. Men såna här bullar var ändå det första jag kom att tänka på. Det är bara för gott!

Pulver av torkade lingon hittar du i hyllan med bakprylar i de flesta matbutiker. Eller online, som ex hos Matsmart.

Solbullar med saffranskräm

4.5/5(9)
Röster
Portioner: 14 bullar

Ingredienser:

Vetedeg

Steg 1:
40 g vetemjöl (gärna special) (2/3 dl)

200 g mjölk (2 dl)

Steg 2:
460 g vetemjöl (gärna special) (ca 7,5 dl)

90 g strösocker (1 dl)

20 g färsk jäst

175 g kall mjölk (1,75 dl)

2 tsk nymortlad kardemumma

75 g kallt smör i tärningar

0,5 tsk salt

Vaniljkräm med saffran

Dekoration

1 dl strösocker

50 g smör

Instruktioner:

1. Häll 2 dl mjölk och 40 g mjöl i en kastrull och värm under omrörning tills det tjocknar. Kyl ned till minst rumstemperatur, gärna kallare än så.

2. När den är kall. Blanda den plus allt annat (utom smöret och saltet) i en bunke till din köksmaskin. Kör degen i minst 10 minuter innan du tillsätter smör och salt. Kör degen i 5-10 minuter till.  Gör gärna ett glutentest genom att ta en bit av degen och dra ut den mellan fingrarna. Den ska vara vara väldigt elastiskt och kunna bli väldigt tunn. Känns den “kort” i konsistensen och går av så måste du köra degen mer.

3. Låt degen vila i bunken i 10 minuter.

4. Ta ut bollar av degen, 75 g styck, ca 14 st, rulla dem runda och lägg dem på plåtar. Låt dem sedan jäsa under handduk eller plastfolie i 1,5-2 timmar.

5. Sätt ugnen på 200 grader varmluft (220 grader vanlig ugn)

6. Häll krämen på en spritspåse med en rund tyll. Tryck ner tyllen mitt i bullen och tryck medan du drar den uppåt och spritsar en klick mitt på bullen.

7. Grädda i 8-10 minuter tills de har fått fin färg. Ta ut och låt svalna. Pensla sedan med smält smör och doppa dem i strösocker blandat med lingonsocker innan servering. Om du ska frysa dem, gör det utan smör och socker.

Dela det här inlägget:
0 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera

Lämna den första kommentaren

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg