Sockerkaka

11 juli, 2019
DETTA INLÄGG INNEHÅLLER SPONSRADE LÄNKAR

Saftig och tung sockerkaka som håller sig god i flera dagar och som passar perfekt att baka i de fina rustika Nordic Ware-formarna.

Jag är ett sånt fan av Noric Wares sockerkaksformar, men det är inte alla recept som passar för dem. De riktigt luftiga och fluffiga svenska sockerkakorna blir inte lika fina i dem. Sockerkakor som är tunga och saftiga och som oftast utgår från att man vispar smör och socker och sen tillsätter ägg, snarare än vispar ägg och socker,  blir mycket bättre, och håller formen bättre.

Ordningen i vilken man tillsätter ingredienserna här är lite speciell, men det ska addera till att kakan får fin volym.

Formen jag har bakat i kommer från Nordic Ware och heter Brilliance Bundt. Du hittar den här!

Sockerkaka

3.6/5(64)
Röster
Portioner: Smeten räcker till en form som är drygt 2 liter stor

Ingredienser:

Sockerkaka

340 gram smör rumstempererat

270 gram socker (3 dl)

6 stora ägg, rumstempererade

2,5 tsk bakpulver

1,5 tsk salt

360 gram vetemjöl (6 dl)

2 tsk vaniljpasta eller vaniljpulver

1,75 dl mjölk, rumstempererad

Vaniljglasyr

70 gram socker (0,75 dl)

1,5 msk vatten

en nypa salt

1 tsk vaniljpulver

Instruktioner:

Sockerkaka

1. Sätt ugnen på 160 grader varmluft (175 grader vanlig ugn).

2. Vispa smör och socker tills det blir vitt och fluffigt.

3. Addera bakpulver och salt och mixa in i smör/socker.

4. Väg upp mjölet i en bunke.

5. Med blandaren på medelhastighet, blanda i de första tre äggen i smeten, ett i taget och se till att det blandas i ordentligt innan du tillsätter nästa.

6. Blanda i 2 msk av mjölet och sedan det fjärde ägget. När det är blandat, häll i 2 msk till av mjölet och så det femte ägget. Sen 2 msk mjöl och till sist det sista ägget.

7. Blanda vaniljen i mjölken och rör ner hälften i smeten, sen hälften av mjölet som är kvar, sen den sista mjölken och till sist det sista mjölet.

8. Häll smeten i formen och häll i en smord form, en som är minst 2,3 liter stor. Halvera annars receptet.

9. Baka i 40-45 minuter eller till en sticka kommer ut torr. Låt kakan stå i formen i minst 5-10 minuter innan du stjälper upp den.

Vaniljglasyr

1. Lägg allt i en kastrull och koka upp.

2. Pensla över kakan när den är uppstjälpt men fortfarande varm.

Se fler recept med:
Dela det här inlägget:
5 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera
  • Du kanske missade det , m stort tack för fantastiska recept .

  • Petra Hedberg

    Kan man göra den även utan köksmaskin ,och vilket är då bäst sätt isåfall ?
    Stort tack för fantastiska recept.
    //Petra

    • A
      Emma Brink Rask

      Om du har en elvisp så går det bra. Annars blir det svårt.

      • Petra Hedberg

        Bra tack då vet jag , har Elvisp och en enklare köksmaskin .
        Tack för att du tog dig tid

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg