Smörgåstårta med lax och räkor

7 april, 2020

En lättfixad smörgåstårta med lax och räkor, vackert dekorerad med gurka.

Det låter kanske konstigt, men den här tårtan svänger man faktiskt ihop på nolltid. I alla fall om man som jag köper färdiga bröd. Jag köpte de lite tjockare polarkakorna, de runda, och på så vi blev tårtan ganska liten, men med fyllning lagom till ca 4 personer.

Jag har två fyllningar i tårtan, en med lax, både kall- och varmrökt och en med räkor. Laxfyllningen hade jag i två lager och sen räkfyllningen emellan. Jag hade egentligen tänkt ha ägg i också, men det blev inte så. Men det kan man ha om man vill, i räkfyllningen!

Att dekorera tårtan så här, med gurka, har jag sett en bageri i Stockholm göra, Hagabageriet. Det är också samma teknik som jag tidigare gjort med min rabarbercheesecake. Jag hyvlade gurkan med potatisskalare och torkade av den mesta vätskan med hushållspapper. I övrigt är det ganska simpelt. Enklast är om man gör den flätade toppen på en skärbräda och sen bara lyfter över på tårtan och klipper av kanterna.

Precis som i min italienska smörgåstårta så vispar jag först creme fraichen så att den blir fast. Creme fraiche är ofta fast i burken men sen när man rör i den så blir en lös. Så jag vispar upp den med elvisp, då blir den först lös och sen fast igen och då är det lättare att jobba med den sen utan att få rinniga fyllningar. Vispa upp ca 2,5 dl creme fraiche så kan du använda den till båda fyllningarna och till smörjan runt om.

Brödet jag använt är detta. Det är alltså portionsbröd. Men tårtan, men fyllningar och allt blir ändå stor nog till 4 rejäla bitar. Du kan göra samma tårta med större bröd, men då får du minst dubbla receptet på fyllningen.

Allt i recepten är cirkamått, man kan höfta ganska mycket.

Smörgåstårta med lax och räkor

3.9/5(140)
Röster
Portioner: 4 bitar

Ingredienser:

Räkfyllning

1-2 dl räkor

2 msk röd stenbitsrom

0,5 dl vispad creme fraiche

50 g cream cheese

1 msk majonnäs

Finhackad dill

Finhackad gräslök

Lite pressad citron

Salt & Peppar

Laxröra

Ca 0,5 filé varmrökt lax

1-2 skivor kallrökt lax

100 g cream cheese med örter

2 msk vispad creme fraiche

0,25 finhackad rödlök

Finhackad gräslök

Salt & Peppar

Att stryka runt tårtan

1,5 dl vispad creme fraiche

75 g cream cheese

Övrigt

4 skivor tjockt polarbröd

2 gurkor

Instruktioner:

Räkröra

Grovhacka räkorna och blanda med rom, creme fraiche, majonnäs och cream cheese. Rör ner hackade örter, salt & peppar och pressa ner lite citron.

Laxröra

Dela laxen i lite mindre bitar och rör ihop med örtosten och creme fraiche. Rör ner löken, gräslöken och blanda ner salt & peppar.

Att stryka runt om tårtan

Blanda samman den vispade creme fraichen med cream cheese. Salta och peppra.

Lägg ihop tårtan

1. Bred ut hälften av laxröran på det första brödet. Lägg på nästa och bred ut räkröran. Lägg på ett bröd till och bred ut resten av laxröran. Lägg på sista brödet.

2. Bred ut creme fraiche- och cream cheeseröran på och runt om tårtan så att du får en jämn yta runt om hela. Hit kan du lätt förbereda dagen innan.

3. Skölj och hyvla gurkorna på längden. Torka av dem lätt med ett hushållspapper. Fläta omlott på en skärbräda och lägg sedan på toppen av tårtan, klipp av runt om. Svep sedan gurkskivor runt om kanterna på tårtan. Om det inte vill fästa i skarvar så klistra med lite creme fraiche.

4. Dekorera med gurka, lax, rom, räkor, rädisor, dill och gräslök. Om du fick över lite av creme fraichen så kan du spritsa den på också.

Se fler recept med:
Dela det här inlägget:
8 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera
 • Wow fantastiskt god smörgåstårta, bjöd på ett kalas idag, alla tyckte om den. Hade dock ”orginalrost” från Skogaholm utan kanter och det blev mycket bra ändå. Vi tyckte tårtan hade bra balans, fräsch och inte alls mastig pga lagom mängd majonnäs ?

 • Om jag vill baka brödet själv – vilket recept rekommenderar du? 🙂

  • A
   Emma Brink Rask

   Har dessvärre inget bra att rekommendera. Har aldrig bakat bröd själv till smörgåstårta.

 • Hej! Vilket sorts polarbröd är det som en ska använda? Ser underbar ut!

  • A
   Emma Brink Rask

   De små runda bröden. Du kan ta vilken sort du vill, men jag satsade på ett som var lite tjockare än ex rågkakan.

 • Wow så gott o fräscht med gurkan så.
  Det lånar jag till nästa gång jag ska göra smörgåstårta!

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Populärt just nu
Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg