En enkel ”naked” smörgåstårta fylld med en magiskt god kräm gjord med ägg och brynt smör. Och räkor förstås! Gör den till tre personer eller bara dubbla upp den för att bjuda flera.
Det bästa med att göra smörgåstårta är att det ofta är enkelt att göra till få eller många, och när du gör röror som ska vara i tårtan så är det inte så himla noga. Man liksom tar i lite i taget tills man fått en bra konsistens och en god smak.
Eftersom jag är den enda som äter smörgåsttårta här hemma gjorde jag en liten variant till 2-3 personer. Men med de här runda bröden är det bara att dubbla receptet och göra den som en halvmåne till 5-6 personer. Eller gör receptet gånger fyra och gör en stor rund tårta. Fyllningen är ganska mäktig då den innehåller mycket protein och fett från ägg, smör, majonnäs och creme fraiche. Men oj så god!
Den smarriga krämen gör man genom att hårdkoka äggen (lyft bort ett par ägg efter 6 minuter som du kan använda för dekoration av tårtan). När äggen har kallnat så separera du vitan från gulan och vispar sen gulorna med brynt smör. Just i det här skedet ser det inte så smarrigt ut. Men ner med majonnäs och creme fraiche och fortsätt vispa så får du en ljus och fluffig kräm. Sen vänder jag ner hackad gräslök, grovt hackade räkor och de grovt hackade äggvitorna. Sen salt och peppar efter behag. Oj så gott.
Jag spritsade ut krämen men du kan självklart bara bre ut den på brödet. Toppa med krämen och dekorera med äggkvartar, ärtskott, hela räkor och skivade rädisor.
Det går fint att lägga ihop tårtan dagen före, men sätt gärna plastfolie om så att inte brödet torkar då inte det är något som täcker den. Jag rekommenderar dock att man lägger ihop den samma dag. Du kan även göra krämen dagen före. Eftersom den innehåller smör, som blir hårt när det blir kallt, så är det bra att ta fram krämen ur kylen någon timme innan den ska spritsas eller bredas ut på brödet.
Kolla in mina andra smörgåstårtor här >>
Du vet väl att jag har skrivit en kokbok med smörgåstårtor? Kolla in den här >>
Christel i Halmstad
Hej Emma!
Stämmer det att det ska vara totalt sju (7) ägg? Verkar väldans smarrig och ganska enkel att göra.
Vänligen
Christel
Emma Brink Rask
Hej, ja det stämmer bra.