Skumraketer

25 mars, 2020

Gräddbollssmet på ett sprött mördegskex doppat i mjölkchoklad och med rostad kokos på toppen.

Precis som de som du brukar köpa i kiosken, fast godare. Om du inte har lust att baka egna mördegskex kan du spritsa på de mariekexen som är lite avlånga. Jag hade en utstickare i den här formen, om du inte har en liknande så kan du skära degen i rektanglar.

Jag har spritsat dem med tyllen Wilton 1 M. Men vilken stjärntyll som helst går egentligen fint. Man håller tyllen och påsen uppåt men lite parallellt med kexen och spritsar sedan mot dig i cirkelliknande rörelser. Det finns en liten film under mina höjdpunkter som heter ”spritsa” på mina instagram där man kan se hur jag gör.

Skumraketer

3.8/5(16)
Röster
Portioner: Ca 25 kakor

Ingredienser:

Mördegskex

60 g vetemjöl (1 dl)

15 g mandelmjöl (2 msk)

25 g florsocker (knappt 0,5 dl)

35 g kallt smör

1 msk kallt vatten

Gräddbollsskum

240 g socker (drygt 2,5 dl)

75 g vatten (0,75 dl)

115 g glykos (knappt 1 dl)

140 g äggvitor (ca 4)

20 g socker (1,5 msk)

Dekoration

200 g mjölkchoklad av god kvalité

Rostad kokos

Instruktioner:

Mördegskex

1. Blanda allt utom vattnet i en matberedare och mixa snabbt ihop till en deg. Samla degen med vattnet.

2. Plasta in degen och låt den vila i kylen i minst 30 minuter.

3. Sätt ugnen på 160 grader varmluft (175 grader vanlig ugn)

4. Kavla ut degen, ca 3 mm tjockt, och ta ut kex med en utstickare.

 

5. Lägg på ett bakplåtspapper, gärna en silikonmatta med lufthål i, och baka i 8-10 minuter tills de fått fin färg. Låt svalna helt.

Gräddbollsskum

1. Häll socker, vatten och glykos i en kastrull och koka upp till 118 grader.

2. När termometern närmar sig 115 grader börjar du vispa äggvitorna och tillsätter den lilla mängden socker.

3. Vid 118 grader häller du sockerlagen i en tunn stråle i äggvitorna medan du vispar.

4. Vispa sedan på högsta hastighet i minst 10 minuter.

5. Häll skummet på en spritspåse med en stjärntyll. Spritsa på kexen och låt dem sedan stå framme i ca 15-30 minuter innan du doppar dem i choklad.

Dekoration

1. Smält och temperera chokladen.
Häll chokladen i en en burk eller skål som är ganska vid så att du får plats att doppa kakorna.

2. Doppa kexen i chokladen, låt dem rinna av ordentligt innan du ställer dem på ett fat. Strö över rostad kokos.

Se fler recept med:
Dela det här inlägget:
6 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera

Lämna ett svar till Pernilla (Avbryt svar)

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg