Solbullar, mjuka bullar fyllda med kräm och doppade i smör och socker. Det är en av mina favoritbullar! I den här varianten spelar blåbären huvudrollen med en vaniljkräm med blåbär och blåbärspulver i sockret.
Ja men jag älskar verkligen solbullar och det är oftast det som jag väljer om jag ska fika på bageri. När det är sådär otroligt mjuka och goda och med den krämiga kärnan och sen sockret som fastnar på läpparna. Jag har tidigare gjort vanliga solbullar, solbullar med karamelliserad vaniljkräm, solbullar med äpple och med saffranskräm. De här med blåbärskräm blev så sjukt goda. Jag åt 5 stycken samma dag som jag bakade dem.
Jag gjorde degen enligt tangzhongmetoden, för när man vill ha mjuka och luftiga bullar så finns det inget som slår den. Allra bäst blir det om du gör degen och låter den ligga i kylen över natten, sen rullar du ut bollar dagen efter som du låter jäsa ett par timmar innan du fyller dem och gräddar. Då kan degen vara lite kladdig när den är klar, men när den varit i kylen och är kall så går det ändå fint att jobba med den och rulla ut bollar. Ta annars hjälp av en smula mer mjöl på bakbordet.
Läs gärna min artikel om tre olika sätt att göra vetedeg och lite om kalljäsning och sånt >>
För en extra touch av blåbär så blandade jag ut blåbärspulver i sockret. Det behöver man såklart inte. Blåbärspulver finns i de flesta välsorterade matbutiker i bakhyllan. Den här sorten använder jag. Det är ganska dyrt men håller i flera år.
Om du vill frysa bullarna så rekommenderar jag dig att göra det innan du har doppat i smör och socker. Ta sedan fram dem, låt dem tina i rumstemperatur och pensla och doppa innan servering.
Amanda
Hej! Går bullarna bra att frysa och tina i mikrovågsugnen eller låta stå framme?
Emma Brink Rask
Det går fint, men utan att de är penslade med smör och doppade i socker.
Anna
Hej! Jag funderar på om man plastar in degen i kylen eller inte? Jag gjorde inte det denna gång och upplevde att degen fick som en hård hinna som gjorde att bullarna inte blev lika släta sen. Kanske inte spelar roll men grubblar ändå. 🙂 /anna
Emma Brink Rask
Hej! Jag brukar alltid sätta plastfolie på, tätt intill ytan. Mest för att förhindra att ytan ska torka och att degen ska ta smak från annat i kylen. Att den torkade var nog det som hände för dig.