Smulpaj med hallon och blåbär

10 juli, 2024

En klassisk smarrig sommarsmulpaj med hallon och blåbär. Havregryn, brunt socker och lite flingsalt gör det där lilla extra för smaken. 

En helt vanlig smulpaj, men jag har märkt att man har lite olika preferenser när det kommer till smulpaj. Ska man ha deg bara ovanpå eller också under? Bara över tycker jag. Ska den vara så fast att man kan skära av den, eller ska den vara gojsig så att man måste ta med sked? Om man måste välja så väljer jag gojsig, även om bären nog ska vara lite mindre rinniga än de blev för mig i den här pajen. Men jag har åtgärdat det i receptet så om du följer det så ska det bli bra!

Sen tycker jag alltid att det är gott med havre i degen, och gärna lite brunt socker och flingsalt så att man få en hint av salted caramel i pajen. Jag vill gärna att bären ska synas lite igenom och att degen ska ha både stora och små smulor.

Och sen måste den serveras ljummen. Inte för varm och inte för kall. Och gärna med en god vaniljsås eller med en hemmagjord vaniljsås, alltså en råkräm.

Här har jag använt mig av blåbär och hallon men du kan såklart byta dem mot vilka bär du vill. Eller äppel eller päron också för den delen, då behöver du inte ha någon extra stärkelse i fyllningen.

Kolla in mina andra recept på smulpaj här >>

Smulpaj med hallon och blåbär

5/5(1)
Röster
Portioner: 6 portioner

Ingredienser:

Smuldeg

125 g kallt smör

120 g vetemjöl (2 dl)

90 g strösocker (1 dl)

45 g ljust muscovadosocker (0,5 dl)

35 g havregryn (1 dl)

1 nypa flingsalt

Fyllning

200 g blåbär

200 g hallon

90 g syltsocker (1 dl)

2 msk maizena eller potatismjöl

Instruktioner:

1. Sätt ugnen på 200 g varmluft (220 g över- undervärme).

2. Nyp ihop smör och mjöl tills det blir smuligt. Tillsätt de andra ingredienserna och blanda till en smuldeg.

3. Ta fram en pajform eller en ugnssäker form, ca 25 cm i diameter. Häll ner de frusna bären, socker och stärkelse och blanda runt.

4. Strö ut degen ovanpå. Grädda i ca 20-25 minuter tills det bubblar i bären och degen har fått en gyllenbrun färg.

5. Låt den svalna till ljummen innan du serverar.

Se fler recept med:
Dela det här inlägget:
0 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera

Lämna den första kommentaren

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg