Smördegssnittar med västerbottensost

30 juli, 2023

västebottenssnittar

Smördegssnittar med västerbottensost, creme fraiche, löjrom, picklad rödlök och dill. Som en perfekt liten munsbit till bubblet, fördrinken eller minglet.

Dessa små snittar har jag bjudit på många gånger när vi har gäster. Både till vanliga middagar, nyårsmiddagar och kräftskivor. De är perfekt att förbereda en stund innan gästerna kommer och är poppis att servera både till välkomstdrinken eller som en förrätt.

Du kan såklart använda vilken form av rom eller kaviar du vill, de blir lika goda (och mycket billigare) med stenbitsrom eller tångkaviar.

Du kan välja att vispa creme fraichen som du ska spritsa med om du vill ha den extra stabil, men om man slevar upp den direkt från burken i en spritspåse så brukar den hålla sig fast, men inte om du rör om i den före, då blir den rinnande. Och såklart så måste du inte spritsa ut creme fraiche och rom men det är så mycket smidigare än att skeda ut det.

västebottenssnittar

Se till att smördegen med osten får ordentlig färg, det är också viktigt att den får vara inne länge nog så att själva smördegen verkligen bakas, annars blir de degiga och det är inte så gott.

Här hittar du receptet på en annan typ av smördegssnittar, med getost och karamelliserad rödlök. Också gott!

västebottenssnittar

Här hittar du mina andra recept med Västerbottensost >>

västebottenssnittar

Smördegssnittar med västerbottensost

3.6/5(30)
Röster
Portioner: Ca 24 st

Ingredienser:

1 pkt färdigkavlad smördeg

150 g fint riven Västerbottensost

150 g creme fraiche (1,5 dl)

Svartpeppar

Till garnering

150 g creme fracihe (1,5 dl)

1 burk valfri rom (80-100 g)

Picklad rödlök

Färsk dill

Instruktioner:

1. Sätt ugnen på 175 grader varmluft (200 grader över-undervärme).

2. Lägg smördegen på ett bakplåtspapper på en plåt.

3. Blanda fint riven ost med creme fraiche och svartpeppar och bred ut det tunt på smördegen. Grädda tills osten har fått ordentligt med färg, ca 15 minuter. Ta ut och låt den svalna.

4. Skär i lagom stora bitar, det gör du enklast med en pizzaslicer.

5. Spritsa ut creme fraiche och rom på varje bit. Dekorera med picklad rödlök och färsk dill.

Snittarna kan stå framme i någon timme innan servering, med de kan också förvaras i kylen. Godast är de dock om inte själva smördegen med ost varit i kylen innan servering.

Dela det här inlägget:
0 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera

Lämna den första kommentaren

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg