Smörgåstårta med ost och örter

9 mars, 2025

En vegetarisk smörgåstårta som är fullpackad med smaker. Karamelliserad rödlök, smakrik ost och massa örter gör den till ett piggt inslag på vårkalaset.

Här har vi ännu en tårta ur min bok Tårtor & Smörgåstårtor. Eftersom boken är slutsåld i handeln så har jag börjat dela med mig av recepten här på bloggen också.

Fler recept på smarriga smörgåstårtor hittar du här >>

Smörgåstårta med ost och örter

4.2/5(3)
Röster
Portioner: 6-8 bitar

Ingredienser:

Smörgåsbotten

300 g mjölk (3 dl)

45 g olja (½ dl)

10 g jäst

1 tsk salt

20 g honung (1 msk)

390 g vetemjöl special (6 ½ dl)

Karamelliserad lök-fyllning

2 rödlökar

15 g olivolja (1 msk)

En kvist färsk timjan

1 tsk socker

100 g färskost

100 g crème fraiche

20 g rostade solrosfrön (2 msk)

salt och peppar

Ost- och örtfyllning

100 g färskost med örter

30 g majonnäs (2 msk)

50 g fint riven cheddarost (1 dl)

100 g crème fraiche (1 dl)

Hackade örter

Salt och peppar

Runt om

1 dl creme fraiche (1 dl)

100 g färskost

1 dl hackade örter

Dekor

Cheddarost

Gurkmeja

Rädisor

Gurka

Rödlök

Gräslöksblommor

Örter

Instruktioner:

Smörgåsbotten

1. Lägg alla ingredienser i en bunke, gärna till en köksmaskin. Knåda i 10 minuter tills du har en jämn och slät deg.

2. Smörj en form, 18–20 cm i diameter, med lite olja och lägg degen där i. Sätt plastfolie på formen ochl åt den jäsa i rumstemperatur i 60 minuter.

3. Sätt ugnen på 200 grader, vanlig ugn, och grädda brödet i ca 30 minuter, tills det når en innertemperatur på 98 grader. Låt brödet bli helt kallt.

Lök-fyllning

1. Skala och skiva rödlöken fint. Stek den på medelvärme med timjan i olivoljan utan att den tar färg tills den blir mjuk. Tillsätt sockret och stek ett par minuter till. Låt löken svalna helt.

2. Vispa crème fraiche och färskost och vänd sedan ner den karamelliserade löken och solrosfrön. Smaka av med salt och peppar.

Ost- och örtfyllnin

1. Rör samman färskost, majonnäs och cheddarost.

2. Vispa crème fraiche fast och fluffig och vänd ner i ostkrämen. Vänd till sist ner hackade örter och smaka av med salt och peppar.

Montera och dekorera

1. Dela botten i tre delar, skär av det yttre lagret av brödet om det är hårt. Lägg den första botten på ett fat och bred ut lökfyllningen. Lägg på ett bröd till och bred ut ostfyllningen.

2. Vispa färskost och crème fraiche, salt och peppra och vänd ner hackade örter. Bred ut på och runt om tårtan.

3. Skär tjocka skivor av osten. Skär av ena hörnet så att du får spetsiga bitar. Doppa några av dem i gurkmeja. Fäst ostskivorna runt om tårtan.

4. Dekorera med rädisor, gurkskivor, bitar av rödlök, gräslöksblommor och gröna örter. Strö ut lite rostade solrosfrön.

Se fler recept med:
Dela det här inlägget:
0 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera

Lämna den första kommentaren

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg