En klassisk smarrig sommarsmulpaj med hallon och blåbär. Havregryn, brunt socker och lite flingsalt gör det där lilla extra för smaken.
En helt vanlig smulpaj, men jag har märkt att man har lite olika preferenser när det kommer till smulpaj. Ska man ha deg bara ovanpå eller också under? Bara över tycker jag. Ska den vara så fast att man kan skära av den, eller ska den vara gojsig så att man måste ta med sked? Om man måste välja så väljer jag gojsig, även om bären nog ska vara lite mindre rinniga än de blev för mig i den här pajen. Men jag har åtgärdat det i receptet så om du följer det så ska det bli bra!
Sen tycker jag alltid att det är gott med havre i degen, och gärna lite brunt socker och flingsalt så att man få en hint av salted caramel i pajen. Jag vill gärna att bären ska synas lite igenom och att degen ska ha både stora och små smulor.
Och sen måste den serveras ljummen. Inte för varm och inte för kall. Och gärna med en god vaniljsås eller med en hemmagjord vaniljsås, alltså en råkräm.
Här har jag använt mig av blåbär och hallon men du kan såklart byta dem mot vilka bär du vill. Eller äppel eller päron också för den delen, då behöver du inte ha någon extra stärkelse i fyllningen.