Solbullar med blåbärskräm

10 augusti, 2023

Solbullar med blåbärskräm

Solbullar, mjuka bullar fyllda med kräm och doppade i smör och socker. Det är en av mina favoritbullar! I den här varianten spelar blåbären huvudrollen med en vaniljkräm med blåbär och blåbärspulver i sockret.

Solbullar med blåbärskräm

Ja men jag älskar verkligen solbullar och det är oftast det som jag väljer om jag ska fika på bageri. När det är sådär otroligt mjuka och goda och med den krämiga kärnan och sen sockret som fastnar på läpparna. Jag har tidigare gjort vanliga solbullar, solbullar med karamelliserad vaniljkräm, solbullar med äpple och med saffranskräm. De här med blåbärskräm blev så sjukt goda. Jag åt 5 stycken samma dag som jag bakade dem.

Solbullar med blåbärskräm

Jag gjorde degen enligt tangzhongmetoden, för när man vill ha mjuka och luftiga bullar så finns det inget som slår den. Allra bäst blir det om du gör degen och låter den ligga i kylen över natten, sen rullar du ut bollar dagen efter som du låter jäsa ett par timmar innan du fyller dem och gräddar. Då kan degen vara lite kladdig när den är klar, men när den varit i kylen och är kall så går det ändå fint att jobba med den och rulla ut bollar. Ta annars hjälp av en smula mer mjöl på bakbordet.

Läs gärna min artikel om tre olika sätt att göra vetedeg och lite om kalljäsning och sånt >>

Solbullar med blåbärskräm

För en extra touch av blåbär så blandade jag ut blåbärspulver i sockret. Det behöver man såklart inte. Blåbärspulver finns i de flesta välsorterade matbutiker i bakhyllan. Den här sorten använder jag. Det är ganska dyrt men håller i flera år.

Om du vill frysa bullarna så rekommenderar jag dig att göra det innan du har doppat i smör och socker. Ta sedan fram dem, låt dem tina i rumstemperatur och pensla och doppa innan servering.

Solbullar med blåbärskräm

Solbullar med blåbärskräm

Solbullar med blåbärskräm

4.5/5(4)
Röster
Portioner: ca 18 bullar

Ingredienser:

Vetedeg tangzhong

Steg 1:
40 g vetemjöl (gärna special) (2/3 dl)

200 g mjölk (2 dl)

Steg 2:
480 g vetemjöl (gärna special) (8 dl)

90 g strösocker (1 dl)

20 g färsk jäst

150 g kall mjölk (1,5 dl)

2 tsk nymortlad kardemumma

1 ägg

75 g kallt smör i tärningar

0,5 tsk salt

Blåbärsvaniljkräm

Här finns recept, 1 sats räcker till ca 20 bullar.

Övrigt

50 g smör

1 dl strösocker

1 msk blåbärspulver

Instruktioner:

Vetedeg tangzhong

1. Häll 2 dl mjölk och 40 g mjöl i en kastrull och värm under omrörning tills det tjocknar. Kyl ned till minst rumstemperatur, gärna kallare än så.

2. När den är kall. Blanda den plus allt annat (utom smöret och saltet) i en bunke till din köksmaskin. Kör degen i minst 5 minuter innan du tillsätter smör och salt. Kör sen i minst 5 minuter till. Tiden beror helt på hur stark din köksmaskin är. Gör gärna ett glutentest genom att ta en bit av degen och dra ut den mellan fingrarna. Den ska vara vara väldigt elastiskt och kunna bli väldigt tunn. Känns den ”kort” i konsistensen och går av så måste du köra degen mer.

3. Låt degen vila i kylen i en timme (eller ännu hellre i kylen över natten).

4. Ta ut bollar av degen, 60 g styck, ca 18 st, rulla dem runda och lägg dem på plåtar. Låt dem sedan jäsa under handduk i ca 2 timmar i rumstemperatur, eller sätt in dem i ugnen på lägsta temp (gärna 30 grader, men max 50) med en skål med varmt vatten i botten på ugnen, då har du byggt ett jässkåp och jäsningen går lite snabbare.

5. Sätt ugnen på 200 grader varmluft (220 grader vanlig ugn)

6. Gör en grop i bullarna med ett litet snapsglas eller staven till en mortel (doppa gärna i mjöl innan du trycker) och fyll sen hålet med blåbärskrämen, enklast om du hällt den på en spritspåse.

7. Grädda i 8-10 minuter tills de har fått fin färg. Ta ut och låt svalna. Pensla sedan med smält smör och doppa dem i blåbärssockret innan servering. Om du ska frysa dem, gör det utan smör och socker.

Se fler recept med:
Dela det här inlägget:
4 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera
  • Hej! Går bullarna bra att frysa och tina i mikrovågsugnen eller låta stå framme?

    • A
      Emma Brink Rask

      Det går fint, men utan att de är penslade med smör och doppade i socker.

  • Hej! Jag funderar på om man plastar in degen i kylen eller inte? Jag gjorde inte det denna gång och upplevde att degen fick som en hård hinna som gjorde att bullarna inte blev lika släta sen. Kanske inte spelar roll men grubblar ändå. 🙂 /anna

    • A
      Emma Brink Rask

      Hej! Jag brukar alltid sätta plastfolie på, tätt intill ytan. Mest för att förhindra att ytan ska torka och att degen ska ta smak från annat i kylen. Att den torkade var nog det som hände för dig.

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg