Smörgåstårta med räkor och äggkräm med brynt smör

31 mars, 2023

En enkel ”naked” smörgåstårta fylld med en magiskt god kräm gjord med ägg och brynt smör. Och räkor förstås! Gör den till tre personer eller bara dubbla upp den för att bjuda flera.

Det bästa med att göra smörgåstårta är att det ofta är enkelt att göra till få eller många, och när du gör röror som ska vara i tårtan så är det inte så himla noga. Man liksom tar i lite i taget tills man fått en bra konsistens och en god smak.

Eftersom jag är den enda som äter smörgåsttårta här hemma gjorde jag en liten variant till 2-3 personer. Men med de här runda bröden är det bara att dubbla receptet och göra den som en halvmåne till 5-6 personer. Eller gör receptet gånger fyra och gör en stor rund tårta. Fyllningen är ganska mäktig då den innehåller mycket protein och fett från ägg, smör, majonnäs och creme fraiche. Men oj så god!

Den smarriga krämen gör man genom att hårdkoka äggen (lyft bort ett par ägg efter 6 minuter som du kan använda för dekoration av tårtan). När äggen har kallnat så separera du vitan från gulan och vispar sen gulorna med brynt smör. Just i det här skedet ser det inte så smarrigt ut. Men ner med majonnäs och creme fraiche och fortsätt vispa så får du en ljus och fluffig kräm. Sen vänder jag ner hackad gräslök, grovt hackade räkor och de grovt hackade äggvitorna. Sen salt och peppar efter behag. Oj så gott.

Jag spritsade ut krämen men du kan självklart bara bre ut den på brödet. Toppa med krämen och dekorera med äggkvartar, ärtskott, hela räkor och skivade rädisor.

Det går fint att lägga ihop tårtan dagen före, men sätt gärna plastfolie om så att inte brödet torkar då inte det är något som täcker den. Jag rekommenderar dock att man lägger ihop den samma dag. Du kan även göra krämen dagen före. Eftersom den innehåller smör, som blir hårt när det blir kallt, så är det bra att ta fram krämen ur kylen någon timme innan den ska spritsas eller bredas ut på brödet.

Kolla in mina andra smörgåstårtor här >>

Du vet väl att jag har skrivit en kokbok med smörgåstårtor? Kolla in den här >>

Smörgåstårta med räkor och äggkräm med brynt smör

3.9/5(101)
Röster
Portioner: 2-3 portioner

Ingredienser:

1 hel rund skiva bröd (ex hönö, jubileumskaka, polarkaka)

5 hårdkokta ägg

2 mjukkokta ägg (till dekoration)

50 g smör

1 dl majonnäs

1 dl creme fraiche (plus lite mer om du behöver göra krämen lite lösare)

2 dl finhackad gräslök

200 g skalade räkor (2/3 i tårtan och resten dekoration)

Ärtskott

Rädisor

Salt och peppar

Instruktioner:

1. Koka äggen. Lyft upp 2 ägg efter 6 minuter och kyl ner dem. Låt de andra koka 8-9 minuter och kyl sedan ner dem. Skala de hårdkokta äggen och dela upp dem i gulor och vitor.

2. Bryn smöret i en liten kastrull tills det blir brunt och doftar nötigt. Låt svalna något.

3. Häll smöret på äggulorna i en bunke och vispa i någon minut med elvisp. Tillsätt majonnäs och creme fraiche och vispa till krämen blir ljus och fluffig. Späd med lite mer creme fraiche om du upplever att den blir för tjock.

4. Smaka av med salt och peppar och vänd sedan ner fint hackad gräslök, grovt hackade räkor och grovt hackade äggvitor. Vänd om tills allt är blandat.

6. Dela brödet i kvartar (om du gör en 2-3 pers tårta). Fördela krämen på 3 eller 4 bröd. Jag använde tre men det blev ett rätt tjockt lager, du kan absolut dela upp det på 4 om du vill.

6. Dela de mjukkokta äggen i kvartar och lägg ut på tårtan. Dekorera med resten av räkorna, ärtskott och skivade rädisor.

Se fler recept med:
Dela det här inlägget:
2 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera
  • Christel i Halmstad

    Hej Emma!
    Stämmer det att det ska vara totalt sju (7) ägg? Verkar väldans smarrig och ganska enkel att göra.
    Vänligen
    Christel

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg