S’moreskladdkaka

20 oktober, 2020
DETTA INLÄGG INNEHÅLLER SPONSRADE LÄNKAR

En kladdkaka i ett pajskal av kex toppad med fluffiga marshcmallows. Precis som det amerikanska desserten som kallas S’mores.

S’mores är en marschmallow och en bit chokladkaka som man sätter mellan två kex och sedan grillar över öppen eld. Ett populärt snacksfika på utflykter i USA. Jag testat att göra s’mores av pepparkakor och nu gjorde jag en lite mer rejäl dessert inspirerad av kex, choklad och marschmallows.

I en pajform gör du ett skal av kex, jag använde hälften digestive och hälften brago, för det var det jag hade hemma. Du kan använda digestivekex, brago, mariekex eller hobnobs, det spelar ingen roll.

En kvadratisk pajform med löstagbar botten hittar ni exempelvis här. 

S'moreskladdkaka

3.9/5(37)
Röster
Portioner: 8-10 bitar

Ingredienser:

Pajskal

200 g kex (digestive, brago, mariekex eller hobnobs)

75 g mjukt smör

Kladdkaka

100 g smör

2 ägg

180 g strösocker (2 dl)

75 g vetemjöl (1,3 dl)

25 g kakao (0,5 dl)

1 tsk vaniljsocker

1 krm salt

Topping

35-40 stora marschmallows

Instruktioner:

Kexbotten

1. Mixa kexen och smöret och tryck ut i en pajform med löstagbar botten. Min är 20×20, men det går också bra med en rund som är ca 22 cm.

Kladdkaka

1. Sätt ugnen på 160 grader varmluft (175 grader vanlig ugn).

2. Smält smöret och låt det svalna något.

3. Rör samman ägg och socker i en skål.

4. Blanda ihop de torra ingredienserna i en skål.

5. Rör i smöret i ägg och socker och sedan de torra ingredienserna.

6. Häll smeten i pajskalet och grädda i 15 minuter.

7. Ta ut kakan. Höj temperaturen till 175 grader varmluft (200 grader vanlig ugn). Tryck ner marschmallowsen i ytan på kladdkakan. Sätt sedan tillbaka den i ugnen och grädda i 5-10 minuter till, tills marschmallowsen fått fin färg.

Ta ut kakan och låt den svalna.

Se fler recept med:
Dela det här inlägget:
4 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera
  • Veronika

    Går den att frysa ?

  • Veronika

    Måste man ha en form med löstagbar botten?

  • Kan man göra kakan dagen innan och toppa med maschmallows och grädda av innan servering? Eller ska maschmallowsen ”tryckas fast” i kakan när den är varm?

    • A
      Emma Brink Rask

      Man trycker ner marshmallows innan kakan ör färdigbakad så det måste göras samtidigt.

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg